Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Добивът на злато край Крумовград може да започне

10 коментара
Добивът на злато край Крумовград може да започне

Добивът на злато край Крумовград най-накрая получи окончателното одобрение на екоминистъра и дълго отлаганият проект на ”Болкан минерал енд майнинг” може да бъде реализиран.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи пред журналисти в събота, че е одобрила оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за извличане на злато от местността Ада тепе.

"Уверих се, че сега всички мерки за изключване на всички рискове за хората и околната среда са взети предвид, включително и пречистването на отпадъчните води до качество на питейна вода", каза Караджова и уточни, че се е произнесла не просто като министър, но и като експерт.

По думите ѝ решението може да се обжалва по съдебен път, но по настояване на икономическото министерство в договора с БММ е включена клауза за предварително изпълнение на проекта.

БММ е дъщерно дружество на ”Дънди прешъс металс”. Преди 20 дни проектът край Крумовград получи повторно одобрение от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министерството на околната среда и водите.

Нона Караджова веднъж върна предишния положител ОВОС за ново обсъждане заради опасения на местните жители за замърсяване на водите.

Инвеститорът обаче внесе допълнителни гаранции от местната Басейнова дирекция, които да предпазват в по-голяма степен от замърсяване и недостиг на води общините и кметствата в Крумовград.

В добива и преработката на добитата в находището руда "Дънди" планира да вложи над 130 млн. долара и да разкрие множество работни места в региона, където безработицата е около 25 процента. Компанията разработва и мината край Чеполеч и наскоро получи разрешително за търсене и проучване на злато край Тополовград и Гълъбово.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    Браво! Каква е ползата за Република България от това? Ще бачкаме и с памперси , а разни продажни боклуци харизаха златото ни на американците да си го кльопат. П. П. Не чух нищо за търг за тази концесия.

  2. Анонимен
    #9

    От кога леля Нона стана експерт по добива на разсипно злато. Може би видя от Доган, който се изписа експерт хидрогеолог. О.о.о.о боже, прибери си вересийте!

  3. Анонимен
    #8

    Ми честито! Чужденци ни прибират парите от лихвите по банкови заеми, от рафинериите, от тока, водата, ТЕЦ-а, сега ще прибират и от златото. Остава само да се намажем с вакса и съвсем ще замясаме на Тамбукту.

  4. Анонимен
    #7

    Поредното национално предателство.

  5. В и К
    #6
  6. Анонимен
    #5

    До товарищ 1: газ пикаем, а :)))

  7. Анонимен
    #4

    подлеци и предатели

  8. Анонимен
    #3

    абе стига с тия платени отговори ставате и смешни , освен жалки

  9. Анонимен
    #2

    Няма никаква връзка между канадските визи за българи и инвестицията на една канадска фирма у нас. А ако смяташ и имаш някакви сериозни аргументи, че нещо не е наред с издаването на разрешителното на БММ, може да се отнесеш до съответните компетентни институции у нас и в Европейския съюз.

  10. Анонимен
    #1

    Тъжна новина подхождаща на африканска страна. Канадската компания я разследват в Намибия за отравяне на околната среда, само в БГ всичко и е наред. Жалко е изобщо да допускаме канадска фирма тук, след като страната не маха визите за българи и дори няма посолство в България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.