Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Добивът на шистов газ ще поевтини цените между 8 и 35%

И преди у нас са правени подобни проучвания, рискът се преекспонира и е управляем

7 коментара

Местният добив на шистов газ ще намали крайните цени на природния газ у нас между 8 и 35 процента, заявиха в сряда експерти икономисти от Българския енергиен форум. Според геолози рискът от замърсяване на околната среда и подземните води при хидроразрезите на скалните образувания за търсене на шистов газ е преекспониран и е управляем.

Според Христо Казанджиев, бивш шеф на дирекция “Концесии“ в икономическото министерство, добивът на шистов газ у нас може да тръгне и преди приключването на проучванията на американската компания “Шеврон“ край Нови Пазар, които породиха и дебата за безопасността на технологията за проучване и добив на горивото, направило революция на световния енергиен пазар.

За терена “Девенци“ край Ловеч, разработван от “Дайрект петролеум“, вече има заявено геоложко откритие на шистов газ наред с регистрирания конвенционален природен газ. Проучванията там сочат възможен денонощен дебит от 300 хил. куб. м от алтернативното гориво. Ако компанията получи концесия за добив на природен газ, може паралелно да продължи изследванията на шистите и да получи търговско откритие и право на добив преди американците, подписването на чийто концесионен договор за проучване на “Нови Пазар“ пък се забавя заради обсъждането на клаузите от контракта, някои от които нямат аналог в българското законодателство, посочи Казанджиев.

Според него и геолога проф. Васил Балинов коментираните евентуални запаси край Нови Пазар между 300 млрд. куб. м и 1 трилион куб. м са неправдоподобни.

“Недоразумение е това, че можем да задоволим нуждите си от газ за 300 години, няма достоверни оценки на находището“, коментира Балинов. Казанджиев пък цитира официално публикувано изследване на американски експерти в добива на шистов газ за района на Унгария, Румъния и България, според което потенциалните запаси на трите страни са 500 млрд. куб. м.

Дори и по-малки от обявените количества, местният добив на шистов газ ще намали значително цените на природния газ между 8 и 35 процента в страната според обемите, посочи Казанджиев. Ще се повиши и конкуренцията, тъй като компаниите, които искат да се задържат на пазара, ще трябва да преосмислят ценовата си политика, допълни той.

Спад на крайната цена от близо 1/3 означава 100 долара за куб. м по-малко от настоящата цена от около 350 долара за руския газ. При сегашното годишно потребление на синьо гориво в страната от 2.5 млрд. куб. м, това означава спестени 250 млн. долара, коментира Илиян Василев, енергиен и икономически експерт, бивш посланик на България в Русия.

От 5 до 50 долара е себестойността на добива на куб. м конвенционалния природен газ, но цената се товари от транзитните такси за преноса на хиляди километри, а предстои увеличаване на транспортните тарифи 4-5 пъти, обясни Василев.

Себестойността на добива на шистов газ е по-голяма – 75-100 долара за куб. м, но липсват транзитните такси, което прави цената силно конкерунтна, допълни той.

Сега стойността на газа съдържа и цена “монопол“, която е и най-голямата компонента в крайната тарифа, посочи експертът Димитър Иванов. Според него реакцията на местното население на община Нова пазар, които се обявиха против проучванията, не е адекватна.

Съществува опасност обществото за пореден път да бъде подведено за екологичните рискове, предупреди Илиян Василев. Хората в районите трябва да знаят, че рисковете първо се опознават, а после се управляват, вместо още от самото начало да се отрича една възможност, която може да доведе до икономически ползи за региона, допълни той.

Иванов коментира, че интерес от политическо говорене за екоопасностите има всеки, който иска да запази монопола си.

Въпросът за опасностите бе повдигнат от БСП в парламента.

Техническият добив на шистов газ върви от 1960-те години, но в последните 10 години към него се прибави и хоризонталното сондиране, което препозиционира страните, разчитащи на конвенционалния газ, каза Василев.

Казанджиев обясни, че некоректно се тиражират опасности за замърсяване на околната среда и подземните води от проучванията за шистов газ.

“Технологично не може да стане запазване на вода, каквото се тиражира в интернет, освен ако не е станала авария при сондажния пробив, но това е нещо, което подлежи на много прецизен контрол“, каза специалистът. Той посочи, че при хидроразрезите на скалите за търсене на газа се използват едва 2-3 процента химикали, като впръсканата под земята течност после се изчерпва обратно и се съхранява по специален начин.

Казанджиев допълни, че същата технология вече е била използвана у нас при търсенето на метановъглищни запаси в Добруджа и не са възникнали никакви екологични проблеми, както и при търсенето на газ в “Девенци“. Той посочи още, че в момента нефтеното находище в Тюленово, например, засяга същата водоносна система като терена в Нови Пазар, но добивът не влияе по никакъв начин.

По думите му няма да възникнат проблеми и при земетресения. Проучванията предвиждат 3D-сеизмични изследвания за потенциала на находището и редица други анализи дори да се предприемат планираните от “Шеврон“ четири сондажа в Североизточна България. При територия за проучване от 4 300 кв. км, сондажите ще обхванат едва 1400 дка, а добивът ще засегна още по-малко – 154 дка, обясни Казанджиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. savchev
    #7

    Тея НЕ трябва да се стрелят! Това са радетелите на българския народ! Как Иван Костов ще го стрелят?!? Та това е НАЙ-Великия политик на ВСИЧКИ Времена! Е! Само дето разголи задниците на целия български народ, така, че последния (особено някои) да могат да бъдат оправяни многократно без смазочни и обезболяващи добавки. Оказа се, че българите са били много по-сексуални от другите народности. Да вземем предвид една от южните ни съседки - вижте какво стана, когато управляващите започнаха да предлагат задните части на гръцкия народ за free access!... Май стана нещо като мини военен конфликт или нещо такова... Отдавна съм на мнение, че някой в тази държава трябва да извади "калашниците"...

  2. Анонимен
    #6

    Тоя боклук требва да се отстреля незабавно!!!

  3. Анонимен
    #5

    Трябва да съм по - тъп от гъба пархутка, за да повярвам на това. Нали откриха класическо находище на газ край Шабла? Това колко поевтини газа? Николко.

  4. Анонимен
    #4

    "Добивът на шистов газ ще поевтини цените между 8 и 35%"- точно както ги поевтини добивът на ел.енергия от АЕЦ, даването на концесия на ВИК,продажбата на електродружествата на частни фирми ............ Ние просто ви вярваме и нямаме никакви съмнения, че заглавието е чистата истина

  5. Анонимен
    #3

    Абе, много хора са луди.Нищо няма да спечели българина,възможно е ида се плаща и по скъпо за газта.Мисля,че винаги ще му измислят как да го направят,щом имат ДКЕВР.Важно е някой да вземе пари.Плюс това американците да не са глупавида дават пари,ако на са сигурни.Спомнете си плаформите на Тексако в Черно море преди 16-17г.Там където е минала Щатска компания трева не никне.

  6. Анонимен
    #2

    Кой е Христо Казанджиев?! Явно дълбоко навлязал в блатото ( да не кажа нецензурна дума) на концесионните договори , от които бедната ни държава "много спечели" . Сигурно страни като Франция, Англия и ЮАР са много зле щом са забранили добива на шистов газ... Такива като него ще се пържат в ада за това, че работят против природата и народа си!

  7. balkanski
    #1

    Като е толкова безобидна и перспективна технологията за получаване на шистов газ , защо Франция е въвела забрана на тази технология със закон ? Англия също прекратява получаването на такъв газ . Нима те са по неуки от нас ? Но със сигурност са по мислещи за бъдещето си , и за децата си !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.