Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Добрев кани китайски инвестиции в "София тех парк"

7 коментара
Делян Добрев и Мяо Вей

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев покани китайски фирми да инвестират в електрониката, машиностроенето, автомобилостроенето, аутсорсинга и др. перспективни области за привличане на капитали у нас, съобщиха от подопечното му министерство в понеделник. Това е станало на среща с китайския министър на индустрията и информационните технологии Мяо Вей.

Добрев е на посещение в Китай за участие във форума "Инвестирай в България“, организиран от Българската агенция за инвестиции и Шанхайския борд за развитие на чуждите инвестиции.

Според българския министър бъдещите "София тех парк" и индустриалната зона в Божурище са добро поле за сътрудничество между двете страни в развитието на технологични дейности. Като предимство на България за привличане на китайските инвеститори Добрев посочил най-ниските данъци в ЕС, които не бяха повишени дори в периода на кризата. По думите му нашата страна е една от най-добрите дестинации за инвестиции в Европа - доброто географско положение, финансовата стабилност, ниските разходи за производство и добрата квалификация на персонала съдействат за това.

Установяването на водещи китайски компании като Huawei и Great wall в България ще послужи като добър пример за насърчаването на други китайски фирми да инвестират в нашата страна, смята Добрев, цитиран от пресценътра си.

Мяо Вей представил пред българския си колега китайските цели за развитие до 2030 г. и за изграждане на модерна пазарна икономика. Той подчертал значението на индустриалния сектор и информационните и комуникационните технологии за постигане на тези цели. Отношенията на взаимно доверие между Китай и България като член на ЕС също имат определено място в този процес, заявил китайският министър.

На срещата се постигнало разбирателство за създаване на повече програми за коопериране между предприятията от двете страни.

В разговор със зам.-министъра на търговията на азиатската страна Джун Шан пък станало ясно, че машиностроенето и енергетиката са приоритетни сектори за сътрудничеството между България и Китай.

Шан изразил подкрепата на китайското правителство за разширяване на инвестициите на местни компании в България, както и готовността на китайската страна да работи с българското правителство за създаването на индустриална зона у нас.

През 2011 г. износът на България към Китай е нараснал със 103.2 % спрямо 2010 г. Китай е държава с увеличаващо се потребление на селскостопанската продукция, а в България има условия за отглеждането на култури, благоприятни за азиатския пазар, подчертал министър Добрев по време на срещата.

Пред колегата си българският министър изразил желание за увеличаване броя на китайските туристи В България. За периода януари-август 2012 г техният ръст е 31 % спрямо същия период на 2011 г. През този месец икономическото министерство организира информационен тур за китайски журналисти у нас, а за следващата година се планира подобно посещение и за китайски туроператори.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    GN.DOBREV,ZA 20 GODINI UNISHTOGIHTE BULARSKATA NAUKA.IMASHE NACHNI CENTROVE NA SVETOVNO NIVO I PRODALGAVATE DA UNISHTOGAVATE VIGTE BAN PROMISWHLENOSTA.KITAICITE ZOCHNAHA OT NULA,VIGTE TURCIA.VIE STE DOSTOINO IZCHADIE NA BORISOV

  2. Анонимен
    #6

    Поне да ги беше помолил за малко ориз...

  3. Анонимен
    #5

    През 2008 г. в Китай има недостиг на ориз и те решават да осигурят 2% от годишните си нужди чрез внос. Това вдига цената на ориза на световния пазар с почти 20%. Въпрос: Колко селскостопанска продукция може да предложи България на Китай? Второ - Ако в София дойдат толкова китайски туристи, колкото посещават Париж - кое ще стане първо: (а) ще настъпи глад и в столицата ИЛИ (б) ще се свършат местата във всички хотели в цяла България? Иначе и аз не съм против развиването на отношенията ни с Китай, навлизането и на други утвърдени марки като Huawei и Great wall в България (кога пък тези двете станаха утвърдени?!). ама внимавайте с мащабите, г-н министър!

  4. Антон
    #4

    И аз съм браво! Китайците може и да не са по високите технологии,но поне на всеки етаж ще има щивашки цех.

  5. Анонимен
    #3

    Браво! Това е една добра инициатива на министър Добрев и българското правителство! Активни действия за привличане на инвеститори, което е прдпоставка за работни места и увеличаване доходите на населението! Нови пазари за българските стоки! Успех!

  6. Анонимен
    #2

    Вземете си китайци, в най-скоро време ще се хапете за задниците. Не ви ли стигна турско робство, германска окупация, руски ботуш??? Китайците са запланували твурдо да завладеят света. Те са най-голямата опастност за човечеството след мюсулманите. Но нали хората са прости и примитивни не могат да разберат за какво става вупрос. Работят за собственото си унищожение.

  7. Анонимен
    #1

    Най-накрая се насочихме към точния пазар.Браво на правителството. Добрев е млад, но далновиден и дългия инкасатор Р.Овч. само може да му диша прахта от обувките.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.