Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Докладът на ЕК: Има политически натиск над съда, реформите не са необратими

Уволнението на Мирослава Тодорова се превърна в тема за Брюксел

69 коментара

Европейската комисия (ЕК) се съмнява, че реформите в съдебната власт в България са трайни и необратими, а независимостта на съда е била поставена под въпрос от серия директни политически критики спрямо отделни съдии, се казва в черновата на доклада на Брюксел, цитиран от ”Труд”. Външното наблюдение върху страната ще бъде продължено. В изключително критичен тон политическият документ обобщава свършено от България в реформата на съдебната власт и МВР за последните 5 години и половина от членството в ЕС.

В него са отчетени всички законодателни промени, направени за това време, но се отчита, че приложението им на практика все още се чака. Унизително за България е заключението, че много от важните стъпки в реформата са били направени само заради външния натиск, което поставя под въпрос необратимостта на промените.

Различните правителства и парламенти през последните 5 години са придавали различно значение на съдебната реформа, а основни принципи като независимостта на съдебната власт не са били спазвани докрай, смятат Брюксел.

"Висшият съдебен съвет (ВСС) получи широки правомощия да управлява и ръководи съдебната власт. Но те не бяха използвани за ефективно управление на системата, основано на заслугите и честността, което да доведе до последователно и независимо правосъдие", пише в заключенията на ЕК.

В доклада се казва, че наблюдението на Брюксел ще се фокусира върху избора на нов ВСС, главен прокурор и председател на Върховния касационен съд.

Еврокомисията отчита, че са направени законови промени, които са дали възможност на ВСС да бъде основен играч в съдебната реформа. Документът отчита още, че в тази област има напредък и за първи път над съдиите и прокурорите се упражнява контрол от независим орган - инспектората към ВСС.

Въпреки това тези усилия не са довели до значителни подобрения в отчетността и ефективността на съдебната власт. "Делата често продължават прекалено дълго. А дисциплинарната практика на съвета е непоследователна. Много от случаите на процедури срещу магистрати не са завършили със задоволителни резултати", продължават тежките изводи в доклада.

Според ЕК атестациите, повишенията и назначенията на магистратите не са прозрачни и не следват обективни критерии според заслугите. Липсва ясна кадрова политика, която да балансира натовареността на съдиите и прокурорите. А мерките за подобряване на съдебната практика често изглеждат повърхностни и нямат конкретен ефект върху развитието на важни случаи.

Реформа из основи

От Брюксел отчитат, че слабостите не са следствие само от лошото приложениое на закона, но и са следствие от структурните, процедурните и организационните слабости на ВСС и прокуратурата. Еврокомисията пише, че само силен съдебен съвет и  прокуратура, отдадени на желанието за ефективно управление на съдебната власт, могат да изведат реформата до успешен край.

В доклада отново се говори за реформа ”из основи” на съдебния съвет, както и в техническия доклад от февруари. Комисията напомня, че е препоръчала пряк избор на членовете на ВСС, но с оправданието, че това няма как да се случи сега, реформата е отложена.

Като голям тест пред българските институции се сочи предстоящите избори на нов ВСС и нов главен прокурор. Съмненията, че хората на ключови позиции не се назначават само на базата на техните качества, се потвърждават от избора на  Нестор Несторов и Кирил Гогев за членовете на ВСС. Според ЕК изборът на двамата не е бил прозрачен и обективен.

Еврокомисията коментира и изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов по конкретни дела и най-вече по тези на съдия Мирослава Тодорова. Без да цитират имената им, те посочват, че независимостта на съда е била поставена под въпрос от серия директни политически критики спрямо отделни съдии. Според Брюксел ВСС не е предприел нищо, за да защити независимостта на съда в тези случаи. Общото усещане е, че не се спазва разделението на властите, а това оказва директно влияние на общественото доверие към съдебната власт, пише в доклада, цитиран от ”Труд”.

ВСС е показал известна снизходителност и склонност да премълчава важни проблеми, смятат в Брюксел. В доклада се припомня как процедурите по емблематични случаи на търговия с влияние като Красьо Черния и "Приморско" са започнали едва след силен обществен натиск, а прокуратурата не е провела систематично разследване на замесените магистрати. ЕК сочи, че това е довело до сравнително слабите резултати в борбата на съдебната власт с корупцията в собствените редици.

В доклада се констатира още, че през последните 5 години изборът на много високопоставени магистрати не е бил прозрачен и стоят обвинения за политически назначения.

"Разликите в натовареността на магистратите доведоха до сериозно забавяне в много съдилища, и то най-вече в писането на мотивите към присъди. Това забавяне е истинска пречка за ефективността на съдебния процес. Освен това то засяга и независимостта на съдиите, защото, когато забавят мотивите към присъда, съдиите са в нарушение. Професионални организации поставят въпроса за това, че едни съдии биват наказвани за закъсненията си, а други са толерирани”, коментират от Брюксел по казуса с Мирослава Тодорова  

Борбата с мафията е предизвикателство

Организираната престъпност си остава фундаментално предизвикателство за България, се казва в черновата. Еврокомисията (ЕК) цитира данни на Европол, според които български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС. Това прави българската мафия една от най-големите в Европа.

В доклада се казва, че напредъкът на България е основно в по-бързия обмен на данни, но той е нищожен предвид мащаба на организираната ни престъпност.

”Но ролята и вниманието (на групировките) зад граница не са толкова страшни, колкото в самата България, където те са уникални. Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции", пише в черновата на доклада

Сред малкото похвали от Брюксел е за множеството полицейски операции след идването на власт на ГЕРБ, но се подчертава, че многото арести не са довели до много дела. В доклада се казва, че организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".

ЕК дава като конкретен пример, че България не се справя, бягството на Братя Галеви. "Няма политическа настойчивост за идентифициране и отстраняване на причините за този голям провал на системата", пише в черновата.

ЕК за пореден път сочи, че по твърде малко важни дела срещу организираната престъпност има присъди. А за последната година по 4 такива процеса обвиняемите бяха оправдани.

Само за 4 от общо 33 поръчкови убийства след 2006 г. са почнали съдебни дела. А от общо 77 "знакови" дела за организирана престъпност, които ЕК наблюдава, едва 16 са приключили с присъди. В 10 от тях всички или част от обвиняемите са оправдани.

За слабите резултати вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства, пише в доклада

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #69

    ZNAChI NEZAVISIMA PRAVNA SISTEMA? NJaMA TAKOVA JIVOTNO . AKO NJaKOY ZNAE KADE SE NAMIRA ,DA KAJE. OShtE PO MALKO V BG. PARVO ZAShtOTO NIShtO NA TOZI SVJaT NE E NEZAVISIMO. BTORO AKO VZEMAS PODKUP ,TOVA PRAVI LI SISTEMATA NEZAVISIMA . AKO NE SI ISPALNISh SLUJEBNITE ZADALJENIJa I PREDIZVIKASh LIShAVANE OT SPRAVEDLIVOST NA POSTRADALI IORA - TOVA DAVA LI NEZAVISIMOST NA PRIZVANIETO DA RAZDAVASh PRAVOSADIE? KOGATO TEZI OT PRAVOSADIETO PROTISTIRAIA

  2. Анонимен
    #68

    До №61, За да можиш да коментираш, дали едни доказателства са годни или не, трябва да познаваш в детайли делото и след това да се изявяваш по форумите. Ти познаваш ли делото?!

  3. Анонимен
    #67

    Голям късмет. Галеви изчезнаха.ВСС свали преседателката си. В килиите на следствните арести,останаха малко хора.И прекрасен доклад от ЕК. И ЦЦ,казва,че нищо не е станало. А бе, ще ни изгонят от ЕС.Нищо,че Дянков с бие в гърдите, за това,колко ни е стабилна финансовата система. С тези харакирита на управляващите,съвсем ще овапцаме пиесата. И всичко на нашият гръб. После,елате гласувайте. За кого?

  4. Анонимен
    #66

    Въпрос към форума и издателите на Медияпул.Защо безкритично повтаряте, че "братя Галеви" са избягали.Това е само една версия и то доста слаба.Защо ще бягат-присъдата не бе голяма, бяха си подготвили луксозните "килии" на един хвърлей от дома, можеха да ползват комуникации, т.е.да си управляват бизнеса, бяха лежали предварително и с това време срокът им щеше да бъде намален.За сметка на това след като излезеха от панделата щяха да бъдат чисти като ангелчета и да завъртят паричките си.С исчезването

  5. Анонимен
    #65

    E, честито на всички, които още се умиляват на тъпоумните управляващи и ги славословят - Барековци, Кулезичи и пр. сволач! Доволни ли сте от унизената България, малко ви е, щом не се усещате, че хора, които не могат едно изречение да построят, ви управляват. Вече е срамно да си българин, това е!

  6. Анонимен
    #64

    След този критичен даклад е крайно време Цецо да си подаде оставката.Не ставаш и за чеп за зеле.Физкултурник си стани учител по физкултура и не обърквай Държавата ни!

  7. Анонимен
    #63

    Намирисва на арабска есен, след лятната ваканция малко почернели и загорели и без пари, всички са готови да скочат. А мъжът на партийната секретарка да поведе недоволните от бял бал-кон. Това е политическия театър който ни готвят кукловодите ченгета и комуниди. Сините са предният отряд, който е готов да даде поредните четири години от животът си за да ни оправи пак. Останалите чакат за трохите.

  8. Анонимен
    #62

    ОСВЕН ЧЕ МЕ Е СРАМ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ. Немога да разбера тези които злорадстват за поредната негативна оценка. Тези доклади само хранят клюкарите.Двадесет години прах и плюнки. Всичко останало е за наши хора, ама под масата. Имаме на практика нелегитимна власт и управление с милиционерско спортна и циганска престъпност. Редовите граждани сме жертва на манипулации от продажни медии. Няма никакво значение къде сме вече. На никого не вярвам.

  9. Анонимен
    #61

    До №50. За българският съд няма годни доказателства. Това са думи на френския посланик по повод разкритото от френската полиция убийство в Париж доказано от нея с неопровержими улики, които тотално корумпираният български съд не уважи, защото бащата на убиеца е техен колега. Така че нека не си говорим за "справедливия" български съд, на който за оправдание все му липсват доказателства, че доста често както се вижда ги търси по 5 години за да изтече давностния срок.

  10. Анонимен
    #60

    Язък. Цецо толкова копа трупове с багера и накрая такъв доклад...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.