Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доклад на ЕК: Правителството не се справя с икономиката

Рискът от бедност в България остава най-висок в ЕС

88 коментара
Доклад на ЕК: Правителството не се справя с икономиката

Европейската комисия обяви в сряда, че въпреки напредъка в ключови реформи, основните икономически предизвикателства пред България остават непроменени. Политическите планове на правителството са определени като уместни, но недостатъчно амбициозни – особено по отношение на пазара на труда, образованието и енергетиката.

Единствените области с положителна оценка са макрорамката на бюджета и банковият сектор.

Оценката е част от новите мерки за координация на икономическото управление в ЕС, които предвиждат преглед на финансовата и икономическа политика на държавите членки в рамките на така наречения икономически семестър, предаде БНР.

Прекратяване на процедурата за прекомерен дефицит

Европейската комисия препоръча да бъде прекратена процедурата за прекомерния дефицит за България и Германия, тъй като са свели бюджетните си дефицити под 3% от БВП.

ЕК оценява банковия сектор в България като стабилен, с висока капиталова адекватност и като цяло с печалба, въпреки, че към края на миналата година необслужваните кредити са достигнали близо 15% от портфейла на банките.

Правителството е насърчено да продължи политиката на фискална дисциплина и ограничаване бюджетните дефицити.

ЕК критикува качеството на публичните разходи

При решението си да предложи прекратяване на процедурата за свръхдефицит срещу България Европейската комисия е оценявала фискалната ни политика на базата на конкретни числа, заяви за БНР заместник-председателят на Еврокомисията Оли Рен. Той обясни, че оставането на страната ни сред 12-те в процедура за макроикономически дисбаланси има по-дългосрочен превантивен характер:

"България беше в състояние да коригира своя свръхдефицит и да възстанови краткосрочната устойчивост на публичните си финанси. В същото време обаче са налице определени предизвикателства под формата на макроикономически дисбаланси, които трябва да се коригират в името на средносрочната и дългосрочна стабилност на страната."

Според ЕК те са свързани главно с вътрешната задлъжнялост и пазара на труда.

"Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система, където предвидимостта и стабилността се подкопават. В здравната система има голямо забавяне и болниците трудно изплащат задълженията си. Преодоляването на дефицита в пенсионната система пък остава основна трудност в средносрочен план", се казва в доклада.

Рискът от бедност в България остава най-висок в ЕС

"Българите са изложени на двойно по-висок риск от бедност и изолация, отколкото гражданите на другите държави от ЕС. В България на този риск са изложени 46% от населението, което е почти двойно над средното равнище за ЕС - 23.4 %. Възрастните хора, децата и ромите са най-силно изложени на тези рискове", според оценката на експертите от ЕК.

Намаляването на бедността и социалното изключване са посочени като голямо предизвикателство пред българските власти.

Европейската комисия отбелязва, че заетостта в България е намаляла с 8 на сто за две години и продължава да спада, което налага преориентиране на политиките на пазара на труда, особено по отношение на младежката безработица.

"Създаването на работни места не е достатъчно високо в дневния ред на правителството”, посочва ЕК.

Освен това е отбелязано, че България се представя зле в международните образователни изследвания, което говори за структурни проблеми в осигуряването на качествено образование.

Устойчивостта на пенсионната система още не е гарантирана, посочва ЕК и препоръчва допълнителни мерки.

Освен това ефективността на данъчната система и бизнесклиматът са под оптималните.

България е зависима от енергиен внос от един доставчик по едно трасе, а вътрешният ѝ пазар на газ и електричество не е достатъчно работещ, отбелязва още ЕК.

Проблеми пред бизнеса и конкуренцията

Други проблеми са ограниченото финансиране за малкия и средния бизнес, административните бариери и недостатъчно благоприятната бизнес среда. Научните изследвания са посочени като основна слабост, отбелязано е и че страната ни изпуска потенциала за растеж чрез иновации.

ЕК посочва недостатъчен административен капацитет при пътни, жп и водни проекти. Административната реформа се фокусира основно върху съкращения на служители, но опитите за отстраняване на други недостатъци са ограничени.

Независимо от стабилния напредък в последните две години, използването на еврофондовете остава ниско главно поради усложнени административни процедури и затруднения на предприемачите да осигурят съфинансиране.

"Значителни предизвикателства" има пред подобряването на бизнес средата и регулациите. Електронното правителство се отлага многократно.

Данъчната система в България се характеризира със значително избягване на данъци, нисък административен капацитет. Административните разходи за събиране на данъци са високи, както и времето, отделяно от бизнеса да си плаща данъците, се посочва в оценката.

Седем препоръки

Към страната са отправени 7 препоръки, първата от които е да продължи със строгата фискална политика. Следващите препоръки са за редуциране на рисковете пред стабилността на пенсионната система; ускоряване на мерките за младежката и ромската безработица; адекватна реформа в средното и висшето образование с акцент върху модернизиране на критериите, по-добра подготвка на учителите и достъп до образование на групи в неравностойно положение.

Препоръчва се също подобряване на качеството и независимостта на съдебната система; по-бързо въвеждане на е-правителство; стриктно прилагане на правилата за обществените поръчки и за конфликт на интереси; мерки за премахване на пазарните бариери; подобряване на газовите и електроенергийните вразки; засилване на енергийната ефективност и др.

България и останалите 7 кандидатки не са готови за еврозоната

В сряда излезе и доклад на Европейската централна банка, според който нито една от осемте европейски страни, които могат да претендират за влизане в еврозоната, сред които и България, все още не отговаря на всички необходими икономически и юридически критерии.

Документът анализира напредъка, осъществен от осемте държави членки на Европейския съюз, които след време трябва да влязат във валутния съюз - България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Две страни от Евросъюза - Дания и Великобритания не желаят да са част от еврозоната.

Сред анализираните критерии е нивото на инфлацията. Само три страни (България, Чехия и Швеция) отговарят на този критерий. В другите страни "въпреки сравнително слабата икономическа среда" инфлацията е доста над "референтната стойност".

Всички страни с изключение на Швеция имат прекомерен бюджетен дефицит в средносрочен план (над 3% от БВП), отбелязва Европейската централна банка. За сметка на това всички страни, с изключение на Унгария, имат държавен дълг под 60% от БВП, който е друг ключов критерий.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

88 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #88

    Какъв риск от бедност бе хора, че ние сме си най-бедната и опоскана държавица в северното полукълбо, а спрямо африканците сме в последната третина от държавиците им там!!

  2. Анонимен
    #87

    82, не си прав че много бавно се движим. Напоротив бързо се движим например доходите ни растат най-бързо в цяла обединена Европа и така е последните 3 години. Трагедията е че тръгваме от много далеч ако ще стигаме в богатия свят някой ден... И другото е че има голяма поляризация в общесвото едни отказват да се движат и са се запънали като магарета а другите опъват ама то наистина не става с една птичка и с мрънкане не става и с писане на отровни коментари към всичко което мърда в Бългярия пак не става...

  3. Анонимен
    #86

    Номер 82, ти си голяма врачка, бе! Е, кои да донесе на България късмет? Някои от марс ли да доиде да направи това? Страната ни много, ама много бавно върви напред, защото няма достатъчно обхватна мобилизация от голяма част от обществото. По една или друга причина повечето българи не се решават сами да захванат нещо и просто чакат, чакат... Но, с една птичка пролет не става!

  4. Анонимен
    #85

    Никой от партийния спектър на българска сцена никога не е и помислял даже за икономика. Говорят за ляво и дясно, за дългове, лихви и проценти, но не и за конкретна икономика. Само Сидеров говори за конкретни мерки, но не е изгодно да бъде чут.

  5. Анонимен
    #84

    Ne sum mislela, 4e 6te kazha takova ne6to nyakoga, NO si iskam Жан Виденов obratno !!!!!!!!!

  6. Анонимен
    #83

    ЕТО ГИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ "УМНИЯ ДЯНКОВ", ЕК ГО КАЗВА: "Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система, където предвидимостта и стабилността се подкопават. В здравната система има голямо забавяне и болниците трудно изплащат задълженията си. Преодоляването на дефицита в пенсионната система пък остава основна трудност в средносрочен план", се казва в доклада.



    Рискът от бедност в България остава най-висок

  7. Анонимен
    #82

    Истината е, че Бойко Борисов носи само нещастия на България. То не бяха наводнения, то не бяха земетресения, то не бяха пожари. Такъв карък не сме имали за министър-председател. Дори Жан Виденов се отърва леко, а покрай него и ние.

  8. Анонимен
    #81

    Висши магистрати са коментирали в неформална обстановка, че след изборите догодина ще вкарат Бойко Борисов в килията на Алексей Петров.

  9. Анонимен
    #80

    E откъде да се вземе икономика? Дянков е просто държавен счетоводител, а другите са милиционери. Обаче шоуто на Боко трябва да се оцени от ЕС поне като 0.25% от БВП.

  10. Анонимен
    #79

    Ve4e ot 2(0) godini mi zvuni budilnika i ne spira - triabva da se slozhi krai na tazi letargiya !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.