Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Доходите на българина растат по-бързо от харчовете му

Храна и битови сметки поглъщат половината от домакинските бюджети

68 коментара
Доходите на българина растат по-бързо от харчовете му

Разходите за храна и плащане на комуналните сметки – ток, вода, телефон, продължават да растат и през второто тримесечие на 2012 г., като поглъщат над половината от доходите ни. Освен това българинът харчи повече и за цигари, алкохол и транспорт. Единствено разходите за облекло и обувки се запазват на същото ниво спрямо година по-рано.

Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходи, разходи и потребление на домакинствата за второто тримесечие на годината, публикувани в четвъртък.

 

Тенденцията е положителна, след като според данните за 2011 г. ръстът на харчовете е изпреварвал този на приходите.  

 

Ръстът на доходите изпреварва този на разходите

 

Ръстът на доходите е изпреварил този на разходите през второто тримесечие на годината, показват данните на НСИ. Общият доход средно на лице от домакинство е бил 1071 лева, докато разходите му са били 967 лв. в периода април- юни 2012 г.

 

Спрямо същия период на 2011 г. средният доход се е повишил с 13.8%, докато харчовете са се увеличили с 11.2%.

 

Работната заплата остава основният източник на финансови постъпления на домакинствата. Тя формира 54.5% от общия доход. Доходите от работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. средно на лице от домакинството е 583 лв., което е с 18% повече спрямо същото тримесечие на 2011 г.

 

Пенсиите са вторият по значение източник на доход на българските домакинства. Относителният им дял в общия доход намалява с 3.3 процентни пункта и съставлява 26.7% от него. През второто тримесечие на годината доходите от пенсии са нараснали в номинално изражение с 1.4% спрямо същото тримесечие на предходната година и достигат 286 лв. средно на едно лице.

 

Доходите от самостоятелна заетост се увеличават с 0.4% и достигат 81 лева през второто тримесечие на 2012 г. Те представляват 7.6% от структурата на общия доход.

 

Без промяна са доходите от социално осигуряване и социални помощи, а приходите от собственост намаляват.

 

Всеки втори лев отива за храна и битови сметки

 

Разходите за храна и битови сметки заемат най-голям дял от всички разходи и достигат 51.3%. Най-много българските домакинства харчат за храна и безалкохолни напитки. Тези разходи нарастват с 34.5% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2011 г. и достигат 333 лв. на едно лице.

 

Българинът е увеличил консумацията на плодове с половин килограм повече спрямо година по-рано и вече изяжда по 6.4 кг плодове на месец. Ръст на потреблението се отчита и при киселото мляко - от 7.3 на 8.4 кг и на сиренето - от 2.9 на 3.1 кг. За сметка на това се ядат по-малко хляб и тестени изделия и спадът е от 26.2 на 24.9 кг.

 

Разходите за дома - вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане, се повишават от 135 лв. на 162 лв. за година.

 

За здраве българинът е давал по 51 лв. в периода април – юни, като няма разлика спрямо година по-рано. Без промяна са и средствата, които сме отделяли за облекло и обувки – средно по 28 лв. на човек.

 

За сметка на това с над 14% сме харчили повече за алкохол и цигари, като средно на човек разходите възлизат на 44 лв.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #68

    НА КОЙ БЪЛГАРИН?

  2. Анонимен
    #67

    Разбира се ,че е стъкмистика.Колко БЪЛГАРИ имат доход над хиляда лева Г -жа Инжова е поредната ЛЪЖКИНЯ.

  3. Анонимен
    #66

    Откакто бабуля инджова е стъкмистичка,окончателно лъснаха всички позорища на "управлението"! То бива тъпота,но като това твърдение просто не бива ...

  4. Анонимен
    #65

    живея в село.Беднотия,броене на стотинките в магазина,какви 1000 лева на член на домакинство?НСИ да прави своите изводи не на доходите на олигарсите,а на хората от бедните села и райони на страната.

  5. Анонимен
    #64

    МЕТЛАТА ПО ТИ ПОДХОЖДА ИНДЖОВА!ВЪРВИ СИ МЕТИ ВХОДА!

  6. Анонимен
    #63

    Ето един факт за замогването на българина, съобщен от днес.дир.бг и пропуснат от повечето новинарски агенции:

    "36-годишният Данаил Димитров от врачанското село Три кладенци се е самоубил в сряда, отчаян от мизерията, в която живеело семейството му, съобщи врачанският вестник "Конкурент". Мъжът е баща на три малки деца.
    Данаил сложил край на живота си, като се прострелял със самоделно оръжие в главата. И той, и съпругата му били безработни, не получавали и помощи.

    Родителите на младия мъж живеели

  7. Анонимен
    #62

    Вие от коя паралелна вселена ги взехте тези данни?!Как синът и снаха ми с по380 лв в Биологическия факултет и дете се вместват в тази статистика?

  8. Анонимен
    #61

    Евала на националната статистика и на медията...едно голямо "евала" и за заглавието...Ни статистика - ни медии - едноумно скодоумие...

  9. Анонимен
    #60

    Инджова, излагаш се. Прави свирки, но по-дискретно.

  10. Анонимен
    #59

    Казват, че Бойко бил най-богатият човек в България. не знам дали е вярно. Но съм сигурен, че доходите му са нарастнали от времената, когато разтриваше ушите на бай Тошо.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.