Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата налива още 7.5 млн. лв. за реклама на цифровата телевизия

Консорциум свързан с Красимир Гергов взима 10 млн. лв.за месец реклама

22 коментара
Държавата налива още 7.5 млн. лв. за реклама на цифровата телевизия

Извън вече одобрените 10 млн. лева, правителството отпуска допълнително 7.5 млн. лева, с които да се рекламира преминаването от аналогова към цифрова телевизия от 1 март. Освен това кабинетът удължи информационната кампания до 30 ноември 2013 г. Първоначалният срок беше до края на януари 2013 г.

Решението на правителството беше взето в сряда, когато спечелилият поръчката за 10 млн. лв. консорциум “Обединение Ти Си Ти Ви”, зад което стои медийният и рекламен бос Красимир Гергов, съвместно с Министерството на транспорта, официално обявиха старта на рекламната кампания за цифровизация на телевизията.

"Цифрова и ефирна телевизия – бъдещото е ясно"

“Цифрова и ефирна телевизия – бъдещото е ясно” - това е слоганът на кампанията за цифровизацията на телевизията, съобщиха от “Обединение Ти Си Ти Ви”.

Рекламната кампания започва на 21 декември и ще продължи до 1 март, каза Вера Джамбазова от обединението. По думите ѝ в този период ще се проведе разяснителната кампания, а след 1 май ще има напомняща кампания.

Кампанията няма да тече само по бТВ, в която акционер е Красимир Гергов, каза Вера Джамбазова. Тя не пожела да уточни по кои телевизии и радиа ще се излъчват рекламните клипове. Увери, че медиите са подбрани по гледаемост и влияние така, че да се покрие цялата аудитория, имаща право на такива устройства.

До края на декември ще заработи и кол център, както и информационен сайт. На базата на най-често задаваните въпроси ще бъдат направени и 5 образователни клипа.

Запитан как и на кого ще бъдат разпределени допълнителните 7.5 млн. лв., зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов заяви, че “министерството ще вземе решение до края на годината". В отговор на въпрос той уточни, че парите няма да бъдат дадени на обединението.

Средствата трябва да бъдат похарчени в оставащите четири работни дни до края на годината, в противен случай Министерството на транспорта ги губи и те отиват при финансовия министър Симеон Дянков.

Вместо декодери – реклама

Допълнителните 7.5 млн. лв. за реклама на цифровизацията на телевизията идват от средствата, предназначени за купуване на декодиращи устройства за социално слабите, съобщи Валери Борисов. Тъй като поръчката за избор на изпълнител за купуване на устройствата не може да бъде изпълнена до края на годината, за да не загуби планираните в бюджета средства, Министерството на транспорта е взело решение с тях да бъдат финансирани вторият и третият етап на информационната кампания за преминаването от аналогов към цифров сигнал, уточни Борисов.

Двата допълнителни етапа на информационната кампания не бяха залегнали в обществената поръчка, спечелена от “Обединение Ти Си Ти Ви”. Съгласно публикуваните официално документи, в проектодоговора беше записано, че всички мероприятия по информационната кампания трябва да приключат до края януари 2013 г., като плащанията от държавата към изпълнителя ще приключат до края март 2013 г., обясниха отстранените от процедурата участници.

На практика това означава, че за малко повече от месец реклама по телевизии, радиа и вестници, трябва да бъдат "усвоени" 10 млн. лв. с ДДС.

Да, но не е точно така. Оказва се, че заради оспорването на търга за избор на победител срокът за изпълнение на договора е удължен и рекламата ще тече до 1 март. Това обясни Вера Джамбазова от “Обединение Ти Си Ти Ви”. Тя каза, че от 21 декември до 1 март ще проведат разяснителна кампания, а след това ще има напомняща.

От компаниите, оспорващи избора на “Обединение Ти Си Ти Ви”, заявиха, че съгласно тръжната документация е било изискано да представят концепция за информационна кампания, която продължава до 1 септември 2013 година. На поставен допълнителен въпрос докога да бъдат разчетени дейностите за плащане заради разминаването в сроковете, е било отговорено - до края на януари. Това означава, че ведомството на министър Ивайло Московски предварително е планирало, че ще даде още пари за реклама при допълнително удължаване на срока.

Според юристи възможно е в договора с победителя да има клауза, която при определени условия да му разреши да продължи информационната кампания до 30 ноември, каквото решение взе правителството в сряда.

Без яснота как 260 000 социално слаби ще си вземат декодерите

В същото време все още не е ясно по какъв начин 260 000 социално слаби ще получат декодерите, за да могат да гледат цифрова телевизия от 1 септември. След тази дата аналоговият сигнал се спира.

Този въпрос все още се уточнява с Европейската комисия и до края на годината няма да има яснота заради няколкото дни, които остават, каза зам.-министър Валери Борисов.

В момента тече търг за купуване на декодиращи устройства. Крайният срок за подаване на офертите изтича на 21 декември 2012 г., става ясно от регистъра за обществените поръчки. Каква ще бъде нейната съдба също не е ясно. “Още не сме взели решение какво ще стане с тази поръчка. Може да я довършим, да я прекратим и да обявим нова”, каза зам.-министър Валери Борисов.

Прогнозната стойност на поръчката е до 15 млн. лева. Тя е разделена на четири позиции, включваща 14 области плюс София. Продължителността ѝ за изпълнение е 5 месеца. За останалите 13 области е планирано да бъде направена още една обществена поръчка през 2013 г. при условие, че се намерят пари, е посочено в обявлението.

От решенията, които правителството е взело на последното си заседание става ясно, че пари има само за реклама, а купуването на декодерите за социално слабите остава за догодина.

При това положение може да се окаже, че върви кампания сред социално слабите да отидат и да си вземат декодерите, но те липсват, защото все още не е избран изпълнител, или пък не могат да си ги вземат, защото няма пари за ваучери – в зависимост от това какъв модел ще избере Министерството на транспорта.

Аналоговият сигнал трябва да спре окончателно на 1 септември 2013 г. Цифровият сигнал ще бъде пуснат на 1 март. Именно преходния период от 1 март до 1 септември се очаква социално слабите да си вземат устройствата. Не е ясно обаче в оставащите три месеца как Министерството на транспорта ще успее да избере фирмите доставчици. Възможното решение е да даде ваучери и хората сами да си купуват устройствата от магазина, стана ясно от обясненията на Валери Борисов.

Право на декодери за телевизорите си ще имат всички социално слаби, които получават енергийни помощи, каза той. По данни на социалното министерство това са до 260 000 души. Те ще получат ваучер от 60 лв. за купуване на декодиращо устройство. На пазара в момента се продават декодери от 50 до 200 лв., каза Валери Борисов.

Поради липса на пари военните няма да освобождават обхвата от 800 мегахерца

За въвеждането на цифровизацията няма никакви проблеми с честотите, увери зам.-министърът. Той не пожела да отговори колко средства са предвидени в бюджет 2013 г. за това. “Има достатъчно пари” преминаването от аналогов към цифров телевизионен сигнал да се случи, каза Валери Борисов.

Преди време финансовият министър Смеон Дянков обяви, че няма да даде нужните около 200 млн. лв. на военните за освобождаването на честотите, за да бъде въведена цифровизацията.

В крайна сметка с разрешение на Брюксел военните няма да освободят обхвата от 800 мегахерца за безжични широколентови съобщения от 1 януари 2013 г., казаха от Министерството на транспорта. Неосвобождаването на тези честоти обаче няма никакво отношение към цифровизацията на телевизията, увериха от ведомството на министър Ивайло Московски.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    "На пазара в момента се продават декодери от 50 до 200лв."....Невъзможно е да има такава разлика,значи има пак далавери. Един декодер-модел единствен и струва толкова - за всички еднакво,не по 50,не по 100,не по 200....Внимавайте да не ви прецакат пак.....В чужбина не си копуваме декодери,те се дават и се плаща каквото трябва на месец.Ако декодера се развали,сменя се,взима се разваления и ти дават друг,но при нас ще става голям бизнес с това и много ще си трошат главите-при това и закони като хората нямаме.има и друго,до сега сме сменили няколко декодери,защото техниката не стои на пристанището ами върви напред със сила... това всичко е нужно да се обясни на хората в детайли...

  2. Анонимен
    #21

    “Обединение Ти Си Ти Ви”. Това горното си го преведох: Ти си телевизор Съвсем се разпусна тази измет!

  3. Анонимен
    #20

    Че цифрова е по-добре, няма нужда от реклама. Рекламата е да се налеят някъде едни пари за вземане. По-важно е съдържанието на предаванията. Там трябват повече пари.

  4. Анонимен
    #19

    Британия била цифровизацията? Те на скоро я финализираха. Цифровизацията в Европейски мащаб далеч не е завършила навсякъде. Хейтърите на Републиката са се събрали тука, баси.

  5. Анонимен
    #18

    “Цифрова и ефирна телевизия – бъдещото е ясно” - това е слоганът на кампанията за цифровизацията на телевизията, съобщиха от “Обединение Ти Си Ти Ви”. Рекламната кампания започва на 21 декември и ще продължи до 1 март, каза Вера Джамбазова от обединението. По думите й в този период ще се проведе разяснителната кампания, а след 1 май ще има напомняща кампания,след първомайската манифестация. Хората са се нагласили,обединения,структури,асоциации и други безполезни и вредни за обществото мафиотски образования.И сега реклама,реклама...до пълно побъркване на все още намиращото се население тук.

  6. Анонимен
    #17

    "Преди време финансовият министър Смеон Дянков обяви, че няма да даде нужните около 200 млн. лв. на военните за освобождаването на честотите, за да бъде въведена цифровизацията." Този недоучил очилатко не стига,че е заплаха за националната сигурност /и е за затвора отдавна/,ами и мрази военните.Никакви пари не им дава и е фактор за орязване на заплащането и добавяне години за пенсия на армията.Той е безродник и американски пратеник.

  7. Анонимен
    #16

    Брей,много се изучихте бе,вие от Медияпул!"Слоганът"!!!!!! Не можете ли да напишете например "лозунг, девиз,мото или послание",а купешкото "слоган"?Заради такива,като вас българският език е пълен с англо-саксонизми.Говорете и пишете на български!Уважаеми дами и господа.Учени глави,брей!

  8. Анонимен
    #15

    Искам да кажа няколко думи и аз, един прост човек - инженер,прост като вас!Това мое писание не е предназначено за тези ,които в момента реализират т.н.“програма з а цифрова телевизия,“с безкрайни реклами,спотове,отвратително силен звук!И за кого е предназначено цялото това циганско-свадбарско шоу?Това е,казват те заради 260 000 социално слаби граждани, за да ги ограмотим,да могат и те да започнат да работят в двоична/цифрова/ система,да смятат ,да превърнат нормалното число -8 в двоично

  9. Анонимен
    #14

    най-добре да въведат цифрова телевизия с декодери по 100,000 лева. така само управляващите ще могат да се гледат по тъпата кутия, а на обикновените хора ще им бъде спестено промиването на мозъка

  10. Анонимен
    #13

    “Цифрова и ефирна телевизия – бъдещото е ясно”??? Бъдещето е на ИНТЕРНЕТ, господа!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.