Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата ще си иска заменените гори или разликата до пазарните им цени

58 коментара
Държавата ще си иска заменените гори или разликата до пазарните им цени

Правителството няма да обжалва евентуално негативно решение на Европейската комисия по казуса с нерегламентираната държавна помощ в полза на части лица при горските заменки, а ще издаде актове за разваляне на сделките и ще иска от новите им собственици да върнат терените или да доплатят разликата в цените, на които са придобили имотите и пазарните им стойности. Това обяви пред журналисти във вторник министърът на земеделието Мирослав Найденов сред среща с екоорганизацията "За да остане природа в България", която внесе в Брюксел сигнала за горските заменки.

Найденов и председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова съобщиха, че ще се сформира работна комисия в парламента, която да изготви регламент за връщане на горите или доплащане, за да останат собственост на лицата и фирмите, извършили спорните заменки. Механизмът ще бъде приет до няколко седмици, а до март 2013 г. готвените промени в Закона за държавната помощ трябва да влязат в сила.

 

Според Фидосова с промените ще се уредят и заварените случаи със заменките, и ще се наложат ограничения в бъдеще да не може да се допускат подобни сделки. Тя съобщи още, че ще се изчисти начинът за установяване на действителната пазарна цена на имотите. Идеята е при изчисляването ѝ да се вземе средната цена на 50 - 100 подобни имота в близост.

 

В предложенията за законовите промени ще влиза също в бъдещите договори да фигурира условието, че при установена държавна помощ ползвателят да трябва да доплаща разликата в стойността.

 

"От първия ден на управлението ни поехме ангажимента нито едно дърво от заменените гори да не бъде отсечено и го спазихме. Сега поемаме ангажимента в случай, че ЕК се произнесе негативно да не обжалваме решението а да пристъпим незабавно към издаване на актове за възстановяване на помощта и да защитим интереса на държавата”, заяви Найденов.


Агроминистърът коментира, че според него повечето от 147-те лица и фирми, получили нерегламентираната държавна помощ, предмет на наказателната процедура от страна на ЕК, сами ще пожелаят да върнат взетите имоти, тъй като и без това с приетите нови промени в Закона за горите, ни могат да сменят тяхното предназначение и съответно да ги застрояват. Петнадесет от тях обаче вече са изсекли взетите гори и са ги застроили, което значи не няма как да бъдат върнати в държавния горски фонд и собствениците им ще трябва да заплатят разликите в цените.

Според Найденов, вероятно ЕК няма да обяви всички разглеждани случаи за държавна помощ. За всеки един от тях ще има отделно произнасяне.

Фидосова коментира, че ако сред посочените облагодетелствали се от незаконна държавна помощ е депутатът от ГЕРБ Емил Деметров, който е в списъка с горските заменки, той ще трябва да върне терените или да ги доплати.

Найденов призова опозицията да съдейства и подкрепи законодателните марки, за да може разликата в сумите да бъде събрана и да бъдат предотвратени подобни нарушения в бъдеще. В противен случай страната ни ще бъде осъдена да заплати стотици хиляди лева, заяви Найденов.

Точно преди седмица той обясни, че държавата ни може да бъде глобена с милиарди евро заради горските заменки, тъй като се очаква негативно решение на Европейската комисия по случая.

Този понеделник обаче в официално писмо до медиите, Брюксел опроверга твърденията на Найденов, като заяви, че "Европейската комисия не е приключила оценката си и няма яснота какъв ще бъде резултатът от нея. Слуховете, че Комисията ще вземе решение скоро са неоснователни." От Брюксел уточняват още, че ако се установи, че правилата за предоставяне на държавна помощ са били нарушени, България ще трябва да поиска възстановяване на неправомерно изразходваната сума от бенефициерите ѝ. Процедурата не предвижда налагане на санкции (глоби) на държава-членка в този контекст, но държавата е задължена да изпълни възстановяването на средствата незабавно. При липсата на решение за възстановяване на средствата, всякакви предположение за бъдещи глоби или санкции могат да се считат за спекулативни и преждевременни," се казва още в писмото.

Коалицията "За да остане природа в България" e изложила пред министър Найденов отново становището си, че всички извършени след 2003 г. заменки на държавни горски и земеделски територии са реализирани при използване на непазарни методи за оценки и са довели до загуба за държавата в размер на няколко милиарда лева.

Според тях, единственият начин за премахване на тази екологична и социална несправедливост е признаване от страна на България, че замените, извършени по времето на Тройната коалиция, са били схема за държавна помощ. В този случай получателите на тази държавна помощ ще трябва да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката или да се разтрогнат сделките.

Това автоматично ще спре наказателната процедура на Европейската комисия срещу България, стартирала заради замените на гори, извършени в периода между 2007 и 2009 г., е позицията на природозащитниците.

"Вече три години очакваме правителството на Бойко Борисов да предприеме тези необходими стъпки. Разрешаването на проблема беше записано и в предизборната програма на управляващите през 2009 г.", припомнят природозащитниците и се надяват този проблем да бъде разрешен преди изборите през 2013 г.

"Решението за това зависи само и единствено от волята на управляващата партия," смятат от "За да остане природа в България" и отбелязват, че е неразбираемо как вече пет години от прокуратурата не откриват престъпление в тези действия на бивши министри и заместник министри на земеделието и горите, довели до милиардни загуби за държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

58 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #58

    Така поставен проблемът е не че ще ни съдят, не че по престъпен начин са придобивани имоти, а защото Бойко няма пари за да си свърши магистралата и трябва да изнуди някой.Пуделчето му отново се разлая и сега подобно на всичките ялови инициативи за стандарти и качество ще се притури и тази от която правителството само ще си сложи едни пари в джоба преди празниците. Двайсет години далавери, затова сме на това дередже!Власта няма моето доверие. Тя е нелигитимна и се държи като гамен.

  2. Анонимен
    #57

    А ГЕРБ спря със заменките, защото първо всичко вече е заменено и второ, защото пазарът на имоти се срина. Сега далаверата е в държавните поръчки и в рекетирането на бизнеса.

  3. Анонимен
    #56

    А от трета страна много хубаво са го измислили. Прости били, а? Със сигурност само сделките на приближените до БСП ще се окажат престъпни. Хем ще извадят старите скелети предизборно, хем ще им омаскарят хората, хем ще им вземат и парите, хем ако има санкции от ЕС, ще ги платим ние, че на всичко отгоре ще се радваме и ще благославяме Бойко за справедливата му политика.

  4. Анонимен
    #55

    Правителството няма да обжалва, за да стане ясно на електората, колко престъпна е била някога Тройната коалиция. От друга страна, пазарните стойности ще се определят от лицензирани фирми. Познайте дали Емо Ротманса и другите гербаджии ще върнат и един лев тогава?

  5. Анонимен
    #54

    Никакво доплащане ,ще платят с откраднатите от нас пари, съд и затвор

  6. Анонимен
    #53

    Заменките от горския фонд по планинските курорти започнаха още по времето на Царя.

  7. Анонимен
    #52

    ...неразбираемо как вече пет години от прокуратурата не откриват престъпление в тези действия на бивши министри и заместник министри на земеделието и горите, довели до милиардни загуби за държавата. В тези думи се крие част от голямата трагедия на България!!!

  8. Анонимен
    #51

    Единствената причина за неразвалянето на сделките,вече 3,5 години е,че някои от заменките трябваше да сменят предназначението си и трябваше да придобият друг статут!...Главно, от "гора" в "индивидуално жил.застрояване" или "трайно застрояване".Като се има предвид,че този процес е доста дълъг,забавянето е очевидно.Всъщност,заменки е имало през всичките 23 години,но сега се използват политически...

  9. Анонимен
    #50

    НИКАКВО ДОПЛА6ТАНЕ ! единствено ВРЪ6ТАНЕ НА ПОДМЕНЕНИТЕ ИМОТИ .САМО ТОВА !!!!!!

  10. Анонимен
    #49

    До 35. Емил Димитров чрез фирмата Елеонора Транс в съдружие със Славян Теофилов имат заменка на морския бряг (Слънчев бряг). Далаверата въобще не е равностойна. Както и другите му заменки за ловното стопанство (което е 85 % на държавна територия)!!! Да не говорим за други неща в страшния, частен град Етрополе. Пък и футболния му отбор - кръстен на отряда Чавдар...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.