Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата се остави да бъде изпързаляна от пътните фирми

Със 17 млн. лв. повече ще получат компаниите за този зимен сезон спрямо 2010 г.

54 коментара
Държавата  се остави да бъде изпързаляна от пътните фирми

Държавата сама се остави да бъде изпързаляна от пътните фирми за чистенето на снега. Това стана с новите 4-годишни договори за поддържане на около 20 000 километра пътна мрежа, по които се плаща не за свършена работа, а за "стендбай на машините", по думите на председателя на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров. Въпреки, че договорите са неизгодни държавата няма намерение да ги разваля, защото ще претърпи огромни неустойки.

Ефектът за данъкоплатците е, че ще се бръкнат с около 17 млн. лв. допълнително за зимно поддържане на пътищата през този сезон. Парите ще са за сметка на запълването на дупките по шосетата, защото бюджетът на пътната агенция не е увеличаван спрямо година по-рано. Освен новите договори други фактор за оскъпяване поддръжката на пътищата е скокът на цените на горивата и материалите.

До 2010 г. за зимно почистване пътната агенция плащаше на фирмите по 35 млн. лв. След сключването на новите договори за 2011 г. са платени около 50 млн. лв., каза Лазар Лазаров по бТВ. За зимния сезон на 2012 г. са планирани 52 млн. лв., сочи бюджета на АПИ.

"В петък очакваме сняг. Да не ви изненада? Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха! Ако прочета: "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан. Затова ви предупреждавам". Това разпореждане даде премиерът Бойко Борисов на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев в началото на декември 2010 г. по време на заседание на правителството.

"Надявам се, че няма да се окажем в ситуация да ловим снежинки, подготвени сме за зимата, имаме сключени договори за текущ ремонт, поддръжка и снегопочистване", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на 30 септември 2011 г. в присъствието на премиера Борисов при рязане на ленти на пет обекта в Североизточна България.

Образно казано, ситуацията е следната: когато пече слънце, фирмите печелят, когато завали сняг – губят. Така те нямат интерес да чистят без забележки, твърдят компании от бранша. Лазаров се съгласи, че ситуацията е такава.

Неизгодни договори – случайност или закономерност

Причината за това обаче не е във фирмите, а в заложените от държавата правила в търговете за обществени поръчки. Дали правилата нарочно или поради глупост са били написани така остава енигма.

Факт е обаче, че тръжните условия бяха изработени по времето на предшественика на Лазаров – Божидар Йотов и одобрени от тогавашния строителен министър и бъдещ президент Росен Плевнелиев.  Търговете също се играха по тяхно време през 2010 и първата половина на 2011 г.

Идеята беше, че заради конкуренцията в бранша на търговете ще има голям брой кандидати, което ще доведе до смъкване на цените, така както се получи при поръчките за магистрали. Отделно с 4-годишните договори се даваше шанс на компаниите да могат да си купят нужната им техника.

Нищо от очакванията на държавата обаче не се случи на практика. Силна конкуренция е липсвала в две трети от търговете, показва справка в регистъра за обществените поръчки. От 27-те разиграни търга за 11 области е имало само една оферта, а в други 9 – по две оферти.

Повече от три оферти са дадени единствено за областите Бургас и София, където пътната мрежа е най-голяма – над 1000 км. В Бургас са били подадени пет оферти, а в София - четири. Останалите пет поръчки са с по три оферти.

Така се е стигнало до ситуацията мераклиите за поддържане и чистене на пътищата да стоят с два куфара пред гишето на АПИ. В единия е имало оферта с високи цени, а в другия – с ниски. В зависимост от това дали има кандидати са решавали кое куфарче да подадат, разказаха участници в процедурите.

Играта с коефициентите на единичните цени

Изборът на победител се определяше на базата на дадените единични цени за около 60 вида дейности. Те са разделени в три основни групи – превантивно, текущо и зимно поддържане на пътищата. Така, където не е имало конкуренция, цените са в пъти по-високи от други области, твърдят недоволни от ситуацията компании в бранша.

От пътната агенция все още не са отговорили на запитването на Mediapool за единични цени на няколко основни дейности. За публикуване на цените настояват и редица "прецакани" фирми, които чистят на ниски цени.

Отделно сметката за плащане се надува чрез така наречените коефициенти, въведени от отново от държавата.

"Тъй като не през целия период на зимата ситуацията е еднаква, за целта има коефициенти, които се прибавят към тези цени, за да могат да се нагодят цените спрямо съответните условия.  Тоест, най-просто казано, когато пече слънце, има един коефициент 0.6, по който се умножават цените, и фирмите получават за своята мобилизация и бойна готовност, че седят и чакат, следят метеорологията, машините са на стендбай, хората правят дежурства, т.е. фирмата извършва някакви... И наистина и по нашите разчети тогава държавата губи, а фирмите печелят – без реално да има почистване, а само с патрулна дейност и готовност на опорните пунктове, те получават средства", обясни Лазаров по бТВ.

Обратното, когато има обилен снеговалеж, както беше преди дни, и трябва да се извършва снегопочистване, техните цени не се умножават по този коефициент, т.е. компаниите си взимат реалните пари, с които са играли на търга, посочи Лазаров. Според него понеже са давали по-ниски цени, за да могат да спечелят, те са на загуба.

Това може да е вярно най-много за половината от фирмите, защото останалите са били без конкуренция и едва ли са се излъгали да дадат ниски цени.

Без нови снегорини

Намеренията на държавата фирмите да си купят нова техника и снегорини също не са се сбъднали, стана ясно още от думите на Лазаров.

Роторният снегорин е най-ефикасната техника при силен снеговалеж. Купуването на нов струва около 250 – 300 хил. евро. Заради високата цена нито една фирма не си е купила нов снегорин, а ползват стари, някои от които са на 30 – 50 години, обясни Лазаров. По думите му роторния снегорин се използват един или два пъти годишно, което не оправдавало очакванията на фирмите за ефективност. Затова те предпочитали техниката, която зиме става за снегорин, а лете – на самосвал.

"Явно повечето фирми разчитат на конвенционалната техника. Тъй като тези снегорини, които виждате, с греблата, с разпръсквачите на сол, те са унифицирани, т.е. те лятото махат тези приспособления и слагат един леген отгоре и си ги ползват за самосвал. Зимата ги трансформират в снегопочистваща техника. Така че те тази техника я използват целогодишно", обясни Лазаров.

В договорите с фирмите няма условия, какво се прави при обилен снеговалеж, който продължава с дни. Времето за действие е свързано с приключването на снеговалежа и никъде няма изискване, докато вали сняг, фирмата да е изчистила до асфалт, каза Лазаров. Според него фирмите няма да изоставя пътят да бъде затворен, защото за затварянето търпят санкции.

"Трейс" и "Холдинг Пътища" чистят половин България

Двете най-големи компании в бранша "Трейс" и "Холдинг Пътища" са спечелили най-много  договори за поддържане на пътищата, показва справка в регистъра за обществените поръчки.  

Самостоятелно и в консорциуми "Трейс" чистят 4525 км републикански пътища в областите Ловеч, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Ямбол и Софийска област. Компанията, ръководена от Николай Михайлов, беше похвалена за разчистването на преспите в Ловешко и Смолянско от Лазаров.

Компании от структурата на "Холдинг Пътища" на Васил Божков пък са отговорни за чистенето на 3824 км пътища в пет области – Бургас, Монтана, Враца, Видин и Плевен, както и на магистрала "Люлин". Лазаров похвали "ПСТ Холдинг" (новото име на "Пътностроителна техника" . б.а.), която е част от холдинга, за навремената помощ по разчистването на снега на магистрала "Струма" при село Боснек.

Там в нощта на 7 срещу 8 януари се завъртяха два тира, които блокираха движението и то бе отклонено през Радомир. Виновна за непочистения път е  "Стройинженеринг 94", която чисти пътищата в област Перник. Компанията беше собственост на лица с криминални досиета като братя Галеви, Таки и Къро, които през годините си препродаваха акциите. Към момента тя е собственост на криминално проявения Феодор Феодоров, разследваният за пране на пари Людмил Стойков и Александър Александров, които държат по 20% от акциите. Останалите 40% са собственост на Илиян Гоцев, показва справка в регистъра "Дакси". Заради непочистения сняг фирмата ще бъде глобена, казаха от АПИ.

Още няколко фирми държат по две области. Обединението "Североизток груп" се грижи за зимното чистене във Варна и Добрич. В него влизат фирмите "Пътно строителство Добрич" и варненските "Инжстройинженеринг" и "Пътища и мостове".

В консорциум с местни компании варненската "Хидрострой", управлявана от общинския съветник от ГЕРБ Николай Пашов, чисти пътищата в Разград и Шумен.

"Пътинженерингстрой – Т", зад която стои Григор Иванов, чисти в област Търговище, а заедно с Желязко Друмев – и в Силистренска област.

Държавата няма да разваля договорите

Въпреки, че договорите се оказаха неизгодни за държавата, засега пътната агенция няма намерение да ги разваля. "Много трудно" може да се развалят договорите, каза Лазар Лазаров по бТВ. По думите му при следващите тръжни процудери, които ще се проведат след три години, ще бъдат заложени условия да се плаща на базата на свършената работа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

54 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #54

    Всичко, свързано с несгодите около затворените заради обилния снеговалеж пътища, е "дежа вю"! Откъдето и да надзърнеш във фирмите, изброени по-горе, все ще се натъкнеш на едно име - Божков (било пряко, било чрез свързани лица във фирмите). Така е и в спорта, хазарта, и къде ли не още... Тъй ще е, натрупаните пари трябва да се легализират!

  2. Анонимен
    #53

    Най-много оферти в Бургас.Голям смях, миналата зима чакаха да се стопи сам снега.До Крайморие лед и коловози направо ужас изведнъж след табелата край на Бургас изчистено и опесъчено. Е за кво говорим. И ми излиза смешния кмет на Бургас и се изцепва че щял да накаже снегопочистващите фирми с допълнитено измиване на града.Пълен бастун, добре че засега нямаме сняг в Бургас (ама тва е щот сигурно сме най-добрия град за живеене :0))))))) )

  3. Анонимен
    #52

    Мафиотска работа ...

  4. Анонимен
    #51

    На печелившите - ЧЕСТИТО! На държавата - много здраве...

  5. Анонимен
    #50

    Държавата не е "изпързаляна" ,както се твърди в заглавието, а ограбена и ощетена с милиони от некадърната или корумпирана дейност на новоизбрания президент на страната Плевнелиев.

  6. Анонимен
    #49

    Кофти,кофти,ама лапнаха доста мангизи!Само на държавна заплата не се издържа!А народът да духа супата!

  7. Анонимен
    #48

    Плевнелиев беше най-слабия министър, но "социологическите" агенции му даваха най-висок рейтинг заради строителството на магистралите.Всъщност ниговото министерство е за регионалното развитие, то отговаря и за водния сектор, по които направления не беше направено нищо.След като българина имаше неблагоразумието да избере този некадърник за президент, можем само да се надяваме на новата си длъжност да не бъде толкова вреден, както ,когато беше министър.

  8. Анонимен
    #47

    Ако беше останал министър,главните критики за лошо свършената работа по почистването на снега по пътищата и магистралите, щяха да бъдат отправени към него.Той се спаси, като го избрахме за президент. Тежко и горко на българина, ако той си върши работата като президент така некадърно, както я вършеше като министър.

  9. Анонимен
    #46

    Копирано - http://www.buzzhunt.co.uk/2010/12/29/snow-roads-in-japan/ Вижте как се чисти 6 метра сняг в Япония

  10. Анонимен
    #45

    Определено плевнята е вършил престъпления.За това бб го отстрани от благия пост - магистрален министър.С тези "информации",обаче го притискат да не мрънкя,че ще му отнемат службите.Напълно зависим индивид-президент.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.