Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавните горски стопанства ще трябва да правят пунктове за дивечово месо

5 коментара

Шестте държавни горски предприятия ще бъдат задължени от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да инвестират в изграждането на пунктове за охлаждане, съхранение и първична обработка на дивечово месо. Това стана ясно по време на дискусия за използването на дивеча в българската кухня, но не се разбра колко пари ще са нужни за тези пунктове и откъде ще се намерят.

Идеята на агроминистъра е от тези пунктове заведенията и търговските вериги да могат да купуват неограничено и законно месо от диви животни. В момента всички, стопанисващи дивеча в България, имат право да продават дивечово месо само прясно или охладено и в ограничени количества.

 

Единствено държавните ловни стопанства "Черни Лом”, "Шерба” и "Витошко-Студена” могат да реализират неограничено трупно замразено месо. В държавното стопанство "Росица” и пункта в Ботевград могат да продават и разфасовано и пакетирано месо по всички международни и европейски стандарти.

 

В същото време чужденци, отстреляли дивеч при посещенията си в ловните стопанства, оставят животните и те трябва да се унищожават в екарисажите, вместо да се използва деликатесното месо.

 

Популацията на дивеч се увеличава, приходите от ловен туризъм са нараснали с 30% за миналата година. Това е един голям ресурс и ние не може да го оставим да изтича, каза министър Найденов.

 

В страната ни няма достатъчно условия за добиването на дивечово месо, съществуват едва две лицензирани кланици за диви животни. Трябва да се създадат условия за легалното движение на дивечово месо в търговката мрежа в страната. У нас се продава единствено замразено дивечово месо, което е внос от Европейския съюз, каза д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    Дивечово месо-Охлюви без пари за износ-15 евро/кг.(с черупките)...

  2. Анонимен
    #4

    Дивечово месо-охлщви

  3. Анонимен
    #3

    Модернизацията и европеизирането на производствата трябва да се превърне в едно от основните предимства на държавата ни. Действията на министър Мирослав Найденов са съвсем съобразени с целите, които си поставя българското производство. Със сигурност поверките и по-строгите санкции ще доведат до по- високо качество на продуктите.

  4. Анонимен
    #2

    Нямаш представа колко си прав :)

  5. Анонимен
    #1

    Този филм сме го гледали. Найденов ще налее държавни пари за обслужване на концесионерите на ловни стопанства като мутродепутата Емил Димитров, а после следващия ще ги приватизира. За сведение горската система беше една от най-богатите в страната - имаше си и хладилни бази, и ловни домове, и почивни станции, и трактори, и камиони, и кораби по Дунава и какво ли още не. В момента от такива "специалисти" като Найденов няма пари да се прекръсти.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.