Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Банката на Цветан Василев с най-голяма клиентела от държавни фирми, следва я ЦКБ

С преход от 6 месеца държавните фирми вече ще влагат парите си в повече от една банка

122 коментара
Банката на Цветан Василев с най-голяма клиентела от държавни фирми, следва я ЦКБ

Държавните дружества са длъжни в срок от 6 месеца да преразгледат условията, при които са депозирани в търговски банки средствата им. Ако в една банка има на депозит повече от 25% от всичките им нетни средства, когато те са над 3 млн. лв., дружествата трябва да обявят конкурс и да диверсифицират парите над този дял.

Това е записано в новите правила за избор на обслужваща кредитна институция от дружествата с над 50% държавно участие, които правителството прие на заседанието си в сряда.

Както бе обещал в първите дни от мандата на правителството си, премиерът Марин Райков възложи изработването на такива правила, публикува ги за обществено обсъждане и след изтичането на двуседмичния срок правителството ги одобри.

Проблемът с депозирането на средства на държавни фирми в банките се изостри, след като стана известно, че към края на миналата година само в Корпоративна търговска банка (КТБ) са депозирани 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) или около 624 млн. лв. по оценка в официален одит на холдинга, извършен от рейтинговата агенция "Фитч". Самата банка пък е основен кредитор на медийната група, контролирана от Делян Пеевски, което вся основателното съмнение, че с държавни пари се купува медийно влияние.

А според информация от Министерството на финансите, поискана от Съюза на издателите в България преди три години, към 2009 г., около 39% от парите на всички държавни фирми са били в КТБ, а година по-късно - около 70%, число, отричано от мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Самият премиер Райков призна преди две седмици, че наистина "в една банка са концентрирани 54% от парите на държавните дружества", без да казва коя е банката, но всички се досетиха, че това е Корпоративна търговски банка. Както Райков, така и финансовият министър Калин Христов категорично заявиха, че ще има прозрачност къде са парите на държавните дружества, но банковата и търговската банка ще бъдат запазени и няма да се публикуват размерите на тези средства. И двамата заявиха, че преразпределянето на парите в банките ще става плавно и няма да бъдат допуснати сътресения на кредитните институции.

Оценката на Райков за господстващ дял косвено се потвърди през днешния ден, когато по искане на премиера всички министерства публикуваха на сайтовете си списък на дружествата с над 50% държавно участие и с нетни средства над 3 млн. лв., които не отговарят на правилото до 25% от тези средства да са депозирани в една банка.

От справката стана видно, че най-много държавни дружества са клиенти основно на Корпоративна търговска банка, на Централна кооперативна банка, която е част от варненския икономически конгломерат ТИМ, и в значително по-малка степен - на Инвестбанк, Уникредит Булбанк и Юробанк (Пощенска банка).

Любопитна "подробност", е че малката търговска банка Д (бивша Демир банк) съхранява значителен дял от средствата на четири държавни предприятия под шапката на Министерството на земеделието (бивши горски предприятия).

Също "подробност" е, че повечето от държавните дружества със седалище или дейност по Черноморието приоритетно са клиенти на ЦКБ.

Кой съхранява парите си в банката на Цветан Василев?

Очевидно, че КТБ е предпочитана банка на големите компании в енергетиката и икономиката. От 15 едри дружества под шапката на икономическото министерство 10 държат значителна част от парите си в КТБ. Сред тях са НЕК - 59.44% от средствата са ѝ в тази банка. Булгартрансгаз - 96%, БЕХ - 88.20% (оценката на агенция "Фитч" се потвърждава - бел. ред.), Булгаргаз - 90.85%, Мини Марица изток - 50.34%, Държавната консолидационна компания - 99.79%, Електроенергийния системен оператор - 94.76% и други.

Ако само парите на БЕХ в Корпоративна банка са 624 млн. лв., по оценката на "Фитч", колко ли са на останалите компании, и то само от сферата на енергетиката, например?

Впрочем в КТБ свои депозитни сметки имат и Българската фондова борса (31.33% от средствата й), дружеството под шапката на просветното министерство "Студентски столове и общежития" - 98.17%, пари на летище София, на Пристанищен комплекс Русе, на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и други.

Трудно е да се посочат на колко възлизат тези средства, но те са дали в годините възможност на КТБ да провежда широка кредитна политика, а на дружества, близки до нея - и инвестиционна политика. Включително в медии.

Изборът на ЦКБ от държавни дружества също не изглежда случаен. Така например държавните дружества ВиК Варна и ВиК Бургас са клиенти на ЦКБ съответно със 78.42% и 59.67% от средствата. Дружеството за дипломатически имоти АДИС държи 63.44% в ЦКБ, както и Индустриална зона Варна, Индустриален логистичен парк Бургас - по 100%, ЕлБи Булгарикум - 96.93%, ТЕРЕМ - 35.26%, Пристанище Варна - 40%, Летище София - 58.50%, Пристанищна инфраструктура - 91.95% и др.

Неголямата по активи Инвестбанк се е оказала предпочитана банка за АЕЦ "Козлодуй". 42.54% от парите на атомната централа се съхраняват в нея.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

122 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #122

    Ами да си избират, съмнявам се да вземат да си сменят банката!

  2. Анонимен
    #121

    а прочетохте ли, че БЕХ е над 300 млн ма печалба? защо да не си държи парите там?и с това ли трябва да се занимава едно служебно правителство?

  3. Анонимен
    #120

    просто дава хубава лихва. И Прокопиев го е яд, той банка няма, няма и да има

  4. Анонимен
    #119

    Съвсем нормално е парите на много държавни дружества да са там. За това има две причини. Първо КТБ е профилиран в енергийния сектор и второ лихвите им са най-високи. На мен това ми се струва много добър избор.

  5. Анонимен
    #118

    117, ти сега нещо май-завиждаш на банката е, че е в топ 5, така ли да разбирам, или просто си хейтър по природа?

  6. Анонимен
    #117

    Еееех, нали си спомняте - "Корпоративна търговска банка - клиентите са ни скъпи" ;) Скъпи ще са ви, като влагат държавните милиони в тая иначе полунеизвестна на обикновения потребител банка... То и вие излизате скъпи на тия държани клиенти, ама нали народа плаща...

  7. Анонимен
    #116

    До 114 - ти нещо си се объркал момче. Върви до тоалетна, че нещо си пребледнял! Смеейки се показваш само колко си беззащитен пред доводите на съфорумците. Недей да се продаваш за жълти стотинки, толкова ли струваш?

  8. Анонимен
    #115

    Рубло, какъв смях ни демонстриращ? Нали ти казах: взимай се в ръце и хващай добрия път. Погледни това от положителната му страна: сега василев ще остане без пари, руснаците ще сложат банката им/му на системи, но все някой ден тя ще фалира. Ти от какво ще живееш тогава? Преориентирай се от сега.

  9. Анонимен
    #114

    От 107 до платените на Василев: Не на мен личи, а на вас как повтаряте едно и също и спамите навсякъде. Нали и по телевизията ви даваха. Не се правете, знаем ви. Кредитния милионер и престъпник Прокопиев не ви спасява като аргументация срещу мен. Издишате, издишате! И стига вече с тая лихва. Не ви ли дадоха по-разнообразна информация, поне да не повтаряте едно и също като папагали! хахахахахахахахахахахахахахаха Смешници!!!!!!!!!!!!!

  10. Анонимен
    #113

    С тази наредба държавата разширява правата на своите фирми и ги задължава да ползват разширените права с една цел: гарантира им ПРАВОТО НА СВОБОДЕН ИЗБОР!
    Всички знаем какъв корупционен натиск оказват банките. Резултата за ктб е такъв защото се дължи на два фактора - невероятния корупционен натиск съпроводен с заплахи от всякакво естество и мълчаливото съдействие на бившите управници оказващи натиск върху менаджерите на държавните фирми да използват услугите на тези две криминални банки и особена

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.