Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държаният 5 месеца незаконно в ареста Максим Савов осъди прокуратурата

Пловдивчанинът спечели дело срещу държавното обвинение и на втора инстанция

30 коментара
Държаният 5 месеца незаконно в ареста Максим Савов осъди прокуратурата

Държаният абсолютно незаконно 5 месеца в ареста компютърен специалист от Пловдив Максим Савов осъди прокуратурата и на втора инстанция, съобщи в сряда "Правен свят". Първо Пловдивският окръжен съд (ПОС) му присъди обезщетение от 50 000 лева, а след това апелативните магистрати го увеличиха с още 20 000.

 

Савов бе заподозрян за грабеж на 484 лева от местен магазин единствено на базата на показанията на продавачката, въпреки че всички останали доказателства опровергаваха тезата на обвинението. Той бе осъден на първа инстанция, но след това оправдан от следващите две.

 

Прокуратурата обаче игнорира продължително време всички оневиняващи го данни, включително и показанията на колегите му, че по време на грабежа е бил в офиса си, което бе потвърдено и от разпечатката на телефона му.

 

От голямо значение се оказа и обстоятелството, че първият съдия, който разгледа искането му за постоянно задържане бе самият шеф на ПОС Сотир Цацаров, известен освен с обвинителния си уклон и с голямото си влияние в пловдивския съдебен район. Той е смятан и за основен претендент за поста на главен прокурор заради близостта му с вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

В хода на разследването срещу Савов прокуратурата отказва да събира каквито и да е доказателства, които не подкрепят обвинителната теза, а я опровергават. Отказва се проверка на камерите, за да се види, че грабителят не е Максим, защото е с 12 см по-висок. Отказана е проверка на мобилния телефон, която да установи къде е бил обвиняемият по време на престъплението, игнорирани са показания на свидетели, че той е бил в интернет клуб.

 

Савов обяснява пред разследващите, че редовно посещавал магазинчето, защото до него бил зъболекарският кабинет, в който ходел. Именно след час при зъболекаря си, той влязъл в магазина, за да си купи вода и цигари. Признава, че е държал ръка на бузата си, но не, за да се крие, а защото все още изпитвал болка след посещението си при зъболекаря.

Прокуратурата обаче не обръща внимание на никакви други доказателства, освен на показанията на продавачката Магдалина Димитрова, която казва, че разпознала Максим като извършител, но признава също така, че има 4,5 диоптъра късогледство.

Абсурдите продължават и когато делото влиза в съда. На първа инстанция състав на Пловдивския районен съд с председател съдия Стоян Тонев, който вече е съдия в Специализирания наказателен съд, осъжда Савов на 3 години условно.

Следва оправдателна присъда на втора инстанция, а през октомври миналата година Върховният касационен съд окончателно оправдава Савов. Главният прокурор Борис Велчев пък обеща проверка на Районната прокуратурата, която е работила по случая, но по-скоро защити работата на разследващите.

 

"По това дело имаме и една осъдителна присъда на първа инстанция. Това означава, че не просто прокурорът е имал неправилна преценка, а че наистина доказателствата първоначално са изглеждали по този начин. Съдебният акт, макар и на първа инстанция, също е показателен", заяви Велчев преди година.

 

Така и не стана ясно дали главният прокурор си дава сметка, че това как "изглеждат" доказателствата зависи именно от въпроса дали прокурорът ги е събирал избирателно, пише още "Правен свят".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Данаил Лазаров
    #30

    Здравейте при мен в момента се получава почти същото нещо тъй като аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и

  2. Данаил Лазаров
    #29

    Само така нека сега човека да ОСЪДИ нашата държава да му плати и то ако може ГОЛЯМО обезщетение за да могат нашите мързеливи и некадърни магистрати да се научат да си вършат работата качествено и съвестно, а ако не могат или не искат просто да освободят работните места, а не да вкарват невинни хора в затвора като гледат само доказателствата и думите на обвинението и като игнорират тези на защитата и на подсъдимия! Това е само един от многото така невинно и несправедливо осъдени хора в България и

  3. Анонимен
    #28

    към 21 : Как да се докаже нещо случило се толкова отдавна , че е направено умишлено.Още повече от човек без власт, как един обикновен гражданин може да докаже ,че преди 2 години някой е излъгал нарочно защото ....др др др .Пак пропуск на прокурор .... ако е така, а именно продавачката да е слушала някой с пагонче,или пък да е видяла възможност и се е решила да се възползва, разследващия е този , които се очаква да има професионализма и уменията да провери тези възможности . Професионализъм ли казах

  4. Анонимен
    #27

    До 24. Благодаря. Напротив на 70 години съм. И виждам, че става дума действително за фрапантен частен случай. Възмутен съм и съм и 26.Толкова по случая. Но и аз чета постингите, където ме възмущава, че независимо за какво става дума се намира начин за се упреква винаги правителството. Писах главно за това и аз като другите не посъщество. А във връзка с предложението ви - чета и то много и разнообразно с риск да увредя зрението си.

  5. Анонимен
    #26

    Чудя се как не са му изфабрикували криминално минало. На негово място бих ги сринала с обжалвания, дори до европейския съд. Или предлагам съдиите, внедрилите го за 5 месеца в затвора, да бъдат изпратени там в същия затвор и килия, за същия срок. Само това малко ще ги спре. А че ние ще плащаме за обезщетението е факт.Съдебната ни система е пълна с тенденциозност при решенията й, корупция и гешки, но по нахална от нея няма. Тя винаги е права.Наглеци.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #25
  7. Анонимен
    #24

    Към 23 .Млади момко,личи си че си на 20 и доста неща не ти са ясни.Тук става въпрос за един от многото частни и фрапиращи случаи,каквито през последните години изобилстват и се съсипват човешки съдби.За каква носталгия говориш? А като пишеш за пенсии, заплати, майчински трябва да попрочетеш малко преди да пишеш и тогава да правиш изводи.Простено ти е от възрастта

  8. Анонимен
    #23

    № 20 съм и не съм от ГЕРБ, но съм и против тези, които непрекъснато плюят против ГЕРБ. Добре, но тези съдии и прокурори не са на тези места от вчера. А Б.Велчев не беше ли съветник на Първанов и май той го предложи за гл.прокурор. И защо през "златния век" не на Симеон, а този на Станишев - така излиза от носталгията на по-долу пишещите не се вдигнаха достатъчно и пенсии и заплати, не се построиха нужните детски градини, не се вдигнаха майчинските. Тогава и аз бих казал - искам комунистите да ни управляват, да правят Водно огледало за един милиард, да строят Белене и пак да се върнем в изгубения райх

  9. Анонимен
    #22

    Докато прокурорите не започнат да плащат от джоба си за своите свинщини няма да се оправят нещата. Сега какво става - всички ние плащаме за некадърността и отмъстителността на човекохищниците в прокуратурата.

  10. Анонимен
    #21

    Сега трябва и продавачката с диоптарите "разпознала" Макс да се подведе за лъжесвидетелство и да разкрие кой и е диктувал какво да плещи срещу Макс. Сотир Цацаров със звучна или безвучна фамилия се само зашлеви такъв звучен шамар за да угажда на някои хора,че просто е за съжаление.Многото хвалби от управляващите по негов адрес го доведоха да бере срам от съдебното си решение.Ако въобще изпитва или има такова чувство. Сега нека той и прокурора публично да се разкаят и да се извинят на Макс!! Ама това чувство у тези самозабравили се господа е непознато.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.