Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дянков: Ако в МВР искат по-високи заплати, да се откажат от привилегиите си

Задава се напрежение между министрите около бюджета за догодина

121 коментара
Симеон Дянков

Ако служителите на МВР искат увеличение на заплатите, то те трябва да се впишат във всички норми на останалите служители в бюджетния сектор, каза във вторник пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Той изброи какви привилегии ползвали служители на МВР: годишен отпуск 45 дни, пенсиониране на 52 години и при излизане в пенсия получаване до 24 брутни заплати накуп.

"Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", заяви Дянков и добави, че през есента му предстоят "интересни разговори по темата".

Коментарът на финансовия министър бе в отговор на вчерашното искане на Синдикалната федерация на служителите в МВР. От федерацията поискаха увеличаване на заплатите в министерството с 25% и заплашиха да отстояват искането си с протести.

"Няма резон в това", отговори във вторник Дянков. И посочи, че в момента средната заплата за всички 48 000 служители на МВР е 1004 лева, което е почти на равнището в Министерството на финансите, "където всички работещи са с висше образование".

"Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лева и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно", отбеляза министърът.

Той предупреди, че може следващата година да отнеме на полицаите привилегиите.

Въпросът за специалните условия за полицаи и военни се повдига традиционно всяка година, но униформените или под пагон служители защитават яростно "компенсациите" за тежкия си труд и ограниченията, които им налагала професията.

"Така че отсега мога да им кажа - 25 процента няма да получат в никакъв случай. Но другото нещо, което е важно и смятам да го вкарам в разговора за бюджет 2013 година, да кажем. . . освен че получават хиляда и четири лева средно, те имат и най-дългите, понеже са по отделен закон, имат най-дългите отпуски. Всички ние получаваме по 20 плюс 5 дни, 25 дни, те получават 45 дни. Ние се пенсионираме на 63 години, те се пенсионират на 52 години", бе коментарът на Дянков пред Нова ТВ.

Поставянето на въпроса обаче със сигурност ще доведе до сблъсъка му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов и с военния министър Аню Ангелов. Каквото и да е орязване на привилегиите в двете силови министерства ще доведе до срив в авторитета на двамата министри.

Твърдата позиция на Дянков срещу увеличаването на заплатите в МВР може да доведе и до обтягане на отношенията в кабинета по друга линия. Военното министерство вече обяви, че ще вдига заплатите в началото на следващата изборна година, но все още не е представило никакви реални разчети в какви граници може да стане това.

МО продължава да е от министерствата с най-много дългове, като преди ден Министерският съвет обяви, че смята да отпусне целево средства за погасяване на част от задълженията на Военна болница.

МВР също поиска допълнително средства от бюджета.

 

Миналата година Дянков не позволи Аню Ангелов да раздаде бонуси във ведомството, въпреки че по-рано военният министър бе обещал това на служителите си. Парите обаче отидоха за покриване на дългове, което доведе до масово недоволство сред военните. Не е изключено при отказ на Дянков да отпусне пари за по-големи заплати на военните недоволството да се повтори и през изборната 2013 година. Вдигането на заплатите на военните, без това да стане в МВР, ще доведе до засилване на напрежението сред полицаите.

За разлика от униформените обаче чиновниците се зарадваха на малко повече пари.

От началото на този месец държавните ведомства трябваше да увеличат заплатите средно с 20% с пари от икономии, както и от такси, глоби и концесионни възнаграждения. С новия модел на заплащане в държавната администрация раздаването на тези средства под формата на бонуси отпадна и беше въведено заплащане от 70% твърда заплата и до 30% бонуси при добре свършена работа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

121 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #121

    smurt za policay metodi tihov ot varna - otmustitelen ciganin,koito sustavq aktove s neverno sudurjanie.zaqjda se s men ,kato me sreshtne vuv varna. visok e 2 metra ,tumen na cvqt .sushtiqt razboinik ima priust v napadenieto sreshty men v FKC -varna -slivnica 2,v 17chasa na 5 dekemvri ..4akam nakazanie za tozi podlec. ,ybiec.

  2. Анонимен
    #120

    zdr ..nikakvi zapalati za tiq murzelivi i nekadurni slujiteli o t mvr- varna i burgas... ne priemat jalbite mi ..razigravat me .. ne mi sudeistvat .kakvo da pravq !!policaite sa ybiici...!"--nqmat zaslugi za da polu4avat zaplati vuobshte..

  3. Анонимен
    #119

    Tоя скоро ще го отработят... Вервайте

  4. Анонимен
    #118

    Министъра вместо да се хвали,че в държавата му най-високите заплати са някакви мижави 500 евро,да вземе да направи нещо да се вдигнат доходите.

  5. Анонимен
    #117

    Най-накрая да чуя някакво смислено изказване от икономическия гуру Симеон Дянков. Ама вместо да ги чакаш да се откажат от превилегиите си им ги вземи. Защо си там. Като виждаш несправедливости ги пресичай, т*па главо.

  6. Анонимен
    #116

    А нормално ли, Говнянков да говори за намаление, а в Министреството му да вземат повече от другите. Не е морално нали? Та то виШисти икономисти в България колко щеш.Да не са направили нещо за Бълагрия, че вземат най- големи заплати а?

  7. Анонимен
    #115

    Полицаите в БГ са необразовани и нискочели плужеци. Интересуват се само от далавери и безплатно плюскане. Имам ежедневни лични наблюдения и никой не може да ме убеди в противното.

  8. Анонимен
    #114

    Защо ли се дават пари на МВР. В България няма полиция. Има някакви трътлювци. Паркират където им падне, страх ги е да защитават гражданите дори от циганите, камо ли от беснеенето на мутрите, затварят си очите за нарушителите по улиците, на всичкото отгоре не са в състояние да регулират кръстовищата.

  9. Анонимен
    #113

    Полицаите са баровци. В неделя двама униформени обядваха в ресторанта на Камелот на яз. Искър, като баровци с униформите.Началниците им могат да ги видят на камерите, ако искат. Преди обяда вероятно бяха събрали доста пари от водачи без запалени фарове та си хапваха юнашки. Какви заплати, какъв смех. Егати наглеците. Някои от тях сигурно станаха милионери от изнудване на сгрешили водачи!

  10. Анонимен
    #112

    Какво става с атентатора в Бургас? Разкрихме ли го, че искаме повече пари?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.