Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дянков: Бюджетът на БАН ще продължава да се намалява

46 коментара

Финансовият министър Симеон Дянков заяви в сряда, че няма да бъдат отпуснати повече средства в бюджета на БАН и дори през 2013 година ще последва ново намаляване на държавната субсидия.

Преди ден учените излязоха на протест заради намалената от 59 млн. лева на 54 млн. лева субсидия за следващата година. Те заявиха, че този бюджет “убива БАН“, но в същото време министърът на образованието ги разкритикува, че поддържат твърде много чиновници наред с учените.

От БАН обаче не възнамеряват да се откажат от помощния персонал, тъй като това били “ръцете на учените“.

Пред БНТ Дянков обясни, че очаква академията да се реформира. Той заяви, че държавната субсидия трябва да е една трета от бюджета на БАН, привлечените по проекти средства също да са една трета, и другата част от финансирането да е от съвместна развойна дейност с бизнеса. Той посочи, че сега 65% от бюджета на БАН е от държавна субсидия.

Той призова учените вместо да стоят по улиците “да вземат да направят някой и друг европейски проект.“ и коментира, че има “близо 400 млн. лв.“ за научни изследвания, които БАН не използва. “Иначе просто не се получава, те чакат наготово от нас“, каза той.

Дянков заяви, че не се е извинявал за определението “феодални старци“, което отправи преди две години към учените и няма и да се извини.

“За да се помага на някой, той самият трябва да си помогне, а това още не е станало“, посочи финансовият министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #46

    Ех бедни ми Джанкоф, какъв корифей беше, какъв министър стана...

  2. Анонимен
    #45

    Предлагам да закрият всички визши училища, докато не започнат да произвеждат Нобелови лауреати.Да останат само тези институти към БАН, кото правят пари. Ковачки да стане президент на БАН. Всяка мутра - професор, биячите - доценти.

  3. Анонимен
    #44

    Да ни е честита Мутренската културна революция!

  4. Анонимен
    #43

    Някои от вас са много тъпи, като нападат БАН. И много надъхани. Май не им е вървяло в училище. За по-нататък да не говорим. Не искам да ви уверявам в общоизвестни неща. Слушайте си Дянков! Паднало му е. Но има и видов ден. Само да не плачете тогава и обърнете палачинката. Тоя пратеник с мисия да убие науката успява с държавен ресурс да го направи. И някои хора му се хващат. Кой в нормалния свят има толкова малко средства за наука? Като папагали повтаряте една трета. Една трета от какво? Знаете ли,

  5. Анонимен
    #42

    Много ви си иска БАН да я няма, та спокойно да се "усвояват" парите за наука от "правилните" хора. БАН - 18% от учените - 60 % от научната продукция. Другите - 82% от учените - 40% от научната продукция. Ясно е като бял ден кой е ефективен и кой не е. Дянков да направи тая схема с хората от своето министерство - плаща им 1/3 заплата, 1/3 да се намерят от 7-ма рамкова на ЕС (при жестока конкуренция) и другага 1/3 от национални проекти (от специален фонд държан с 0 лева вътре). Да го видим тоз "корифей"

  6. Анонимен
    #41

    Това, че в бюджета няма пари за заплати на учените и чираците в науката, далеч не означава, че държавата дава пари за проекти, които учените не усвояват.
    БАН се реформира и то по напълно прозрачен начин и след международен одит. (Дянков що не направи такъв одит? Ами първо - не го бива за това и второ, от одита би лъснало несравнимото с нищо друго в държавата отношение на правителството към сектора наука през 21 век и успехите на българските учени, вкл. в набавянето на финансиране за изследвания и

  7. Анонимен
    #40

    По подобие на братята американци БАН може да блокират Министерството на финансиите и да поискат отчет за ефективността от дейността му за периода на управление на ГЕРБ!Колко пари по договори са заработили,колко са внесли в бюджета,колко и за какво са похарчили, колко, защо и какви коли ги обслужват ,какви реформи са си направили и какъв е ефекта от тях!Няма по-безполезни и корумпирани институции от финансовите!В света се произвежда,строи,пътува,учи и лекува-кризите и катастрофите са изключение!При

  8. Анонимен
    #39

    А така! Дойдохме си на думата. Да се приватизира БАН. Учените да ходят да садят картофи. Ама никъде по света не унищожавали националните си научни центрове ли? Ами вижте ги докъде стигнаха от много учени.
    Казва им човекът - намалете си заплатите и пенсиите като нашите, българските. Те обаче не щат и се гърчат да спазват закони и граждански права, да развиват индустрия и здравеопазване. Така до никъде няма да стигнат, най-много да излязат от кризата и - край на келепира.
    Вместо да дават пари за 20

  9. Анонимен
    #38

    ТОЧНО ТАКА! АКО БАН СЕ ПРИВАТИЗИРА, ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ТУНЕЯДЦИТЕ И ЩЕ ОСТАНАТ САМО ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ. И ДА, МУЗИКАНТИ, ХУДОЖНИЦИ И ПИСАТЕЛИ МИЗЕРСТВАТ, ЗА ДА ТВОРЯТ, ТЯХ НИКОЙ НЕ ГИ ПОДПОМАГА.

  10. Анонимен
    #37

    БАН да се приватизира, да стане Институт под зоркото око на собствениците. Учените в този Институт да правят нещо видимо срещу заплатите си.Защото с какво са те повече от хората на изкуството, които мизерстват, докато творят!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.