Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европейският съюз загрижен за бедността в България

40 коментара

Европейската комисия определя нивата на бедност в България като тревожни. Близо половината население (49%) e изложено на риск от бедност и социално изключване. За сравнение в Румъния и Литва застрашени от бедност са 40% от населението при средно за страните от Еврозоната - 25%. Това е посочено в тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение в ЕС за последното тримесечие на 2012 г., като има отделно посветена част за ситуацията у нас.

 

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции на страната ни, но това е станало с цената на растящо социално недоволство, е посочено в доклада.

 

В него се казва още, че масовите протести в края на януари в 30 града са довели до оставка на дясно-центристкото правителството на Бойко Борисов. Протестите пък са били предизвикани от необичайно високите сметки за ток – средно два пъти по-високи спрямо предходния месец.

 

85% от месечните доходи на домакинствата у нас отиват за покриването на основни нужни. Близо половината българи (44%) търпят сериозни материални лишения през 2011 г. Това е най-висок в ЕС процент - пет пъти по-висок от средния.

 

Средната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз – 768 лева (393 евро). 22% от работниците получават минимална заплата, която е 310 лева (153 евро).

 

Данните за БВП за първите три тримесечия на 2012 г. показват забавяне на растежа до 0.8%, което е спад от 1.7% спрямо 2011 г.. Основният двигател на растежа е бил вътрешното търсене, подкрепен от възстановяването на частното потребление.

 

Въпреки скромния растеж на БВП, пазарът на труда остава слаб. Най-засегнати са работниците с ниска квалификация, в по-бедните региони и работещите в строителството. От 5.6% безработни през 2008 г. през изминалата броят на хората без работа вече е над 12%. За същия период младежката безработица се е удвоила и достига 28%.

 

Негативната картина се допълва и от неблагоприятните демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза – 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.

 

"Социалната криза в Европа продължава да се задълбочава и в редица държави членки няма признаци за скорошно подобрение. Най-тежко са засегнати най-бедните. Правителствата трябва да инвестират в начини за постигане на приобщаващ растеж и да дадат на хората реална възможност да изкарват достатъчно пари - в приетия през февруари пакет на ЕК за социални инвестиции бяха подчертани начини за постигане на тази цел. Най-силно се нуждаем от солидарност: в рамките на отделните страни и между тях. Можем да преодолеем тази криза само с общи усилия", заявява Ласло Андор, комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване.

През януари 2013 г. без работа са 26.2 млн. души в ЕС (19 млн. в Еврозоната), което е 10.8% от икономически активното население. Разликата в равнището на безработицата между южната част, периферията и северната част на Еврозоната е достигнала безпрецедентните 10 процентни пункта през 2012 г., е отбелязано в доклада.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

40 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #40

    мнението на №39 важи също така и за №33

  2. Анонимен
    #39

    №30, вие който и да сте, незнам дали имате здрав разум , че давате такива препоръки.Да, защо не ,нека да дойде отново Костов, който достатъчно добре ни закопа,и вместо да е линчуван вече, има и такива лумпени които искат отново да го върнат на власт - за заслугите му сигурно към родното ни отечество, може би? а след него и тройната коалиция заедно със тоя малоумен цар-крадец.Мисля ,че на такива хора като вас им трябва връзки за лечебно заведение , а другите отдавна трябваше да гният във затворите!

  3. Анонимен
    #38

    Разходите за труд за един час в България са едва 3,70 евро. Това ни нарежда на последно място в статистиката.
    На другия полюс е Швеция, чиито разходи за труд са 41,90 € за час.
    Почасовото заплащане в германските частни фирми през 2012 година е било средно около 31 евро.
    България се оказва с най-висок риск на бедност - 22,3%.
    Повече от един на всеки пет души е беден в България. Рискът е най-висок освен у нас и в Латвия, Румъния, Испания, Литва и Гърция. За разлика от тези държави в Холандия само 10%

  4. Анонимен
    #37

    Сетиха се демагозите. След повече от 6 години се сетили за бедните. Иначе си получиха пазарчета, медиите им отразяваха политическата демагогия. Сега се сетили. Демагогия и лицемерие на мах.

  5. Анонимен
    #36

    И при такива данни да гласуваш за ГЕРБ е нова форма на самоубийство или убийствено невежество.

  6. Анонимен
    #35

    Никъде по света (освен в БГ заради депутатските заплати) НЕ СЕ ИЗЧИСЛЯВА средна работна заплата за цялата държава. ИЗЧИСЛЯВА СЕ СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА ОПРЕДЕЛЕН ОТРАСЪЛ. Евростат прави сравнение на минималните работни заплати защото не може да направи сравнение на средните защото освен от БГ (ИЗМИСЛЕНА, НЕ ИЗЧИСЛЕНА от НОИ) от други страни няма данни.

  7. Анонимен
    #34

    31, средната работна заплата не се ОПРЕДЕЛЯ от никого, тя се ИЗЧИСЛЯВА! Средната работна заплата отразява РЕАЛНОСТТА в България. Определя се МРЗ, толкова ли е трудно да схванеш? 32, МРЗ не е никакъв показател за стандарта днес. Днес МРЗ вземат само онези, които получават останалото в плик - за да спестят застраховките на работодателя. Днес важният показател е средната работна заплата, и тя отразява реално доходите в България. Нали затова се нарича 'средна' бе.

  8. Анонимен
    #33

    №30,доходите на хората започнаха да нарастват по времето на Костов, след трудните реформи, които той направи по посока въвеждане на пазарната икономика у нас.Тези реформи, обаче не бяха продължени, а замразени по време на всички правителства след Костов.Българската икономика се движише по инерцията, дадена от Костов, която се изчерпа при Борисов.Необходимо е Костов отново да дойде на власт и да продължи с икономическите реформи, които да дадът просперитет на държавата.Ако това не стане, ще продължим да сме най-бедните в Европа.

  9. Анонимен
    #32

    18,какво искате да направи европейския съюз? да оправи корупцията,да накаже тези,които расипаха България,тези,които я унищожиха като си натрупаха милиони от парите на народа,тези,каито унищожиха стопанствата и разпродадоха фабриките?....Още отначало трябваше да се каже СТОП,но всеки си стоеше в кюшето или гледаше с какво може и той да се докопа до нещо...Ние сами трябва да се загрижим да оправим положението си,ако не е късно вече,че много години е така и един рак,ако не се унищожи навреме,всичко

  10. Анонимен
    #31

    До 19: Определената от НСИ средна работна заплата е политическа поръчка от парламента. Знаеш, че депутатската заплата е 2.5 средни. Затова тя е силно завишена. Никъде в Европа и по света не се определя средна работна заплата за цяла държава, а само за определен сектор от икономиката. Защо депутатската заплата не е обвързана с минималната (примерно: депутаска заплата = 10 минимални)?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.