Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европейски лидери се включиха в схватката ГЕРБ-БСП

26 коментара
Жозеф Дол

Противопоставянето ГЕРБ-БСП по актуалните български теми се пренесе в четвъртък в Европейския парламент, като в него се включиха самите лидери на двете най-големи парламентарни фракции – на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти.

Краткият, но разгорещен спор, бе открит с изявление в рамките на времето за гласуване на председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол, предаде БТА в кореспонденция от Страсбург. Дол коментира изявление от тази седмица на председателя на парламентарната група на социалистите и демократите Ханес Свобода.

Предизборната кампания в България приключи, резултатите са налице. Днес може да бъде съставено правителство в България, посочи Дол. В търсенето на мнозинство българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака", допълни той. Дол се обърна към Свобода, като уточни, че ако трябва да вярва на неговите изявления, Свобода изглежда е готов да преглътне "този горчив хап". Ще бъдете ли заложник на Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС, попита Дол.

По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени". Дол изрази съмнение, че подкрепа, дори и "скрита", чрез процедурни хватки в Народното събрание, би била начин да се компрометира подобно правителство пред Европа. Бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа, заяви представителят на ЕНП. Това не е нашето виждане за Европа, добави той.

В последвал писмен отговор Свобода посочва, че не желае уроци по морал "от партията на Виктор Орбан и Бойко Борисов". Той определя изявлението на Дол като неприемливо. По неговите думи представител на политическото семейство, от което българска партия е била "уличена в измами на парламентарните избори и в незаконно подслушване", няма моралното право да критикува БСП.

Свобода добавя, че БСП поема водещата роля в опитите за съставянето на правителство на европейските ценности, което "да поправи грешките на предишни правителства", както и да даде на българите това, което заслужават - основни ценности, работа и възможности.

Жал ми е за г-н Дол, който се чувства длъжен да защитава политици като Виктор Орбан и Бойко Борисов, чиито партии са част от ЕНП. Радвам се, че в моята група нямаме такива, добавя Свобода.

В пленарната зала Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ) се обърна към Дол, като отбеляза, че преди четири години ГЕРБ също са съставили правителство с подкрепата на "Атака". Изглежда сте си взели поуки, коментира тя.

Евродепутатът Ребека Хармс (Зелени, Германия), коментира, че ЕС не трябва да се тревожи само за България, когато става дума за въпроси от демократично естество, че има много европейски държави, където защитата на демокрацията и нейните ценности стават все по-трудни. Тя отбеляза, че напоследък ЕП е обсъждал въпросите с демокрацията в Унгария, Румъния и Италия, а скоро ще трябва да обърне внимание и на Гърция заради партията "Нова зора".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    Европейската народна п ... е пълен боклук!Подкрепиха ББ,защото видяха,че ще им донесе гласове-не е въпрос на ЦЕННОСТИ!Чудя се само защо ДСБ е в натодната.....Мястото им е при КОНСЕРВАТОРИТЕ!

  2. Анонимен
    #25

    Ето я и дясноевропейската МУТРА! Не се различава много от нашата! :)

  3. Анонимен
    #24

    БСП обвинява ГЕРБ в измама на парламентарните избори и в незаконно подслушване.Тези подслушвания ги спретна БСП и ДС по телевизи се носеха флашки с разговори документи от някакви хора които настройваха срещу Ц.Цветанов и вменяваха че ГЕРБ е подслушвал цялата държава.Същия този Станишев през цялата предизборна кампания плюеше срещу правителството искаха да вземат на всяка цена властта за да могат да крадът.ГЕРБ е единствената партия която направи за България много неща но рано или късно ще излязат игрите на тези корумпирани социалисти .

  4. Анонимен
    #23

    Ако не друго комай ще помогнем на милиони европейци да се освободят от ЕС и от нашето приятелство.

  5. Анонимен
    #22

    Виж, ако Народната партия беше проявила повечко честност и се беше нарекла Дясна партия, щеше да е друго. Дясното по принцип не е лошо. Това е просто другата визия за общественото развитие. Вървят в комплект с лявото. Нямам предвид крайностите. И защо тогава са се нарекли Народна партия? Що за глупост? за да приемат такива като ГЕРБ ли?

  6. Анонимен
    #21

    Вече си мисля, че мястото на ГЕРБ наистина е в Народната партия. ГЕРБ определено е народна партия, т.е. партия на народа. Не са десни, не са леви, харесват се на широките народни маси, Лидерът им е такъв един народен, говори на народен език, народът го разбира. Сега какъв бил народа, прост ли бил, все далаверата ли гледал, какъвто такъв. И народната му партия е като него.

  7. Анонимен
    #20

    Срам и позор за ЕНП, която приема ГЕРБ за дясна партия! И Бойко Борисов - за десен политик.

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #19
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #18
  10. Анонимен
    #17

    Срам ме е от АНтония Първанова, която се изказва от името на българите, но вече не представлява никого, и несъществуващата НСДВ. Н е е нужно да маскариш още България , с нашите пари на данъкоплатци. Иди е Добрич, отвори си бутик за дрънкулки и парцалки които много обичаш, или ако искаш нещо добро да свършиш - лекувай бедните като лекарка, смо дето и това никога не ти се е случвало.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.