Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Египет се сдоби рекордно бързо с нова конституция, която плаши правозащитниците

4 коментара

Конституционната комисия, натоварена с изготвянето на новата египетска конституция, приключи тази нощ нейното гласуване след обсъждане на всеки член от проекта поотделно. Новата египетска конституция, която плаши толкова много защитниците на правата на човека, беше приета и сега предстои да бъде одобрена на национален референдум, който трябва да бъде организиран в идните 30 дни, посочва в петък британският вестник "Дейли телеграф".

Според правозащитниците най-смущаващото в документа е мярката, която прави от шериата основен източник на вдъхновение за египетското законодателство, което може да наложи ограничения върху свободата на словото, правата на жените и други свободи.

Британският вестник "Гардиън" припомня, че от комисията се оттеглиха либералите и представителите на малцинствените групи в знак на протест срещу доминиращата позиция в нея на ислямистите. Проектът на нова конституция беше критикуван заради двойнствения си език във връзка с правата на човека, правата на малцинствата и свободата на словото, както и във връзка с идеята да се наложат законите на шериата като база за египетското законодателство. Проектът на конституция запазва също така привилегиите на армията, които революционните сили бяха отменили, в това число и правото да се съдят цивилни във военни съдилища.

Процесът по одобряване на конституцията от комисията стана на фона на продължаващите протести срещу президента Мохамед Морси, който преди седмица прие указ за разширяване на правомощията му, припомня "Гардиън". Вестникът посочва, че сред спорните членове на конституция е например забраната за обиди и злословенето срещу когото и да било, което може да породи проблеми във връзка със свободата на словото.

Член десети на проекта постановява какви са задълженията на омъжените жени, докато в документа няма член, който да постановява какви са задълженията на женените мъже.

Хиляди хора в няколко града на Египет излязоха в петъкнапротести срещу указа на президента Мохамед Морси, разширяващправомощията му, и конституцията, подготвяна от контролирано отислямистите учредително събрание, съобщи ДПА. Демонстрации имаше на площад "Тахрир" в Кайро, в крайбрежнияград Александрия и в Ал Махала ал Кубра. Протестиращитескандираха лозунги срещу Морси и организацията Мюсюлманскибратя, към която принадлежи той.

Международната правозащитна организация "Амнестиинтернешънъл" осъди днес проекта за нова конституция на Египет.Според нея основният закон ще бъде огромно разочарование заповечето египтяни, тъй като не защитава човешките права.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Големия въпрос не е какво мисли да направи Египет и неговото политическо ръководство, а какво са намислили САЩ. Нека не забравяме, че Морси е на този пост единствено и само благодарение на САЩ.
    Дали, както преди и по време на втората световна война, когато САЩ взема едноличното решение за използване на атомната бомба за да утвърди своите позиции, сега нямаме заход в подобна посока.
    Дали това не е един дистанционен проект, който да покаже до къде и в каква степен може да съществува диктаторски режим,

  2. Анонимен
    #3

    Самодейците ислямисти които никога не са били във власта, сега не знаят какво да правят с нея. Много бързо се опихаи и изxабиха и са готови за изритване от властта. Интересно как прости хора си мислят че властта е просто нещо.

  3. Анонимен
    #2

    Няма проблем! И ние след девети набързо се сдобихме първо с Димитровска, а след това и с Живкова конституции. И кво - изкарахме едни 35-40 години, а след тях още 23 години, този път начело със синчетата и внуците на деветосептемврийските главорези. Та какво са 60-70 години под червено робство в сравнение с Вселената?

  4. Анонимен
    #1

    Тепърва започва веселото в Египет.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.