Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екоинспекцията в Перник одобри застрояването на Паничище

Базата в планинския курорт ще се увеличи с 5000 легла, зелените ще обжалват

12 коментара
Екоинспекцията в Перник одобри застрояването на Паничище

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Перник е одобрила плановете за застрояване на курорта Паничище край Сапарева баня. Това става ясно от решение на инспекцията.

В курорта, разположен в подножието на Седемте рилски езера, не се предвижда строителството на жилища за постоянно обитаване, но предстои изграждането на ваканционен комплекс и хотели. Така базата в курорта ще се увеличи с нови 5000 легла.

Новите сгради ще са с височина до 7 метра (два, три етажа), а плътността на застрояването до 30%, предвижда одобреният план.

За реализацията на плановете за застрояване е “необходимо отсичане на дървесна растителност“, но местоположението на зоните за строителство е такова, че намесата в околната среда да е минимална, е посочено в решението.

Според директора на инспекцията плановете за застрояване “няма да окажат значително отрицателно въздействие” върху природните местообитания и популации, които са предмет на опазване в защитените зони в Рила.

Всички инвестиционни предложения ще се подлагат на процедура по оценка на съвместимостта им с близките защитени зони. Екоинспекцията в Перник освен това е поставила условие да отпадне предвиденото застрояване на площи, заети от бялоборови и смърчови гори, да не се строи един от планираните паркинги, както и да се намали наполовина площта на друг от тях. Екоинспекцията е намалила с 40 на сто площта на ново проектираната улична мрежа в курорта Паничище.

Визите за строителство ще се издават след предварително заснемане на околната растителност и местоположението на новите строежи.

Решението на РИОСВ - Перник може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред министъра на околната среда и водите и пред Административния съд в Перник.

Екоорганизации ще обжалват

Решението на пернишката екоинспекцията ще бъде обжалвано от екоорганизации. Това заяви Андрей Ковачев от сдружението за дива природа “Балкани“, цитиран от investor.bg.

Зелените дадоха отрицателни становища по повод изготвянето на новия подобрен устройствен план на курорта. Според тях това е първата стъпка към застрояването на курорта.

Предвидените за застрояване зони в Паничище попадат в зоната “Рила-буфер“, която обгръща национален парк “Рила“ и която трябва да бъде обявена за защитена зона за опазване на мечката и главоча (вид риба), каза Ковачев.

От години границите на “Рила-буфер“ са обект на спорове между учени, екоорганизации и държавните органи, отговорни за управлението на защитените територии от европейската екологична мрежа Натура 2000. Причината са заявените инвестиционни намерения за изграждането на проекти като “Супер Боровец”, “Искровете-Мальовица”, “Картала”, “Трещеник”.

В края на август Европейската комисия поиска от България да разследва проекта на община Сапарева баня за оценката на туристическия капацитет на района, извършването на различни екологични проучвания, възстановяване на нарушени местообитания и други дейности. Този проект се финансира със средства по оперативна програма “Околна среда”, но съмненията на зелените са, че с него се финансират плановете за застрояване на Паничище.

Рила спорт” стои зад проекта

Според зелените зад проекта стои дружеството “Рила спорт” АД. От 2008 г. дружеството изкупува имоти в курорта. В портфолиото му, заедно с други свързани фирми, има имоти на площ от около 500 декара. Сред тях е и бившата база на военните.

Според неправителствената организация “За да остане природа в България” дружеството е свързано с Георги Велчев, брат на финансовия министър по времето на НДСВ Милен Велчев . Пред Mediapool Георги Велчев отрече да има нещо общо с дружеството. “Нямам интерес към планински курорти. Посещавал съм зимни курорти във Франция, Австрия, САЩ, но не и в България”, каза Велчев. Според местните хора зад проекта стоели руснаци.

Според Търговския регистър капиталът на дружеството е разпределен в 2.07 милиона поименни акции с номинал 1 лв. Компанията се управлява от Славейко Стайков, Добромира Нетева – Дашкова и Тихомир Трендафилов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Докато продължаваме да бъркаме строителството на хотели с развитие на туризма, нищо добро не ни чака.

  2. Анонимен
    #11

    Тихомир Трендафилов - аверът на Емил Димитров (Емо Фаса) - главният лобист (услужлив крадец) на Републиката. Бравос!

  3. Анонимен
    #10

    Моите уважения към екозащитниците, но това са недалновидни хора. За мен това са някакви спартанци които повече пречат отколкото да мислят разумно. Няма по-подходящо място в България и дори на Балканския полуостров за създаване на курортно селище отколкото Сапарева баня, заедно с Паничище. Аз не живея там, но съм съпричастна към развитието на този регион /родена съм там/ и много се срамувам когато мои познати упрекват жителите на района, че не са направили нищо за туризма. Убедена съм, че Сапарева

  4. Анонимен
    #9

    ГЕРБ са двойници на тройната коалиция - два вида отровни гъби.

  5. Анонимен
    #8

    GERB vse poveche yapochvat da prilichat po deistviyata si na 'troinite moshenici' - mnogo zhalko!

  6. Анонимен
    #7

    2 и 5 явно са от тиквените, платени драскачи! До колко всички еко са читави е друг въпрос, но тиквите са ненаситни в напъните за кражби в края на мандата и колкото повече наближава, толкова ще са по-арогантни и безскрупулни...

  7. Анонимен
    #6

    Е то бива простотия ама нашенската няма край, а бе тия ненаситни хиени с хотелите, що не идат по "курортите" та да видят що хотели и що чудо има недовършени, за продан без купувач или за бутане, ами и паночище искат да унищожат и да зарежат...

  8. Анонимен
    #5

    Предвидените за застрояване зони в Паничище попадат в зоната Рила-буфер, която обгръща нацьонален парк Рила и която трябва да бъде обявена за защитена зона за опазване на мечката и главоча (вид риба) ---------------- Кви мечки, кви главочи, бе аланкоолу? Стига с тия екопростотии. От вас човек работа за пет пари не може да свърши...

  9. Анонимен
    #4

    Изроди! Да се задавят, дано!

  10. Анонимен
    #3

    Тия пожарникарски отрепки се самозабравиха! То не бе смехотворни назначения, кражби, безочие! Беднотия за народа! Мутренски манталитет!!!!!!!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.