Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екоминистърът не вижда проблем “Юлен” да печели от незаконните писти

5 коментара
Екоминистърът не вижда проблем “Юлен” да печели от незаконните писти

“Не виждам никаква причина да се затварят пистите на Банско към момента”, отговори екоминистърът Нона Караджова на въпрос ще продължат да работят безпрепятствено съоръженията на “Юлен” АД, изградени върху заграбените 65 хектара земя в Пирин – изключителна държавна собственост.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призна през лятото за проблема, за който природозащитници сигнализират от години – че “Юлен” АД е изградил писти и ски съоръжения на площ много по-голяма от позволената му в договора с държавата – 99.5 ха. Караджова заяви тогава, че е “абсурдно” ски зоната да се затвори или да се разрушават писти. Решение на проблема тя видя в промяна на Закона за концесиите, която ще позволи промяна на договора с “Юлен” и събирането на по-високи концесионни такси в полза на държавата. Такава промяна все още не е предложена, нито има промяна в дейността на ски зоната, която и този зимен сезон ще продължи да печели от спорните писти.

“Не виждам никаква причина да се затварят към момента. Знаете какво се прави – една много неприятна работа, а тя е да сравняваме отсечка по отсечка и съответно да стигаме до консенсус. Страни сме по договор и съответно и двете страни имат право на своето мнение. Така че, това което правим в момента, е – експертно двете страни са сложили големите карти на масите и съответно спорят”, обясни Караджова след заседанието на Министерски съвет в сряда.

“Само искам да ви кажа, че проблемът - основният в този договор, не е дали са 90 км или 130 км или колкото са съоръженията или пистите. Проблемът е, че това е абсурден договор във всичките му клаузи, включително санкционните. Просто трябва да бъде актуализиран под някаква форма. В момента, в който стигнем до консенсус, надявам се да не стигаме до съдебни спорове за тези метри или километри, ще пристъпим към предоговаряне на други условия, ако има чуваемост и от другата страна”, каза още екоминистърът.

На въпрос до кога ще преговарят двете страни Караджова отговори, че е помолила спорът по техническите въпроси да бъде решен под някаква форма в рамките на месец – месец и половина.

“Ако има несъгласия, съответно да се съставят протоколи и от там нататък ще видим какво правим, зависи от резултата”, каза Караджова.

Най-лесно е да подготвим промени в Закона за концесиите, това не е проблем, нека първо видим резултатите от проверките и до какви изводи ще стигнем, поясни министърът.

Премиерът Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната над Банско, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в национален парк "Пирин". За това призоваха природозащитници от екокоалицията "За да остане природа в България” по-късно през деня в сряда.

Екоактивистите настояват Караджова да публикува всички съгласувания, издадени от министерството ѝ за парк "Пирин", както и пълния договор за концесията, а регионалното ведомство – да оповести всички разрешителни за строеж, издадени за ски зоната от община Банско.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    От предишната статия по темата: "Той изрази съмнение, че има нарушение на закона от страна на “Юлен“, защото “има подпис за всяко едно съоръжение на Банско от предшествениците на Нона Караджова – Джевджет Чакъров (Тройната коалиция) и Долорес Арсенова (НДСВ)“." Иначе аз също не съм на мнение, че разрушаването на съществуващи съоръжения е задължително най-доброто решение на проблема. Ако проблема е малък може да се разреши с неустойки и сериозно увеличение на концесията. А и прибързани решения както видяхме падат в съда в Европа и да не стане така, че хем пистите да останат, хем държавата да плаща неустойки, хехе

  2. Анонимен
    #4

    Идва Видов Ден !

  3. Анонимен
    #3

    ГУспУджЪтЪ ще вземе парите от акциза на газта, дето Хер Флик така или иначе ще ни вдене! Пък и да не е само този - сякога можеш да туриш акциз на каквото си искаш!

  4. дядо Тодор
    #2

    някой да е очаквал държавата да излезе срещу Юлен? нали държавата, това е мафията! А аз дали трябва да искам строително разрешение, за да си направя дворна тоалетна?

  5. Анонимен
    #1

    Само да попитам гУспУджЪ министъркътъ:От нейния джоб ли ще вземем глобите,които ще ни друснат със сигурност?Или за по-бързо - че в такива случай всичките стават мигновено сиромаси/справка масларката/,да я обесим?То бива подкупност и незачитане на ДЪРЖАВНИЯ интерес,ама нейното...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.