Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ексбанкерът Христо Данов оправдан за източването на "Агробизнесбанк"

29 коментара
Ексбанкерът Христо Данов оправдан за източването на "Агробизнесбанк"

Още едно от съдебните дела, заведени срещу бивши банкери за източването и фалита на търговски банки в средата на деветдесетте години на миналия век е към своя безславен край. В понеделник Пловдивският окръжен съд издаде оправдателна присъда на бившия банкер Христо Данов по делото за източването на пловдивската "Аргобизнесбанк", затворена поради неплатежоспособност през 1995 г. и по-късно обявена във фалит. Съдружникът му Христо Александров получи три и половина години затвор. Други трима членове на УС на банката бяха осъдени на по четири години лишаване от свобода. Те нямат право да заемат и длъжност в банкови институции 6 години.

Като обвиняеми по делото за раздаването на над 22 млрд. неденоминирани лева необезпечени кредити от "Агробизнесбанк" бяха привлечени двамата шефове на банката -  Христо Данов и Христо Александров, известни още като Пловдивските брокери, заради паралелното притежаване на брокерски къщи, и членовете на УС на затворената институция Гинко Ализотов, Петър Нейчев и Деню Каназирски.

Срещу петимата беше повдигнато обвинение по член 282, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК), за това че в периода 1992-1995 г. в София и в Пловдив в условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностни лица в Частна земеделска банка (ЧЗБ) "Агробизнесбанк" са  раздали кредити без обезпечение и в големи размери на фирми и търговски дружества, част от които са били тяхна собственост. С това са причинили вреди на банката в особено големи размери - 22 млрд. стари лева (22 млн. нови лева), сума, която и преди 15 години, и сега е изключително голяма.

Христо Данов беше оправдан от съда по така отправените му обвинения. От присъдата на другия банкер - Христо Александров, ще бъдат приспаднати месеците, в които той е бил под домашен арест (17 октомври 2001 – 6 декември 2004 г.). Александров има и друга ефективна присъда от 10 години заради присвояване на средства в полза на свои фирми.

Четиримата осъдени по делото за "Агробизнесбанк" – Александров, Ализотов, Нейчев и Каназирски – ще платят и обезщетение на държавата.

След като изпадна в тежко финансово положение, "Агробизнесбанк" бе закупена за 1 лев от Българската народна банка през 1995 г., мярка, която тогава се приложи за първи път в България. След това през 1997 г. банката бе обявена в несъстоятелност и окончателно ликвидирана.

През 1996 г. бяха затворени още 13 банки. За фалита им бяха заведени съдебни дела, обявени от предишното ръководство на прокуратурата за "мегадела" под специалния надзор на бившия обвинител №1 Никола Филчев.

През годините "мегаделата" циклеха и по тях не бе осъден нито един банков шеф, защото събраните доказателства не издържаха пред съда, а и раздаването на необезпечени кредити се е одобрявало от колективни ръководни органи. Осъдителни леки присъди получиха само някои шефове на ниски нива в банкови клонове.

От Пловдивската окръжна прокуратура в понеделник съобщиха, че ще обжалват оправдателната присъда на Христо Данов пред Пловдивския апелативен съд. Това може да стане в 15-дневен срок.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. nik
    #31

    Долната комуноидна мафия не дава и косъм да падне от главата на послушното си отроче.Изобщо, циркът с "търсенето на отговорност" от престъпниците-комуноиди, които ограбиха българите чрез изсмукване и фалиране на банки, се превърна във фарс.

  2. Вишински
    #30

    "...И я полез туда, где целый миллион, - Так полицейские наручники надели, Я был в тюрьму для уголовников свезен. Но пригласил я пару видных адвокатов, - За деньги черта даже могут оправдать, - Я вышел чистым и ни в чем не виноватым. Клянусь я в этом - век свободы не видать!"

  3. kalchomaniq
    #29

    какви са тез руски......сказки? това да не е руски форум.....?

  4. Вишински
    #28

    Като ми посочиш български стихотоврения на подобна тематика, обещавам да цитирам само и едниствено тях. Дотогава възнамерявам да се позовавам на международни източници.

  5. Врачката
    #27

    Как да не крадат всички, барабар с Тадаръков, Гергов и сие, като виждат, че осъден няма.

  6. Мафийка
    #26

    С тези дела падна голям смях...., но платихме всички !!!

  7. 17
    #25

    Как са няма? Ал. Божков не го ли осъдиха?Поздрави

  8. Баба Яга
    #24

    това го знаят и в САЩ, и в Китай, и в Етиопия гладните деца. Но не мога да разбера едно: как за едни и същи кражби четирма са осъдени, а петия не.Как доказаха неговата невинност? Не могат да се раздават милиарди необезпечени кредити от двама шефове, с подписите и благословията на двамата и единия да е невинен.Е, такова животно само в България може да има. Дрогирани ли са в тоя съд, преяли ли са, колко им е бутнал дебелака от снимката, това окръжен съд ли е или другарски от социалистическо време,

  9. Antares
    #23

    Защото посткомунистическото управление е характерно само с грабежи и корупция, за които няма власт и закони. И за това ще бъдат оправдани всички "кредитни" милионери (тези които случйно са съдени). Но оставете миналото, помните ли вчера. За да влезе България в ЕС, започнаха няколко дела с шум и трясък - Маргини, Вальо Топлото!?! Кой от тях е в затвора..утре ще бъдат и герои. Престъпните лайняно-червени министри някои да ги е закачал сериозно. Всичко публично е камуфлаж за тъпите западняци. Бойко

  10. Карина
    #22

    държавното обвинение не си е свършило работата. Повдигнали са обвинение, имат властта в ръцете си и не могат да заковат доказателствата така, че да са непробиваеми в съда. За какво харчи народни пари държавното обвинение, като не може да си докаже обвинението в съда.17 г. практика колективни органи да извършват престъпления и да не носят наказателна отговорност. Липсва политическа воля да се промени Коституцията в тази насока и обществото не поставя въпроса.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.