Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Експертиза опроверга МОСВ: блатни кокичета край Корал има

18 коментара
Експертиза опроверга МОСВ: блатни кокичета край Корал има

Експертиза, изготвена от ботаника от БАН Чавдар Русев, се разминава драстично с твърденията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че в района на южния морски къмпинг "Корал" напълно е изчезнал защитеният вид блатно кокиче.

Документът, с който Mediapool разполага, доказва, че в района има популация от защитеното растение и препоръчва пълна забрана на строителството в района.

Изготвянето на експертизата е възложено от Асоциацията на парковете в България и клуб "Екстрем", които настояват за възстановяването на резервата край с. Лозенец.

В периода 17-18 юли тази година на територията на заличения през 2003 година резерват ботаникът от БАН е открил 109 блатни кокичета. Малко преди да бъде направен този оглед, на 6 юли, МОСВ отказа да започне процедура по възобновяване на защитената територия, защото експертите на министерството не открили нито едно блатно кокиче.

МОСВ е правило проверка през юни. Блатните кокичета цъфтят през април и началото на май.

През 2003 г. резерватът е заличен със заповед на тогавашния министър Долорес Арсенова (НДСВ). Няколко месеца по-късно община Царево продава земята за по 7 долара на кв.м. за строителство на вилно селище. Инвестиционните интереси върху тази земя са валидни и към момента.

Според експертизата на ботаника от БАН е напълно възможно на територията на бившия резерват да има по-голяма численост от въпросните 109 блатни кокичета. Той обяснява, че през този сезон популацията от вида е под формата на луковици и трудно може да бъде установена. Експертът препоръчва да се направи нова проверка през април, когато може да се очаква разкриването на по-голяма популация.

В изготвения доклад се казва, че през годините не са полагани усилия за опазването на блатното кокиче. Като конкретни причини се посочват интензивното му събиране през 70-те и 80-те години, засаждането на тополи, както и строителните работи във вече несъществуващия резерват.

За основна заплаха ботаникът счита последните изкопни работи в района, които са отводнили руслото на реката. Те са предприети от община Царево и имат за цел да прокарат ВиК в района на плаж Корал. Канализацията от своя страна е нужна, за да се получат необходимите разрешителни за строеж на ваканционни селища.

Експертът напомня, че блатното кокиче е в Червената книга и е защитен вид. Според него районът е "много важен" за опазването на растителното и животинското разнообразие в тази част от страната. Той препоръчва територията да бъде превърната в резерват или природна забележителност, което би замразило строителството поне в ограничения периметър на резервата. Препоръчва се също да бъдат затрупани изкопите, които отводняват реката. Това от своя страна би блокирало прокарването на канализация от общината за нуждите на частния бизнес.

Все още не е ясно как МОСВ би реагирало на поредното доказателство, че край плаж Корал има блатни кокичета. Още в средата на юни природозащитни организации, включително Асоциацията на природните паркове в България, се обявиха за възстановяване на резервата. Те показаха кадри от местността край къмпинг "Корал", на които ясно се вижда, че блатно кокиче там има. Видеото е снимано през април тази година.

"В резултат на констатациите от проверките, МОСВ не намира основание да предприеме процедура за обявяване на защитена територия в района на къмпинг “Корал”, нито за възстановяване на статуса на бившата защитена територия южно от с. Лозенец", бе отговорът на министерството две седмици по-късно.

От съобщението на МОСВ стана ясно, че поне два пъти за последните 7 години на място са ходили инспектори, които не са видели кокичета. В същото време не става ясно дали те стъпвали на плаж "Корал", когато те цъфтят. Последната им "екскурзия" очевидно не е била в този период.

В разгорелия се спор около видимото за едни и невидимо за други блатно кокиче се приплъзна и съмнение за конфликт на интереси при проверките, назначени от МОСВ, тъй като зам.-министър Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата - бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Мия
    #19

    Тази новина ме зареди с оптимизъм и вяра в утрешния ден!

  2. Ухъл
    #18

    Дано се забрани всякакво строителство!

  3. разследващ
    #17

    Къде се покри тая поредна кикимора?

  4. неизвестен
    #16

    Дали експертите на МОСВ познават блатното кокиче? Когато става въпрос за резервата, те са експерти. Когато става въпрос за разработване или актуализиране на стратегия - не!Разбирате разликата.

  5. Lili Kostova
    #15

    Iskame priroda, ne iskame beton!

  6. Дедо Тошо
    #14

    в случая за кокичетата.А първо и основно - цялото строителство по Черноморието, независимо дали е върху блатни кокичета, дюни, плажни ивици, исторически ансамбли или просто върху празни буренясали площи е вредно, ненужно, отблъскващо грозно.Това строителство всъщност е лицето на Нова България - лице на мутреса, която печели от тялото си и очаква да я уважават за това.

  7. бос
    #13

    кокичетата и тогава да видим имало ли е такива или не.

  8. Дени
    #12

    Министерството с дългото заглавие му липсва все пак основното занимание --"заличаване". Съвсем скоро някакъв регионален еко инспекторат заличи друга защитена местност "Карадере" с цел строителство. Да спомена също, че около Ропотамо, много по-близо от Корал има вече 2 ваканиционии селища точно срещу Змийския остров.

  9. Глух плъх
    #11

    вервайте ми, ако щете. Духачките от МОСВ са ги видели. Но кокиче не са. Което си така, така си е.

  10. д-р Зенгинова
    #10

    Нищо лично, всичко е точно!Елате в НДДК, таксата за правоучастие е едва 500 лв, Долу Костов, Искаме си Н.В. Царя!ЛАУРЕАТ ПЕРСПЕКТИВ на НДДК (Национално Движение Долу Костов)д-р Зенгинова

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.