Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕК още чака "фундаментална" съдебна реформа в България

Разминавания сред страните членки дали е нужен доклад за напредъка на страната

28 коментара
Марк Грей, говорител на ЕК

След като българското правителство успя да убеди Брюксел да не публикува извънреден мониторингов доклад за България, каквито предупреждения бяха отправени покрай скандалите около висши назначения в съдебната власт, в Съвета на ЕС е проведена работна дискусия за напредъка на страната. Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей потвърди във вторник, че преди ден е направена т.нар. устна оценка за България по механизма за сътрудничество и проверка, след като е представен официалният доклад за Румъния.

"ЕК най-вече отбеляза напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения - добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си, сега очакваме резултати от дейността му. Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система. Като области, в които е нужен още напредък в следващите месеци, бих посочил специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и комисията за конфликт на интереси", заяви Марк Грей, цитиран от БНР.

Той уточни, че ЕК няма практиката да дава детайли за това, което се е обсъждало на неформалните работните срещи по темата, както и че българските власти са наясно с препоръките от летния доклад от 2012 г. и голяма част от тях се запазват. В миналогодишния доклад се изтъква липсата на убедителни резултати срещу корупцията по върховете на властта и организираната престъпност.

Марк Грей посочи, че държавите членки са представили своите виждания по темата и следващият мониторингов доклад ще бъде представен, както беше първоначално предвидено, през декември 2013 г.

"Проблемни назначения" и разминаване в оценките


Mediapool научи от свои източници, че по време на обсъждането са констатирани сериозни разминавания в оценките на правителството и гражданския сектор за състоянието на съдебната реформа в България и напредъка в борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта. Изразено е безпокойство поради "много проблеми с кандидатите" при избора на Висш съдебен съвет, главен прокурор, конституционни съдии и за Инспектората към ВСС.

На работното заседание е обсъдено и делото на уволнената съдия Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, по което вицепремиерът бе оправдан от пловдивския съд.

По информация на Mediapool има и сериозно разминаване в позициите на държавите членки дали Съветът на ЕС има основания да излезе с устни заключения за България, при положение, че няма да има писмен мониторингов доклад. За България са се застъпили държави от бившия Източен блок като Унгария и Словакия, които също имат проблеми с независимостта на съдебната власт, както и Полша и Испания.

От друга страна, Финландия, Германия, Австрия и Холандия застъпват тезата, че за България устен доклад трябва да има. Според тях България и Румъния не трябва да бъдат разделяни една от друга в оценките за напредъка си. Британският представител е определил това като аномалия и е настоял да има официална позиция на ЕК за напредъка на България, която да преповтори заключенията от миналогодишния мониторингов доклад.

По неофициална информация цялостното впечатление на експертите, които следят напредъка на България е, че страната не се справя с поетите ангажименти и е необходима "фундаментална реформа". Това донякъде се потвърждава от пестеливия и дипломатично полиран коментар на Марк Грей, че голяма част от препоръките от миналогодишния доклад остават в сила.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #28
  2. Анонимен
    #27

    Каква фундаментална реформа в Темида, начело на която стоят кадри на социализма, а съдилищата, вкл. и висшите, се напълниха с хора, които мислят само за собствения си джоб и са патерицата на престъпниците!Нали състав от ВКС запази имотите на Галевите, пращайки прокурорите да търсят точния им адрес, а съдии и прокурори опоскаха черноморското крайбрежие! С какво свързвате имената Марковска и ГуГушева ?!Защо от НС, МС, МВР отказват да порверят за сметки и имоти на магистрати на Запад!

  3. Анонимен
    #26

    "почтеност на съдебната система" ? - с тези дето изкараха себе си или близките си социално слаби , че да се сдобият с парцелче от подкупни общинари на морето ? Не че нещо се случи - хората си работят :):) , само им се скараха . :):):) Нов бардак сьс стари к...и не се прави .

  4. Анонимен
    #25

    Ще има да чакатеееее!

  5. Анонимен
    #24

    Гицка

    Приоритети

    Марк, в посока независимост...
    независима е, съдебната система.

    Противоконституционно, в множество случаи.
    Твърде зависима в други.

    Отчетност отговорност прозрачност е много по-важно от "ефективност",
    защото ефективносттта може да е правонарушителна,
    а не непременно правосъобразна.

    Ефективността може да е ущетяваща,
    а не непременно коригираща, поправяща.

    "Не вреди" е първи разумен и почтен приоритет
    за лекари, съдии и изобщо.

    "Това, което според нас трябва да се направи,

  6. Анонимен
    #23

    Проблемите в съдебната система не са от вчера. Може би трябва да си спомним понятието "Прокурор по ДС" - за малограмотните Прокурор по Дървавна Сигурност, който диктуваше присъдата на съдиите. Нека не забравяме, че за да съди партиен член по Наказателния закон преди 10.11. той първо трябваше да се изключи от ППО. Не го ли изключи ППО, то делото се "смачкваше" на днешен език. Миналот тегне като воденичен камък на нашата съдебна с-ма.

  7. Анонимен
    #22

    Търпението на ЕК по в-са за нашата съдебна реформа е на изчерпване! Дори не знам как понесоха вулгарното назначение на Цацаров на такъв пост! Но няма да е за дълго.... което е хубаво!!! :)

  8. Анонимен
    #21

    Свидетели сме на последни предсмъртни гърчове на спаружените герберчета. Лъжат и мажат като дърти циганки с надежда нещо да променят, но са бити карти и са наясно с това!

  9. Анонимен
    #20

    В България мафията се узакони от такива като тоя умник на запад още в края на 80-те и началото на 90-те...тогава да бяха говорили...а сега искат то измъчения вече и побъркан народ законно да я махне. Е как ше стане, бе другарю от Европа...Не мойе узаконилата се мафия (на балканите) да се разкара законно, тва е виц, има други начини ако се сешате кво имам предвид господа западняци!

  10. Анонимен
    #19

    Вашите "собствени източници", Mediapool, много скоро ще влезнат в затвора, заради нарушения по служба.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.