Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕС също въвежда конфискация без влязла в сила присъда

9 коментара
ЕС също въвежда конфискация без влязла в сила присъда

Конфискацията на незаконно придобито имущество без влязла в сила присъда е на път да стане общоевропейска практика, след като в понеделник еврокомисарят за правосъдието и вътрешния ред Сесилия Малмстрьом представи предложенията на Европейската комисия в тази област. Идеята на Брюксел е за създаване на ново общо законодателство, което да улесни магистратите при борбата им с транснационалната престъпност.

С уточнението че се предлагат единствено "минимални стандарти" на отнемането на имущество без присъда, Малмстрьом заяви, че целта на ЕК е да уреди случаите, в които заподозрените прехвърлят имущество на трети лица с цел избягване на конфискацията му. Властите в страните от ЕС ще получат право да конфискуват само, ако се докаже, че този, който получава облагата е знаел за нейния престъпен произход.

Новото европейско законодателство ще позволи отнемане на незаконно придобито имущество и в случаите, в които е невъзможно да се наложи присъда, тъй като заподозреният е починал, хронично болен е или е избягал. Новото европейското законодателство ще даде права на прокуратурата да иска от съда налагането на запори за активи, които могат да бъдат продадени или прехвърлени преди края на делата за отнемане на имущество.

"Предложението е свързано с установяването на по-ясни и по-ефикасни правила за отнемане на имущество, което не е пряко свързано с конкретно престъпление, но което очевидно е в резултат от подобни престъпни дейности на осъдения", заяви Сесилия Малмстрьом при представянето на идеите на Европейската комисия.

До края на март се очаква българският парламент да приеме закон, който също въвежда възможност за конфискация на имущество без влязла в сила присъда – т. нар. гражданска конфискация. Българският проектозакон включва предложения на ЕК, но има и много по-широко поле на действие. Родната комисия за конфискация ще получи право да води дела за отнемане на имущество без влязла в сила присъда директно срещу хора, които не могат да докажат произхода на имущество от над 250 000 лева.

В понеделник Малмстрьом заяви, че държавите в ЕС трябва да получат право да управляват запорираните на тяхна територия активи, така че те да не се обезценят, преди да бъдат конфискувани. ЕК ще предложи и въвеждането на гаранции, че действията на властите срещу европейските граждани ще бъдат балансирани и ще се зачитат презумпцията за невинност и правото на собственост.

В мотивите към новото законодателство е записано, че всяка година в джобовете на престъпни групи и на мафията влизат стотици милиарди евро.

"Трябва да ударим престъпниците там, където боли най-много, като се стараем да им вземем парите, а печалбите им да върнем обратно в законната икономика, особено в сегашния период на криза", коментира Сесилия Малмстрьом.

Сумите, възстановени от организираната престъпност, са скромни, в сравнение с огромните доходи, натрупани от незаконни дейности, като трафик на наркотици, фалшифициране, трафик на хора и контрабанда на малки оръжия, се посочва в съобщение на ЕК.

Данните на ООН сочат, че общият размер на облагите от престъпна дейност, натрупани в целия свят през 2009 година, е около 2.1 трилиона долара или 3.6% от световния БВП.

По-голямата част от тези пари се "изпират" и реинвестират в законната икономика, а в момента се обезпечават и конфискуват по-малко от 1% от облагите от престъпна дейност.

В ЕС мафията генерира 100 млрд. евро годишно от продажба на наркотици. Приходите на организираната престъпност в Италия се оценяват на 150 милиарда евро годишно. През 2009
година италианските власти са наложи запори на имущество на стойност около 800 милиона евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    в европеиския закон не се предвижда праг от 250000 ,както се надяват българските законодатели.така че едва ли ще бъде одобрен този "наш" закон

  2. Анонимен
    #8

    новината не е точна. трябва да се докаже че е придобито по престъпен начин. Без това никоя нормална държава в ЕС (без БГ) няма да си навлича неприятностти. Това да не е България, дето си преписва закони както е удобно на полицията да те мачка, като не си платиш. Не само с арест, ами и "гражданска конфискация". Найминували го да може мат'ряла да си мисли че ще види някакви облаги, а няма да пукне като цървули. ама то. Иванов си го каза 1:1

  3. И.Иванов, Швеция
    #7


    ЗАБЛУДА ! ПРЕДЛОЖЕНАТА ДИРЕКТИВА ИЗРИЧНО И НЕОТМЕНИМО ИЗИСКВА НАЛИЧИЕ НА УСТАНОВЕНО ОТ СЪД ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !

    ””” Анонимен 20:49 | 12.03.2012

    doktora
    Не мога да си предстявя, че в Европа ше има отнемане на имущество без санкцията на съда. ”””

    ПРАВИЛНО И С ПЪЛНО ОСНОВАНИЕ ! ЗАГЛАВИЕТО НА МЕДИАПУЛ Е СИЛНО ПОДВЕЖДАЩО И ЗАБЛУЖДАВАЩО !

    Article 3
    Conviction based confiscation

    1. Each Member State shall take the necessary measures to enable it to confiscate,
    either wholly or in part, instrumentalities

  4. Анонимен
    #6

    От друга страна именно Европа е дала на цивилизацията горенето на вещици, еретици, избиването по религиозни и етнически принцип, лагерите на смъртта, лишаването от граждански права. Както и правила и закони за правата на кокошките и прасетата, докато не бъдат убити за храна.

  5. Анонимен
    #5

    А превантивно изпращане в лагер не предвижда ли? След като виновността се доказва в съда още от времената на Древния Рим.

  6. Анонимен
    #4

    doktora Не мога да си предстявя, че в Европа ше има отнемане на имущество без санкцията на съда. Това нещо много ми напомня на отнемането на умуществата на враговете на народа в болшевипка Русия и нацистка Германия. Това ше доведе до произвол. Та той Путин ми изглежда като ангел!

  7. Анонимен
    #3

    Това е най-късият път за пресичане на мераците на нашите безмерно алчни мафиоти ! За да не преправяме, обаче, закона за конфискация "в движение", нашият проектозакон трябва да бъде съгласуван още сега с проекта на ЕК !

  8. Анонимен
    #2

    Вместо да си свършат работата и да осъдят престъпниците се залагат основите на "Четвъртия Райх". Да ви е честито. На следващия етап по подозрение, че сте летели с метла при пълнолуние, без съд ще се предприемат действия спрямо вас при изпълнени противопожарни мерки според европейските изисквания, а за да сте щастлив - мокри и немаркирани дърва няма да има, но ще си платите емисията от парникови газове.

  9. Анонимен
    #1

    Ами ето да се хващат и първо да разпуснат ОЛАФ,да не ядат пари на вятъра и да почват Холандия.Там е меката на наркотиците.Ако беше само България,която според всички изследвания е трзнитен път,то Холандия е страна на реализацията.Нали холандците се очертават като джандарите на Европа,да ги видим сега ко ще правят.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.