Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Животът у нас по-лош, отколкото в Сърбия и Черна гора

Албания ни изпреварва по качество на здравеопазването

133 коментара
Снимка: БГНЕС

Качеството на живот у нас е по-лошо в сравнение със страни, които не са членове на Европейския съюз. България е на 30 място по този показател от 35 страни, като ни изпреварват дори Сърбия и Черна гора, а по показателя качество на здравеопазването пред нас е и Албания. Това показва индексът на настигането www.TheCatchUpIndex.eu, който отчита нивото на сближаване сред 35 страни в Европа – 27-те страни членки на ЕС плюс кандидатите за членство.

Индексът на настигането измерва и сравнява страните по 47 индикатора, които са разделени в четири категории – икономика, качество на живот, демокрация и управление. Той има за цел да отговори на въпроса до каква степен новите страни членки от Централна и Източна Европа (ЕС10) са настигнали “старите”.

 

Общо страната ни е на 28-о място от 35 страни, като пред нас е Хърватска, която предстои да стане член на ЕС през 2013 г.

 

За България индексът на настигането показва, че страната ни има по-лошо качество на живот, отколкото икономическите показатели предполагат, посочи Ася Кавръкова от Институт “Отворено общество”. Това стана по време на форум “Пет години членство на България в ЕС и конкурентоспособността на българската икономика” организиран от Центъра за икономическо развитие и Европейската комисия.

 

Спрямо показателите си 35-те страни могат да бъдат разделени условно на шест клъстера. Начело в класацията е Люксембург заедно със северните страни – Швеция, Норвегия, Холандия, Дания и Финландия. България е в предпоследната пета група в компанията на балканските страни - Хърватска, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония.

 

Индексът на настигането показва, че новата разделителна линия в Европа минава през Виена по оста Северозапад - Югоизток, посочи Кавръкова.

 

В категориите икономика, демокрация и управление България заема 28 позиция след Хърватска и Румъния, като единствено по качество на живот сме 30, като ни изпреварват Сърбия и Черна гора, показва индексът. По показателя качеството на здравеопазването дори албанците имат по-висока удовлетвореност от българите, отбеляза Кавръкова.

 

В сферата на икономиката плюсовете за страната ни са ниското ниво на държавен дълг и относително високо ниво на заетост спрямо средните за ЕС. Минусите са за липсата на пътища, а по показателя енергиен интензитет България има дори нула, посочи Кавръкова. Според нея се наблюдава интересна зависимост между нивото на държавния дълг и управлението на дадена страна. По-ниското ниво на държавен дълг в България се дължи на ниското ниво на добро управление, показва анализът на индикаторите според Кавръкова. Тя даде за пример Белгия, където нивото на държавен дълг е огромно в сравнение с България, но и нивото на управление е много по-добро от нашето.

 

Само макроикономическата стабилност не е достатъчна за конкурентоспособността на българската икономика. Това пък показва изследване на Центъра за икономическо развитие, представено от Анелия Дамянова. Според нея страната ни трябва да направи решителни стъпки по отношение на институции, инфраструктура и иновации, както и в сферата на образованието.

 

През 2011 г. България е отстъпила с три места до 74-о от 142 страни в индекса за глобална конкурентоспособност спрямо година по-рано. Въпреки това обаче спрямо годината на присъединяването ни отбелязваме напредък. Причината е, че през 2007 г. България е била на 79-о място в общата класация и последни сред 10-те ново присъединилите се страни членки на ЕС. През 2011 г. сме успели да изпреварим Румъния и вече сме 74-и, отбеляза Анелия Дамянова.

 

Индексът за глобална конкурентоспособност измерва 12 индикатора. Предимствата на България са макроикономическата стабилност, данъчната политика и внедряването на иновативни решения. Най-големите проблеми пред бизнеса са недостатъчно ефективната съдебна система, корупцията, административният капацитет и влошаващото се качество на работната сила, показва изследването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

133 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #133

    До132
    Ами помогни !!!
    Ако си живял поне една година в друга държава няма да мислиш така.И не става въпрос толкова за заплащане, колкото до подреденост.Ако ми посочиш една държава в която се плаща за нещо което не ползваш /както посочих примера с Топлофикация/ ще ти се извиня и ще спра да мрънкам.Но още малко да помрънкам-Ами винетките ? Кой печели от това че са за календарна година ?/Този номер с винетките го има в Косово/.С тях ли да се сравняваме ? И защо винетките са за автомобил, а не за водач

  2. Анонимен
    #132

    128-ми мрънкачите са точно като теб , но в тая мрънкаща лудница България не ти е лесно да се класифицираш сам правилно....

  3. Анонимен
    #131

    До 107

    Защо вечно трябва да се чака някой да поведе народа??? Народа не може ли да се поведе сам или вечно трябва някой да го ръчка? Народът трябва да се организира за борба САМ! Когато го осъчнае и започне да се бори, в този процес ще се откроят хората, които могат да поведат нацията към по-добро бъдеще. Но началото трябва да поставим ние - обикновените хора. Така както се прави по цял свят. Когато се появи някоя инициатива полезна за държавата трябва масово да я подкрепяме, да взимаме участие,

  4. Анонимен
    #130

    До 129 То в статията не става въпрос и за мрънкане ?!? А самото сравнение със страни отървали се от миналото си с цената на кръв, бомбардировки и държави далеч от ЕС на мен ми говори, че не трябва да мрънкаме, а да крещим

  5. Анонимен
    #129

    До 128, в статията и особено заглавието става въпрос за сравнение със Сърбия и Черна Гора, а не с Англия. Или това ти убягна?

  6. Анонимен
    #128

    До 126 Не мислих да се включа, но ти ме провокира.Що за оправдание е термина "мрънкач", които политици и медии ни сервират напоследък.Остава да кажеш и да работим повече!?!?
    Би ли ми обяснил мрънкач ли съм, ако с две висши образования ,работейки на добра/за България/ позиция, получавам в пъти по-малко от чистач на къщи в Англия ?!? Или съм мрънкач, ако плащам на "Топлофикация" без да ползвам услугата ?!? Или пък съм жалко мрънкало, че най близкото свободно паркомясто до "Младост" е Пазарджик , че

  7. Анонимен
    #127

    Сега е момента Сърбия и Черна гора да се обидят, че ги споменават във връзка с нас... Знаем, виждаме и усещаме все по-силно ЗАЩО!!!!

  8. Анонимен
    #126

    По-лош, не по-беден! Българите в последно време стават все по-големи и по-големи мрънкачи. На един мрънкач няма как животът да му е хубав, пък дори и в реки от злато да плува.

  9. Анонимен
    #125

    Раковски Прочетете пост 77 и ще разберете защо хората в Австрия ( само един пример) със съпоставими територия и население, без да е по-богата на природни ресурси от България, живеят при призводителност с 21% по-висока от средноевропейската получават с 53% по-високи доходи от средноевропейските (това съотношение важи в сходни граници за т.н стари Европески държави), докато ние с 44% от средноевропейската производителност получаваме 19% от средноевропейските доходи (на глава. Ако се спазва политиката на Европа, тези наши приходи трябва да са около 50% от средноевропейските. Но как ще имаме всяка година по около 50-80 нови милионери ако разликата от 30 процента не се крадат? МИСЛЕТЕ!!!!

  10. Анонимен
    #124

    6te stava ne po-zle, a Ujasno zle...S Titana Borisov.....Koito ni dokarva do tuk i do ada....A negovoto Blagosustoqnie kakvo li e , kolko li e ?? Na Borisov....Ogromno e ....Do koga, Kolegi??

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.