Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Жители на Челопеч искат обезщетения заради работата на мината

4 коментара

Граждански организации за пореден път се оплакаха от дейността на мината в Челопеч, в която са добиват мед и злато, заявиха, че заради взривове в рудника къщите им били напукани и поискаха от държавата да им плати обезщетения за това.

Според Гражданския комитет - Челопеч, движение "Модерна България" и Коалиция за устойчиво развитие увеличението на добива в мината от 900 хил. тона годишно на 2 млн. тона полиметанови руди замърсява все повече околната среда.

"Ние сме губещите, къщите ни са напукани и всеки момент да се срутят, тънем в прах и мръсотия, въздухът, който дишаме, е замърсен, но никой не ни обръща внимание", оплакаха се жители на селото по време на пресконференция в понеделник.

"Земетресение разруши къщите в Перник - държавата плаща, а когато взривовете разрушават къщите на хората в Челопеч държавната и местна власт нехае. Нито знаем какви и колко са взривовете, нито къде се залагат", заяви Петя Чолакова от организацията "За нова и обединена Златица".

Жителите на Челопеч поискаха от държавата обезщетение за разрушените им домове.

Според организациите 9 от 11 членове на общинския съвет на Челопеч или техни роднини работят във фирмата концесионер и за това държавата не взима мерки.

"Тежки и неприятни са проблемите на тези хора и са свързани с едно управленско безхаберие на местната и централна власт", заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика и инициатор за създаване на Движение "Модерна България".

"Това е нова атака от страна на тези граждански организации, които неведнъж са разпространявали лъжи и клевети за "Чеполеч Майнинг", която е един от най-големите инвеститори в България", коментира пред Mediapool Алекс Нестор, директор корпоративни отношения в компанията-концесионер на рудника. Той заяви, че петдесетината къщи, за които се твърди, че са напукани от дейността в Челопеч, са били изследвани от наети външни строителни инженери. Техният доклад сочел, че пукнатините са от старостта на сградите, някои от които нямат отводняване, а други са изграждани без строителни книжа.

Освен това повечето от къщите, които вече са претендирали за обезщетения пред концесионера, а сега и от държавата, били разположени далеч от рудника и мониторинг на вибрациите в мината показал, че те нямат нищо общо с пукнатините.

"Ако имахме и най-малка вина, щяхме да платим за ремонта, но в случая не можем да си позволим това, защото ще създадем прецедент и всеки, който реши, че трябва да си поправи старата къща, ще има претенции към нас", заяви Нестор.

Той отхвърли и поредните обвинения за замърсяване на въздуха от дейността на мината като посочи, че има постоянен екомониторинг на атмосферата.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Какви обезщетения бе те са дошли тука да вземат не да дават, тия инвеститори

  2. Анонимен
    #3

    за това злато дето се добива в Челопеч ако бяхме Америка, Челопеч щеше да прилича на Лас Вегас, но понеже е БГ, Челопеч черпи само негативи от цялата тая далавера, напукани къщи и вечни ремонти по улиците...

  3. Анонимен
    #2

    от както управата на рудника спря да е спонсор на едно псевдо списание от тогава взривовете ще бутнат и комина на Аурубис

  4. Анонимен
    #1

    Някой от тези хора да е застраховал къщата си? Доста е евтино... А ако пък наистина мината е виновна, и властите нехаят - протести до дупка, гражданско неподчинение и т.н. Друг изход няма.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам