Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Жребият определи номерата на партиите в бюлетините: ГЕРБ е с №15, а БСП - с №5

52 коментара
Шефката на ЦИК Красимира Медарова. Сн. БГНЕС

Управляващата до неотдавна партия ГЕРБ ще се яви на предсрочните парламентарни избори на 12 май под номер 15, а Коалиция за България ще бъде с номер 5. Това отреди във вторник жребият, изтеглен в Централната избирателна комисия за номерата, под които ще бъде вписана всяка партия в бюлетината за вота.

Коалицията "ДСБ – БДФ" ще бъде вписана в бюлетината под номер 27, а партията на Меглена Кунева "България на гражданите" - под номер 33.

Под номер 40 избирателят ще може да гласува за ДПС, под номер 14 за "Атака", а РЗС може да бъде подкрепена, като се гласува за номер 17.

Символният номер 1 е за партията на бившия военен министър в тройната коалиция Николай Цонев – "Нова алтернатива".

Ето как жребият в ЦИК подреди номерата на партиите в бюлетините.

1 - Нова алтернатива
2 - Демократическа партия
3 - ПП Никола Петков
4 - Национален фронт за спасение на България
5 - Коалиция за България
6 - Коалиция от партии Център Свобода и достойнство 
7 - БДС Радикали
8 - Национал-демократична партия
9 - Коалиция Модерна България 
10- Коалицията на партии СДС
11 - Либерален алианс
12 - Християн-социален съюз
13 - ПП Обединена социалдемокрация 
14 - Атака
15 - ГЕРБ 
16 - Синьо Единство
17 - РЗС
18 - ВМРО
19 - ПП Демократична гражданска инициатива 
20 - ПП Християн-демократическа партия на България 
21 - ПП Национално движение за права и свободи 
22 - ПП Средна европейска класа 
23 - Национално патриотично обединение
24 - Земеделски народен съюз
25 - ПП Лидер 
26 - ПП Зелените 
27 - ДСБ и Български демократичен форум 
28 - ПП Социалдемократическа партия 
29 - Другата България
30 - ПП Българската левица
31 - ПП НИЕ
32 - ПП Кауза България
33 - Движение България на гражданите 
34 - ДАНО
35 - Коалиция Българска пролет, Партия на Зелените, Българска социалдемокрация
36 - Коалиция "Горда България"
37 - ПП "Глас народен"
38 - БЗНС 
39 - ПП Политически клуб "Екогласност" 
40 - ДПС
41 - "Единство"
42 - ПП на Българските жени 
43 - ПП Новото време
44 - Единна народна партия 
45 - Съюз на комунистите

Според Изборния кодекс, ако някоя партия или коалиция не е регистрирала листи, тя няма да намери място в бюлетината. Така например партията на Надежда Михайлова "Синьо единство", въпреки че получи номер 16 при жребия, няма да фигурира във финалния вариант на бюлетините.

И малко "символика"

Представителите на ГЕРБ, присъстващи на жребия, не реагираха по никакъв начин на изтеленото число и нито се зарадваха, нито ръкопляскаха, нито го коментираха.

За разлика от тях пратенците на БСП Илияна Йотова и Петър Курумбашев заявиха, че има символика, че в първата десетка от големите партии е само Коалиция за България.

Йотова каза, че се е занимавала с нумерология и числото 5 е пентаграм – число, което е подвластно на една от най-силните планети, на Меркурий. "Ако прочетете, ще видите навсякъде, че символизира промяна във всички области на живота. Ние сме носителите на тази промяна", заключи тя.

Петър Курумбашев се надява, че хората са разбрали, че изборите не са жребий с късметчета, а осъзнат избор. "И се надявам, че осъзнатият избор на 12 май ще бъде, че номер 5 е номерът на победата", заяви той. Курумбашев изтъкна, че се вижда и колко дълъг е списъкът и хората много трудно ще се ориентират. "Със сигурност е много по-добре да бъдеш напред в този списък, вместо да разгръщаш този султански ферман", отбеляза той.

За "България на гражданите" номерът няма някакво нумерологично значение, защото ние не работим с клечки, линийки за отбелязване и други такива техники, масово прилагани у нас. Такъв бе коментарът на Прошко Проков, след като жребият определи на партията номер 33 в изборната бюлетина.

33 е прекрасно число – важното в случая е и ние ще бъдем гарант за провеждането на честни избори, заяви Прошков. Той обаче добави и още две "неща" към обявените вече от партията му 31, които ще променят живота на гражданите, за да станат 33.

"Държавата ще стане най-коректният платец в нашия мандат към фирми и към граждани, за да развържем проблема с безработицата и двойно повече лекарства ще се покриват от НЗОК и те са реалистични", каза той.

"Няма по-разпознаваемо число от 33 всъщност, но ние не разчитаме на това, разчитаме на информирания, разумен вот за нормални хора, сред цялото блато от крупиета. В началото видяхме даже трикове тука, размесваха се бюлетини, хора се държаха като в казино. На фона на целия този политически цирк, изборът на нормалността, независимо през кое число ще се случи", заяви още Прошков.

От партия "Нова алтернатива", които получиха номер едно в бюлетината, заявиха, че ще са "изненада номер 1 на тези избори с резултата". "Посланието е в името на нашата партия – Нова алтернатива, нова държава и рестарт за България", каза лидерът ѝ Николай Цонев. От партията изчислили как ГЕРБ ще получи между 2 и 4% от мъртвите души в избирателните списъци. "Министерство на регионалното развитие и благоустройството е извършило абсолютно излишна обществена поръчка и е дало 300 000 лева на "Информационно обслужване", за да прочисти списъците. След 10 дни работа, те така са си свършили работата, че избирателите в България са 94%, тоест тези, които са под 18 години и без избирателни права 400 000, а според реалното преброяване те са 1 350 000", обясни той.

Цонев изчислява, че именно по този начин служебно най-голямата партия, която ще спечели изборите печели между 2 и 4%. "Нова алтернатива" ще подадат сигнал до ЦИК избирателните списъци да бъдат прегледани много щателно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #52

    егати глупостта 51. няма човек, който доброволно да иска да прекара толкова време по гадни самолети и летища. това би било героизъм и световен рекорд от най-висша класа. а да не забравяме, че вашият доносник и началник Каракачанов е щатен служител на Владимир Путин и като такъв се явява български национален ПРЕДАТЕЛ.

  2. Анонимен
    #51

    Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и организационният секретар Юлиан Ангелов внесоха днес сигнал до министър-председателя Марин Райков с искане за спешна проверка по два казуса, свързани с за бившия външен министър Николай Младенов.ВМРО пита пътувал ли е и по каква работа министър Младенов с билет на стойност 37 255.39 лв. Сигналът, с който ВМРО разполага, показва, че Младенов е летял между 24 януари и 3 февруари 2013 г. в следните направления:

    24.01.2013 г. – Ербил (Ирак) –Франкфурт

    24.01.2013

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #50
  4. Анонимен
    #49

    Доста дълги ще трябва да са клечките на ДПС. С гордост ще си ги носят след изборите в предните джобове.

  5. Анонимен
    #48

    14-Ataka-POBEDA

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #47
  7. sorry2222
    #46
  8. Анонимен
    #45

    Нумерология: 27: 2 плюс 7 равно на 9- това е числото на завършената цялост, изпълнени всички предпоставки за успех. Успех на ДСБ срещу мафията от всички цветове!

  9. Анонимен
    #44

    Аз съм лекар (икономист по втора дилома), полиглот, литератор. N:27 е моят избор!

  10. Анонимен
    #43

    Месут Йълмаз също поздрави ГРОБ на конгреса. Знае човека кой е защитника на турските интереси в България!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.