Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заетостта е драматично ниска и пада

68 коментара
Петър Ганев, сн. БГНЕС

През последните седмици в публичното пространство упорито се говори за доходи, докато темата за заетостта и новите работни места остава на заден план и често се пренебрегва. Поставянето на подобен фокус е трудно обяснимо, при положение, че тежкият удар на кризата бе именно по заетостта, а не по заплати и пенсии. Да, доходите в някаква степен бяха замразени, но в същото време близо половин милион българи загубиха работата си – това е водещата причина много български семейства да обеднеят.

Вече коментирахме надълго и нашироко защо е необходимо да си говорим предимно за работни места, а не за доходи (виж тук), но нека отправим отново поглед към данните за заетостта в страната. За разлика от понятието безработица, данните за заетостта показват реално каква част от хората в дадена възрастова група работят. Тук не се взима под внимание дали лицата са икономически активни, дали търсят работа или просто си стоят "обезкуражени” вкъщи. Въпреки, че традиционно се говори повече за безработица (отнасяща се до търсещите работа), данните за заетостта са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица.

В най-добрите месеци на 2008 г. заетостта в България (20-64 г.) беше надхвърлила 70-те процента, но от началото на кризата този процент постоянно спада. За първото тримесечие на 2012 г. вече сме близо до 61%, което ни отдалечава драматично от поставената европейска цел (75% заетост до 2020). Нещо повече, движението продължава да бъде надолу, тоест през последните 3-4 години възстановяване по отношение на работните места просто не е имало.

Същите данни могат да бъдат представени и като абсолютна стойност. От края на 2010 г. заетите в страната устойчиво са под 3 млн. За сравнение, за да се доближим до тези 75% заетост, бройката на заетите трябва да достигне 3,5 млн. Това изглежда трудно постижимо, още повече че заетостта е на най-ниските си нива спрямо последните 6-7 години.

На фона на тези данни е просто задължаващо дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда. Предложенията на ИПИ представихме още през месец април в доклад "Заетост по време криза: Политика за нови работни места”. 

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #68

    Заетостта драматично спада, но не само сега, а ми от средата на 2009 г., а най-осезаемо през 2010, 2011 и дори през тази година. Разбира се тезата му въобще не е вярна, защото тя дори не се потвърждава от емпиричните данни на която и да е институция - НСИ, Евростат и т.н. Истината е, че те трябва да оправдаят едни много големи пари, които изхарчиха за нищо. Сега искат да досъсипят това което имаме като пенсионна система.

  2. Анонимен
    #67

    Това малко момченце е от същото котило като Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Георги Стоев, Светла Костадинова и сие. Всичките тези са маши в ръцете на хората и кръговете, които контролират Красен Станчев, който от своя страна направи много добре като даде назад в общественото пространство. Та тези се опитват да внушат тези, за които в други държави въобще няма да им дават трибуна, докато в нашата страна тези имат безпрепятствен достъп до всички медии. По-интересното обаче е, че медиите не дават възможности за други мнения.

  3. Анонимен
    #66

    Agent pod prikritie!: Zashto manipulirate naselenieto! Palna zabluda! sega e letrniq sezon i e padnala, no iskam da vidq naesen kakvi prikazki shte prikazvate! Zashto ne proiglednete kolko hora sa v siviq sektor!

  4. Анонимен
    #65

    До 56. Съдете ги, имате шанс да спечелите делото и да ви платят обезщетение за времето, през което не сте на работа !

  5. Анонимен
    #64

    Заетостта в държавните институции си е същата, даже има увеличение.

  6. Анонимен
    #63

    Прав си, Ганев, от Института. Дето взе 30 млн.$ да направи пенсионната реформа начело с Христосков- знаем ние кво правите там. Дай сега като в Гърция да увеличат програмите за безработните, да източат и налапат милиардите от тях и еврофондовете. Знаеш ти, че при Станишев министрите ходиха в командировки в Гърция- да се учат как да краднат и да купуват имоти. Безработицата няма как да я спреш с това законодателство и докато Дянков не налапа пицата в онова кръгло нещо вътре и не отвори касата- висока покупателна спобосност на гражданите и всичко оживява- Ама нали ще останеш без хляб, мило момченце, та акъл даваш- намерил си пък на кого))))))))))))) ХАІ ХАІ ХА!

  7. Анонимен
    #62

    Сега научавам, лицето красен станчев е шеф на инстутата за пазарнуто манипулирани на пъзара.Как го намериха,как го избрахъ,и защо и кому е нужно.И той като като пъпката от 24 часа.Пак казвам,тези които ги избират или нищо не разбират,или... много му разбират на кражби,рязане на пръсти,глави...няма такава страна на земното кълбо.Горкото и то си мисли,че вози добри граждани!

  8. Анонимен
    #61

    Малката мутра стои и мисли,стои и мисли.Само стои.

  9. Анонимен
    #60

    Милиционерите го удариха вече на лекции по икономика, падам направо Смях голям....

  10. Анонимен
    #59

    Ганев, не можеш да бутнеш Бойко, колкото и да се силиш, иди да върнеш рублите на Сергей

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам