Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Закон изважда на светло брокерите на имоти

8 коментара

Закон ще извади на светло брокерите на имоти и ще доведе до намаляване на измамите в сектора. Това обявиха от Националното сдружение “Недвижими имоти”(НСНИ) Оттам са готови със законопроекта и имат обещание от депутати, че ще бъде внесен в парламента до края на годината.

Всички брокери – физически и юридически лица - влизат в публичен регистър, предвижда законопроектът. Така ще излязат на светло легитимните участници в пазара на недвижими имоти. Само публичността може да доведе до намаляване на измамите, защото хората ще знаят кой има право да упражнява тази професия, мотивира решението Страхил Иванов, председател на сдружението през 90-те години.

За целта се създава браншова камара на брокерите, която ще поддържа регистъра. Камарата на брокерите ще бъде по подобие на тази на нотариусите, казаха от НСНИ.

Въвежда се и изискване за образователен ценз и професионална подготовка на брокерите. Урежда се и начинът на работа между брокерите и клиента чрез сключването на договор. По този начин се осигурява защитата на потребителите, посочи Лъчезар Искров, шеф на НСНИ от 2004 до 2008 г.

Освен това е предвидено в регистъра да фигурират всички сделки с недвижими имоти. По този начин ще бъдат защитени и интересите на държавата, отбеляза Искров.

Въвежда се и задължителна застраховка “професионална отговорност“ за посредниците при сделките с недвижими имоти. Застраховката ще е своеобразната “врата“ за намаляване на измамите и ще даде необходимите правни гаранции за това, изтъкна Орлин Владиков, който беше председател на сдружението в периода 2002-2004 г.

“На етапа сме, на който всички казват: “Браво, чудесно, време беше“, и се надяваме, че ще увенчаем с успех усилията да регламентираме нашата дейност и професия. Тъжното е, че го правим със собствени усилия, с ентусиазъм и доброволен труд. На други пазари тези неща са азбучна истина, която е отдавна наложена и приета. Не искаме нищо по-различно от това да сме част от един световен и единен пазар, да сме признати съвременни оператори и търговци“, каза Иван Велков, председател на НСНИ в момента.

Точни данни за “сивата“ икономика при сделките с имоти няма. Според Иван Велков има намаляване на броя сделки, но не и на размера на самия сив сектор.

В момента на пазара на недвижимите имоти работят около 2000 посреднически фирми, от които 264 са членове на националното сдружение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Закон-добре, но знаете ли пак какво иска НСНИ. Какви са тези измишльотини за изпитите - 120лв. за членовете на НСНИ, а за останалите - 240 лв. Направиха мазало и с членството - За фирми от провинцията за да са членове - 120 лв., а за Софийските фирми - 300лв. Какво правеше НСНИ - събираше членски внос и нищо друго. Сега иска да направи обирджийска работа - да се нагълтат организаторите и лекторите, а че няманищо още регламентирано законному, както е в дсругите браншови Камари, а тука дайте да правиме

  2. Анонимен
    #7

    До № 2: Ама разбира се, даже се предвижда и застраховка да сключиш преди да се изходиш... ако случайно стане мазало - да се гарантира, че ще има кой да ти изчисти. ТАКА ЧЕ - мажете на воля колеги, по-цветно няма как да стане! :)

  3. Анонимен
    #6

    Законопроекта е измамата. Нищо няма да бъде изкарано на светло, само ще се създаде една казионна организация да събира такси и да издава лицензи. Не бива да се допуска този закон да мине.

  4. Анонимен
    #5

    Da...pribirat si bez garanzii i bez danazi 100% komisionni

  5. Анонимен
    #4

    Смешни-капели Отново PR на големите акули, като предполагам, че бая от текстовете ще паднат в КС, но ако Марковска влезе - може и да не паднат! Ще има и санкции от Брюксел за картел на пазара.

  6. Анонимен
    #3

    23 години гратисен период за брокерите стига. За мутрите-бизнесмени още е рано.

  7. Анонимен
    #2

    Закон за ходенето до тоалетна да очакваме ли? Хай аман от замърсители на законодателния ландшафт!

  8. Анонимен
    #1

    изваждал бил брокерите на светло.
    Медиапул ако си направите труда да проверите в Бургас, ще разберете как прокурор Ангел Георгиев и Емил Христов, заедно с началника на полицията там Милен Димитров, прикриват брокери които излъгаха клиенти и строители.
    Когато строителите писаха до МВР и министъра, Бургаската полиция и прокуратура повдигна обвинение срещу строителите а брокерите ги направи зашитени свидетели защото си платиха.

    "Брокерите" събираха вноски от чужденци за имоти без да казват на строителя.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.