Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Заради строежи в Mорската градина варненци готвят свой “Орлов мост”

22 коментара
Заради строежи в Mорската градина варненци готвят свой “Орлов мост”

Скоро ще станем свидетели на Орловия мост на варненци заради предвиденото застрояване на две трети от Морската градина. Това предупреди Борислав Сандов, съпредседател на партия “Зелените”, който присъства в четвъртък на представянето на Гражданското обединение “Варна диша”.

 

Организацията си е поставила за цел да спаси Морската градина, която е разделена на две части от новия Общ устройствен план (ОУП) на Варна – историческо ядро, където строителството е забранено, и останалата част от парка, където е позволено изграждане на зони за обществено обслужване, включително жилищни сгради. Планът още не е минал на одобрение от регионалното министерство.

 

Славена Панайотова от “Варна диша” обясни, че позволеното застрояване в две трети от Морската градина (400 дка), които не попадат в историческото ѝ ядро, е с кинт 2.5 (отношението на максималната застроена площ към площта на самия парцел – бел. ред.) и плътност 40%. Това означава, че единственият зелен парк на варненци може да бъде застроен по-гъсто от съседния кв. “Чайка”, отбеляза Огнян Минчев, който също подкрепи сдружението.

 

С отпадането на статута на голяма част от Морската градина като парк на практика се позволява реституция на парцелите в района и 35-40% могат да станат обект на претенции, каза още Огнян Минчев.

 

Според участниците в пресконференцията, зад застрояването на Морската градина стои групировката ТИМ, която вече притежава 118 дка от парка за реализацията на проекта “Алея първа”, държи концесията на плажа, а свързани с нея фирми изготвиха новия градоустройствен план.

 

Изграждането на “Алея първа”, която трябва да се превърне в зона за развлечение и отдих, включително с хотели, казина и т.н., започна с изсичането на дърветата и храстите по ската до плажа с мотива за укрепването му заради свлачище. За извършването на тези дейности областният управител на Варна Данчо Симеонов издаде пълномощно на “Холдинг Варна” (част от ТИМ), да се разпорежда от негово име.

 

Засега правим мирен и “неокупиращ” апел да спре разграбването и застрояването на парка със 130-годишна история, каза Арман Бабикян, експерт в областта на медийните комуникации, който също подкрепи “Варна диша”.

 

Организацията разпространи текста на петиция, адресирана до премиера, която е подписана от над 3000 души за три дни. В нея се настоява цялата територия на Морската градина да стане публична държавна собственост и да се включи в ОУП като паркова зона без право на промяна на предназначението. Третото искане е всички легитимни реституционни претенции за района на Морската градина да бъдат компенсирани с други имоти със сравнимо качество.

 

“Уважаеми г-н министър-председател, нека в заключение още веднъж подчертаем нашето убеждение, че оценката за един политик и за един държавник – както оценката в текущата политика, така и оценката на историята – се определя от неговата решимост да служи на обществения, на националния интерес. Ние сме в очакване на вашите решения за Морската градина на Варна”, завършва петицията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    Нормално е дори и безочието да има някакви граници на приличие,но в царството на слепите е по удобно глухият да е цар.Фактите ще го потвърдят.

  2. Анонимен
    #21

    И ще строят в морската градина,катилите!Няма ли други места,кой и защо иска да го прави?Някой ВАРНЕНЕЦ да го обясни,аз съм от София.

  3. Анонимен
    #20

    Kradezat Kiril Iordanov kade se krie pak ??? Do koga tazi lichnost prevarnala se v pomiina iama za mrasnata voda prez godinite shte se snishava i krie ot problemite??

  4. Анонимен
    #19

    TIM i GERB sa edno i sashto vav Varna, taka che pravilno pismoto e do Boiko.Toi da otgovaria

  5. Анонимен
    #18

    Някой от вас дали е ходил наскоро в Бургас? Аз съм родена и живея във Варна от 40г.Нашият град съвсем тенденциозно се забива. В Бургас в момента се наливат страшно много пари в инфраструктура и ако отидете да видите тяхната морска градина ще откриете космическа разлика. Там е чисто, плажа е чист и прекрасен, градинките и тротоарите са изградени и хората се разхождат нормално, а улиците се асфалтират- не се кърпят! Градинките за кучета се оградени и има чисто нови пейки за собствениците които ги разхождат, има торбички и кошчета на разположение, за да почистват след себе си....Хайде сега нека някой каже, че не е тенденциозно забиването на нашия град!

  6. Анонимен
    #17

    Застрояването на Морската градина във Варна е поредното безобразво отношение към природата. Какво е Варна без морската си градина. Градината не е бетонови сгради.

  7. Анонимен
    #16

    3000 човека дайте по 10 лв и осъдете държавата в Страсбург! То чак смешно тъпанарско-престъпна групировка да краде под носа на хората земята им. Защото това е парк на всички!

  8. Анонимен
    #15

    Застрояването на морската градина безспорно ще бъде престъпление. Освен бащицата-закрилник ББ, трябва да се алармират европейските институции. Само тогава Той няма да посмее да разреши на тимаджиите да извършат това престъпленеие. Мафиoтите са силни само когато хората се страхуват от тях.

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  10. Анонимен
    #13

    ТИМ е една от мафиотските групировки, която е под крилото на Борисов - какъв е смисълът да се пише петиция именно до него? Все едно да назначиш лисицата за пазач в курника. По-добре варненци отново да му отперят въпроса, както смелата журналистка от радио К2: КОЙ СТЕ ВИЕ, ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЮ?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.