Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Затвор за чиновник, принудил журналист да разпространи лъжа, предлага Михаил Миков

0 коментара

От една до 6 години лишаване от свобода и глоба до 3000 лева за лица, принудили журналист да разпространява неистински факти или обстоятелства, предвиждат поправки в Наказателния кодекс, предложени от депутата Михаил Миков. Ако принудата е по вина на длъжностно лице или овластен орган, санкцията да бъде от 2 до 6 години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева, предлага депутатът.

В момента НК определя до шест месеца лишаване от свобода и глоба до 100 лева, каза Миков. Практиката показва, че всички наложени досега санкции за лишаване от свобода са условни, добави той.

Миков предлага още 2 години лишаване от свобода или до 5000 лева глоба за закана спрямо журналист, ако публикува или променя текст, и от 1 до 3 години лишаване от свобода и до 3000 лева глоба за същото нарушение, ако заканата е от длъжностно лице или овластен орган.

Поправките, предложени от Миков, предвиждат санкции до 2 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева за попречили без правно основание да се отпечата вестник, списание или друго печатно издание.
Миков уточни, че поправката не засяга порнографските издания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.