Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За да бъдат откраднати 700 млн. лв., с които да се купят изборите, бюджетът губи 1.5 милиарда

казва говорителят на Българска легия "Антимафия" Петър Якимов

47 коментара
За да бъдат откраднати 700 млн. лв., с които да се купят изборите, бюджетът губи 1.5 милиарда

Във ваш анализ, който Mediapool публикува преди месец, вие твърдите, че Агенция "Митници" не събира приходите си дори по плана, който е заложен, ако се отчетат фактори като повишени цени на стоки и суровини и увеличение на акциза. Според разчетите ви събраните акцизи биха могли да бъдат близо 1 млрд. лв. повече, ДДС – около 200 млн. лв. отгоре. Къде се губят тези пари? Защо не са събрани?

ГЕРБ дойде с големи претенции, че ще оправи митниците, че знае кои са старите играчи в контрабандата с прякори Марадоната, Цайса и Шперплата. Само че нито Марадоната е осъден, нито Цайса, а Шперплата продължава да "обгрижва" Агенция "Митници”.

ГЕРБ обещаха да досъберат едни големи пари, един милиард и половина лева, които са се губели – и това не го направиха. България губи само от невнесен акциз от цигари близо 1.5 млрд. лева. От тях половината отиват в контрабандните канали. За да може една политическа партия или една силова групировка да открадне 700 млн. лв. и с тях да купи парламентарните избори, бюджетът губи 1.5 млрд. лв. на година.

Според вас тези пари съзнателно се крадат или се отклоняват и отиват в партийни каси и в джобовете на организираната престъпност?

Не. Твърдя, че има хора, които се представят от името на висши партийни и държавни лица и пак от тяхно име се занимават с организирана контрабанда. Те прибират определена сума от всяка една контрабандно внесена цигара.

Това знае ли се от съответните органи?

Не съм министър на вътрешните работи. На този въпрос трябва да отговори Цветан Цветанов. Сега вече твърдя отговорно - специално за контрабандата на цигари в София и в страната от три години се грижат двама души. Единият е известен с името Мишо и с прякора Бърборкото. Този човек е тръгнал от квартал "Надежда", създаде група за рекет, поръчкови побои и разпространение на наркотици Към днешна дата продължава да се занимава и с това.

Другият, който твърди, че е приближен на висш член на правителството, е Митко Каратиста. Митко Каратиста е също надежденски продукт. Преди година се занимаваше с ДДС-измами, като използваше връзките в този бизнес на бивша високопоставена служителка в ДАНС. В момента играе ролята на Консилиери на най-голямата престъпна групировка в страната.

Това са двамата, които упорито твърдят, че ГЕРБ им е дал правомощия да събират рекет от контрабандата и разпространението на наркотици.

Т.е. те се ползват с някакво покровителство или...?

Те твърдят, че се ползват с някакво покровителство на човек от висшите ешелони на властта.

Как на практика става това отклоняване на данъци?

Отивате и купувате един контейнер с цигари и контрабандно го внасяте в държавата. За да може да влезе този контейнер по този начин, плащате на различни държавни служители – от Граничната полиция и от митниците. След това плащате и на човека, който твърди, че са го пратили управляващите, за да може да ви върви черният бизнес.

Схемата е проста – същата, каквато беше при Тройната коалиция, при НДСВ и при сините. Нищо не се е променило.

Ако е вярно това, което казвате, какво е разпределението на средствата? Колко отива по веригата за покровителстване на каналите и колко остава на тези, които реализират контрабандата?

На камион в митниците и граничната полиция се дават по 50 000 евро. За представящите се като касиери на управляващата партия, т.е. за споменатите двама - още толкова, т.е. 150 000 евро отиват за подкуп.

Колко остава за организатора на канала?

Даваш 150 000 евро и за теб остава чиста печалба 350 000 евро на камион.

Уточняваме, 50 хил. са за....

По 50 000 евро са за веригата митничар – гранична и 50 000 евро е за "управляващите". Купувате кутия цигари за 0.37 цента, което е 75 ст., и ги продавате на едро на 2 лв. Чистата печалба от един контейнер е 700 000 лв., след като сте раздали бакшишите.

Това го сметнете по 1000 контейнера и ще видите колко пари прибира организираната престъпност. Тези пари се влагат в изборите и в част от медиите.

Същото е и с наркотиците. Взимаме официалната статистика и виждаме, че през 2008 г. е заловен 1 т хероин, 2009 – 720 кг, 2010 – 190 кг, 2011 – 297 кг. хероин.

Това са общите заловени количества в страната?

Не, само от митниците. С кокаина нещата са още по-зле. Преди две седмици тук беше американският представител на ДЕА, който твърди, че тепърва кокаинът започва да навлиза тук, а ние хващаме все по-малко – през 2009 г. – 234 кг, 2010 – 10 кг, а за 2011 г. Агенция "Митници" е успяла да залови голямото количество от 650 грама.

Това е пряк резултат от реформата на Ваньо Танов, която доведе звената за борба с наркотрафика да нямат самостоятелност. Преди две седмици за първи път от четири години насам хванаха кокаин на Аерогара София. Публична тайна е, че гълтачите и куфарджиите с малки пратки от 1 до 10 кг избират летищата и обикновено минават през ВИП-а. Разбирате колко е смешно 4 години да няма заловена пратка с кокаин.

Най-лошото е, че парите от кокаина, парите от трафика на хероин, от трансграничния трафик идват в България изпрани. Искам да задам един въпрос на вътрешния министър. Как човек, който е известен с криминални прояви под прякора Светльо Белото, от обикновен сводник на манекенки от началото на века, се превърна в един от най-големите перачи на пари. Неговият единствен бизнес е да препира парите от международния трафик с българско участие на кокаин и хероин от Азия, Латинска Америка и Африка към Европа. Тези пари чрез различни офшорни компании и инвестиционни фондове влизат в български банки. С прякото покровителство на голяма финансова империя, известна като Прасчовците. Аз искам да питам какво се случва с този човек, след като той е известен на службите от 2002 г.?

Какво става с несъбраните акцизи от другите големи акцизни стоки като горивата? Какви са схемите?

Емил Димитров — Ревизоро обяви, че заради това, че едно ново лице - Зебрата - навлиза в бизнеса с горива, се е случила цялата история с "Лукойл". Ако си спомняте, в анализа си аз казвам, че след влизане на Наредба 3, която е прекомерно рестриктивна и митницата има право да посочи къде и колко измервателни уреди да се сложат, се оказва, че са събрани със 137 млн. лв. по-малко акцизи от горива спрямо предишната година, като имате предвид, че акцизът е вдигнат средно с 3.4 %. Спомняте ли си, че като дойде ГЕРБ на власт през 2009 г. казваха, че от акциз от горива се губят около 500 млн. лв. спрямо 2008 г.? Ако сравним парите от горива през 2011 спрямо 2008 г, то на ГЕРБ се губят 800 млн. лв. и то след като е влязла в сила Наредба 3. С други думи от тази наредба няма полза, поне в частта си за горивата.

Какво означава това?

Това означава, че колкото повече е рестриктивна една наредба, толкова по-малко помага за изсветляване на бизнеса, а допринася, че тези, които досега са работили в сивия сектор, сега работят в черния сектор. Т.е. контрабандните горива изобщо не влизат през бензиностанциите, след като на всяка една бензиностанция има каквито искате измервателни уреди.

А къде са?

Във ведомствените бензиностанции. Ведомствените бензиностанции се превърнаха в най-оборотните бензиностанции за последните 2 години.

На кои ведомства?

По-скоро на големи предприятия. Последната глупост е поставяне на още измервателни уреди на малките бензиностанции. След като ги въведат малките бензиностанции, половината ще фалират и по този начин държавата дава път на големите вериги, т.е. държавата защитава интересите на олигарсите. Няма логика, след като имате навсякъде измервателни уреди, т.е в големите рафинерии, в акцизните складове, дори имате контролни уреди в самите бензиностанции, да ги карате сега да слагат и на самите маркучи. Като, видите ли, обяснението е, че софтуерът на данъчните не можел точно да определи какво количество се продава. Прощавайте, но аз като зареждам, на която и да е бензиностанция, взимам касова бележка, на която пише: вид бензин, количество, цена, тотал. В крайна сметка като софтуера не им отговаря на потребностите, взимат един програмист и си преправят софтуера, а не тормозят хората.

На какво се дължи лошата митническа политика, за която говорите – на некадърност, на злоумишленост или и на двете?

Това е типична злоумишленост. Казах ви и имената – щом аз ги знам, какво прави МВР? Мога да изброя и да представя доказателства за още 20 човека, които са замесени, но ви казвам централните фигури. Ще ви кажа и друго – навремето бяха модни борците, след това по времето на НДСВ дойдоха белите якички и докторите, по времето на комунистите пак дойдоха борците и генералите, сега не борците, якичките или генералите – сега в култ са издигнати свободните борби и най-вече културистите. Целият пазар на плът и на дрога е с покровителството на така нар. "Групировка на културистите", т.е. нищо не се е променило. Актуални пак са ”спортистите бизнесмени”.

Имате ли наблюдения свързани ли са спадовете в приходите с наближаването на изборите? С други думи – има ли връзка между изборите и контрабандата?

Това е точно въпрос, зададен в стил "Ваньо Танов". Приходите не спадат, защото цената на суровия петрол нараства и Ваньо Танов сега ще преизпълни плана за ДДС. Не забравяйте, че събраният ДДС от митниците подлежи на възстановяване в по-голямата си част. Но за наша радост Ваньо Танов няма никакво отношение към международната цена на петрола, затова е редно да гледаме акцизите, защото те се събират на бройка или литър.

След като от 22 млрд. къса цигари през 2008 г., митниците обложиха 10.9 млрд. къса две години подред, те няма накъде да спадат повече. Те вече са се провалили с гръм и трясък. Това е първото правителство, което има спад с 50% още през втората година от мандата. Т.е. това, което правеха другите правителства в последната година от мандата, тези го направиха в първите си години.

Да не забравяме, че в България някой пуши и законни цигари. Най-трагичното е, че тези управляващи си залагат и допълнителен спад – тази година са обмитили 10.9 млрд. къса и поредното обяснение на Ваньо Танов е, че нямаме достатъчно скенери, били само два, при това ръждясали. Абе, г-н Танов, през 2008 сме имали 1 скенер, но сме обмитили 22 млрд. къса. Сега чакаме да дойдат скенерите. Спомняте ли си, че премиерът заяви, че от април 2012 г. контрабанда няма да има, а в същото време Танов и Дянков залагат в бюджета 11.5 млрд. къса цигари.

В сравнение, пак повтарям, 22 млрд. къса цигари са обложени през 2008 г. - последната година преди избори.

Това сега какво е? Узаконена държавна контрабанда.

Организацията, която представлявам, готви сигнал до главния прокурор, придружен със съответните доказателства като документи, аудио и видео файлове. Считаме, че висш държавен служител може да бъде привлечен под отговорност по чл.321 от НК, чл.354 а от НК, чл. 288 от НК.

Кой е този служител?

Българска легия "Антимафия” винаги е спазвала закона. Нека първо да изпълним моралните и законови задължения към обществото и държавата. Ако няма резултат, ще се обърнем за подкрепа към нашите партньори в Европа и там ще обявим ранга и трите имена на въпросното лице, независимо от политическите последици за българското правителство. Време е да разберем, че Шенген е политика, доверие и самоконтрол, а не единствено технически характеристики.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

47 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #47

    Противоконституционност на законна за , ДДС
    ...Описание: Пиша Ви това писмо с надеждата , че ще ме подкрепите в борбата ми против един несправедлив данък , наречен - ДДС , или Данък върху добавената стойност . Освен това , той е и противоконституционен . Според Чл. 4. от Конституцията " Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната ". Но какво да правим когато законите противоречат на Конституцията, като този закон за ДДС . Според Чл.6 ( 2 ) Всички

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #46
  3. Анонимен
    #45

    Имена, имена, имена ! Културисти, зебри, лалугери, брадати египетски лешояди....... стига глупости бе тате! Ако имаш да казваш нещо давай по същество. Имена ! Иначе и ти си същия пръдльо като всички останали. Силен на приказки, но с лабав сфинктер, стигне ли се до имена те лови амнезията....

  4. Анонимен
    #44

    стига сте си фантазирали, ало, внуците и снахите на столетницата, това не ви е станишево - турската мафия, заради която щяха да ни изхвърлят от ЕС/ако можеше/...

  5. Анонимен
    #43

    Време е за голямо пролетно почистване от червения боклук появил се след руската окупация! Ако ние не го направим - нама кой! Подписахте ли двете петициите, които ще ни приближат към завета на Левски за свята и чиста република ___ http://www. change. org/petitions/-26 ___ и ___ http://www. peticiq. com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

  6. Анонимен
    #42

    ОТКРИЙТЕ 10-ТЕ ПРИЛИКИ С ДОКЛАДА НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ.

  7. Анонимен
    #41

    След такава ГЕРБ пpестъпна наглост пак на половината тук им се привижда дългата ръка на Плана Ран-Ът, забравен още преди повече от 20 г!! (под други статии де)

  8. Анонимен
    #40

    Попитай Танов какво ДМС е взел за 2011?Попитай Танов как се справя с "реформата"на митниците?Попитай го за умишлено създаденият хаос в повереното му ведомство?Попитай го за новоназначените "митничари",как пълнят багажниците на личните си автомобили със "стока" от контейнери и камиони.Та нали той ги "подбра"и назначи.Попитай Танов за новите скенери от Китай???Попитай Танов,как се договаря с Акцизните босове кой колко Акциз да внесе и за сметка на какво?Измервателните уреди по наредба №3 са парлама за пред Европа???За сега толкова.

  9. Анонимен
    #39

    И аз искам да съм митничар при г-н Танов като обещавам,че ще работя без заплата и без трудов стаж само в името на МАЙКА БЪЛГАРИЯ.Моля ВИ се г-да Дянков и Танов вземете ме като обещавам за вас по-голям процент!

  10. Анонимен
    #38

    ТОВА Е СВОДНИКА СВЕТЛЪО КАНТАРДЖИЕВ БАС ЛОВЯ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.