Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

За интелектуалците и хората

98 коментара

Едва първи работен ден след празниците, а вече толкова много глупост. Това е най-краткото описание на цялото скудоумие, което се изля от ефира във вторник.

Като започнете от Цецо Елвиса, минете през врачки, които заради пророчествата на маите се разтревожили за управлението на Бойко Борисов и затова предричат рождения му ден като бъдещ национален празник, и завършите с премиерските терзания за самотността му – празничен лайтмотив.

В цялата дандания някак тихо потъна поредната публична инициатива на група леви интелектуалци за Българската православна църква.

Макар че допреди двайсетина години възпяваха ценностните устои на соца, включително атеизма, сега те са "огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу” църквата.

Група ченгета, или нека го кажем по изтънчено, като за интелектуалци – група “цивилни изкуствоведи” - изведнъж започната да проповядват.

Чудя се защо културтрегерите на близкото минало Георги Бакалов, Георги Марков, Иван Маразов, Иван Гайтанджиев и прочие не са се подписали с псевдонимите си от Държавна сигурност? Така абсурдът би бил пълен, а картината завършена. Защото сега стои малко постно, а и подвеждащо за по-младите хора, които нямат спомен за "изконните" каузи, защитавани през годините от т. нар. леви интелектуалци. А пък и не са маскирали добре истинската причина за гнева си. Нека поне някой бъде откровен – никакви лимузини и ролекси не са причина за патетичния гняв на гореспоменатите. Цялата драма е в наближаващото разсекретяване на църковните досиета.

Нима някой от вас, господа, се опасява, че е бил водещ офицер на богоугоден и държавоугоден отец?

"Набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура", възмущават се левите интелектуалци. Подчертано скандализирани от медийните публикации за скъпите лимузини на синода, ролексите на свещениците, облепената с кичозни тапети древна църква в Пловдив и прочие, вероятно, според бившата ДС, богоугодни лъскотии.

"Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството”, се казва в техния забележителен "манифест".

И сега следват няколко въпроса – кои са отродителските манипулации, уважаеми господа, с които се подменят фундаменталните ценности, каузи и национални цели? Не се ли коренят те във вашето време – времето на Роман, Борис, Библиотекара, Максим, времето, в което освен ченгета сте били в ЦК? Времето, в което свещеници са били избивани без съд и присъда? Времето, в което Коледа е бил празник забранен и таен?

Очевидно гневни заради полемиката около прословутия линкълн на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил, която пък извади от забравата и полемиката около лукса, с който обича да се обгражда Пловдивският митрополит Николай, а и вероятно тревожни от бъдещото разсекретяване на досиетата в църквата, оцеляващите през всеки строй родни мислители пишат: "Целта е ясна – лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпилени или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква”.

И бъдете убедени, че знаят това от личен опит.

Нима вие, господа интелектуалци, защитихте веднъж така жарко църквата и изконните български ценности, за които сега театрално плачете, по време на социализма, когато бяхте в ДС и в БКП?

Нима се осмелихте тогава от пиедестала си на културни величия да размахате менторски пръст за нередната намеса на държавата в църквата? Нима тогава отидохте и запалихте най-голямата свещ в "Св. Александър Невски" на Великден или Коледа, както правите сега?

"През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно Православието”, поясняват в писанието си т. нар. интелектуалци.

И тук пак следва въпрос. Дали като съчинявахте тези сърцераздирателни слова се сетихте колко пъти, докато сте били “в правата вяра” - онази партийната, във времето, когато бяхте "миропомазани" в Интелектуалци с главно "И" - сте произнасяли със същия плам “Религията е опиум за народа”?

“Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания”, се казва още в писмото.

Наистина, не можем да бъдем равнодушни, когато подписвали доноси вчера, днес парафират писма, вероятно в подкрепа на свои ДС-кадри.

Жалко само, че в поменика от “съпричастни” с вярата имена липсва Божидар Димитров, който неотдавна обясни как един митрополит може да обикаля с линкълн, защото така стигал до труднопроходимите села в епархията.

Което пък за мен е сигурен знак, че уважаемият митрополит никога не е стигал труднопроходимо село. Не че поставяме под съмнение желанието му, но просто линкълнът е ниска кола, непригодна за третокласни разбити пътища, за високи, пресечени местности.

Следващия път Негово високо преосвещенство нека си поиска джип от благодетелите. Поне ще звучи правдоподобно.

Но да се върнем на интелектуалното послание на “пазителите” на вярата. Визирайки полемиките около висшия клир, въпросните културтрегери философски завършват: "Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните. Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото Православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим".

Няма как да не възникне въпросът – защо 45 години не пазихте единството на Църквата и чистотата на Светото Православие?

И понеже всичко е лично, веднага разказвам една история.

Докато дядо ми беше жив, посреднощ започнал да души баба ми. “Борисе, какво правиш?!” - събудила го тя. Стреснал се той, пуснал я и почти разплакан обяснил - “Стефке, душих един комунист”.

Дядо ми отдаде целият си живот на религията. Дори некролога си беше написал сам и той гласеше “Бог бе алфа и Омега в неговия живот”.

Дядо ми не е имал линкълн или Ролекс. Помня, че получаваше свещеническата си заплата от банкноти по един лев. И можеше да ми купи сладолед веднъж месечно. И разбираше колко е часът от кулата в Банско.

На стари години дядо ми душеше комунисти, защото преди да се сетят сега да пишат подписки в подкрепа на църквата, тогавашните партийни величия са обрекли на мизерия и лишения целия му живот.

Аз не мога да съдя нито висшия клир, залитнал към лукса, нито социалистите културтрегери, залитнали към църквата.

Въпреки, че последните доста напомнят на онази фраза на Маркес за “разложеното величие”, не е зле да си припомнят и Пушкин, който твърди, че "уважението към миналото разграничава невежеството от интелигентността“.

Господа, претендирате за интелект, уважавайте миналото си. Пък било то на ДС и ЦК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

98 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #98

    Януарските събития 15 години по-късно на 15 януари
    By Иво Инджев ⋅ януари 10, 2012 ⋅ Post a comment

    Протест с плакати пред паметника на комунистическата лъжа (ПъКъЛъ)
    И тази година
    гражданската инициатива ЗА демонтирането на паметника на съветската армия в София ви кани на протест с плакати на 15 януари 2012, неделя от 11 до 13 часа около паметника на съветската армия в София. Да отбележим 15 години от гражданските протести през януари 1997 пред Народното събрание на правилното място днес – паметникът,

  2. Анонимен
    #97

    Тук мога само да се наредя до теб, Българино!...Аз помня, като дете, как по Коледа някак със страх пламмвахме кандилцето у дома,знаейки че е празник, за който не трябва никой да узнава, че сме го празнували, ни да се говори в училище, ни пред други!...И помня по Великден - как милиционери обкръжаваха църквата и пропускаха вътре единствено немощните бабки и старци!...И благодарение, на комунистическата религия - единствено правдивата тогава, как гаснеше постепенно християанското духовно у нас, така че и сега хора на нашата възраст не знаят с коя ръка или в коя посока да наченат кръстене влезли в църквата!...

  3. Анонимен
    #96

    Като става въпрос за качествена история, препоръчвам - http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

  4. Анонимен
    #95

    BLUE: Колкото до левите "интелектуалци"-това звучи като кратък виц: напр."Евреин-колхозник".Наскоро по "телевизора"се изяви интелигентстващият "синодален старец" г. марков-професор и историк-да си историк по време на реалния соц. си е пълен майтап, то и първанката и б.димитров-все историци Бас държа, че труда на ЖУРНАЛИСТА ИВО ИНДЖЕВ "Течна Дружба"като научно постижение е по-ценно от всичките напъни на казионните разузнавачи-историци да фалшифицират историята на България.

  5. Анонимен
    #94

    BLUE: Комплименти за Авторката-единственото име на интелигент от гореупоменатите.

  6. Анонимен
    #93

    Морален е въпросът "Защо точно те?", нормално е да се усъмним в добрите им намерения. И авторката е права. Но ме измъчва един друг въпрос - Защо управляващите точно сега нападнаха Църквата? С коя власт да потърсим аналогии, с тази на Сталин или с тази на Хитлер? Впрочем и двамата бяха похвалени от Него преди години.

  7. Анонимен
    #92

    Всички тези "интелектуалци" пишеха Бог с малка буква.

  8. И.Иванов, Швеция
    #91


    НА АНОНИМЕН

    """ Анонимен 10:23 | 04.01.2012
    ...
    Бос до Иван Иванов. Сигурно това е вярно. Но защо не посочиш името му? """

    Посочих името му на тези, които го познаваха и с които бе принуден всеки Божи ден да вижда с резила си и да вижда очи в очи презрението им - паството му в Швеция и паството му и колегите му свещеници в църквата в България, в която служеше след като скоропостижно се измете от Швеция заедно с останалите кадесари в посолството през 1990 г. Не съм сигурен дали въпросният свещеник

  9. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #90
  10. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #89

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.