Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Здравната система не работи, но ще я закърпим, няма да я сменяме

22 коментара
Здравната система не работи, но ще я закърпим, няма да я сменяме

Отношението „не работи, но не ми се занимава да го сменям” е често срещано в България. Хората мрънкат, че старият автомобил харчи много и всяка седмица е в сервиз, но продължават да го карат; ядосват се, че има задръствания, но не използват градски или алтернативен транспорт; роптаят, че няма нищо интересно по телевизията, но продължават да я гледат. Тяхно право си е, разбира се, да правят каквото сметнат за добре, лошото е, че подобно поведение се наблюдава и в някои социални сфери, като например здравеопазването.

Секторът е изцяло под управлението на държавата, независимо от наличието на частни здравноосигурителни фондове, кабинети за преглед, лаборатории, болници и т.н., тъй като една-единствена институция събира задължителните здравни осигуровки и се разпорежда с тях – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Накратко тя е държавен монопол. Някои хора си мислят, че щом плащат осигуровки, здравните услуги за тях трябва да са безплатни, но не е така. Държавата покрива едва малко над половината от разходите в цялата система, а пациентите сами си плащат останалите разходи. Други хора считат, че тази система им дава право на избор при кого да се лекуват, но и това не е така. Този избор е силно ограничен от политиката, която водят управляващите заради недостатъчно направления за специалисти и изследвания, недофинансирани клинични пътеки, платен избор на екипи в болници и др. „Да обичаме веригите си — те са нашата свобода“, е казал кинорежисьорът Рангел Вълчанов.

Проблемите

Основният проблем на касата е, че тя не изпълнява здравноосигурителни функции, а е инструмент в ръцете на управляващите за водене на социална политика, тъй като услугите, които финансира, постоянно растат, докато приходите ѝ са ограничени. Така например още през 2003 г. се въвеждат регулативни стандарти, които ограничават направленията за изследвания и консултации със специалист. НЗОК се аргументира, че това се прави с цел балансирано отчитане на нуждите на общо практикуващите лекари, но реално налага таван на тези разходи, за да има средства за други такива. Подобен подход бе приет и в болничната помощ и от 1 август 2010 г. бяха въведени делегирани бюджети, които налагат таван на годишните разходи на болниците, превишението на който става само с благословията на касата. Подобно решение е изключително лошо, но не е изненадващо. Въпреки че здравно осигурителната вноска не беше променяна от въвеждането ѝ през 1999 до 2010 г. – 6% от брутния доход на заето лице, клиничните пътеки, които НЗОК финансира, се увеличават от 120 през 2004 г. до 298 през 2010 г.

Парадоксът

Въпрос на време беше ограниченият ресурс на касата да не стигне за растящите ѝ разходи и няколко години след като беше наложен таван на бюджета на болниците, през тази им беше наложен и такъв за диагнозите, които могат да поставят, по подобие на ограничените направления за личен лекар. Когато свършат направленията на личния лекар, пациентите са принудени да си правят изследвания и прегледи за собствена сметка или да изчакат докато има направления. Същото се отнася и за болничната помощ – като свършат диагнозите, следващите пациенти ще трябва да си плащат или да чакат, ако могат. Добре, но в конституцията пише, че „гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон” – чл. 52, ал 1. Но пък реално се оказва, че медицинското обслужване е достъпно и безплатно за тези, които се вредят. А за останалите?

След поредица от изказвания, срещи и протести от Българския лекарски съюз успяха да „убедят” НЗОК да върне старата ситуация – отменя лимитите за диагнози, но запазва делегираните бюджети. Аргументът им беше, че системата блокира, тъй като спестените средства от една пътека не могат да се прехвърлят по друга. А? Значи не се е стигнало до това да се връщат пациенти заради изчерпани диагнози, а проблемите възникват от това, че не стигат парите за определени дейности. За съжаление исканията на лекарския съюз не са насочени към справедливи оценка и финансиране на клиничните пътеки, а към счупената система на делегирани бюджети.

Остава надеждата, че това ще е само първата стъпка, която лекарският съюз прави в посока подобряване работата на системата и повишаване качеството на здравните услуги. Председателят му д-р Цветан Райчинов нееднократно заяви през последните седмици, че НЗОК е най-изразеният монополист в страната и трябва да се работи за поетапното разбиване на този монопол. Подобно мнение е изразявал неведнъж и бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов. Въпреки че лекарите дълги години се противопоставяха на тази идея, явно вече са на мнение, че конкуренцията не само не е излишна, но и е здравословна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    Основните проблеми са позаобиколени някак си срамежливо от автора. Първият и основен проблем е чисто "психологически". Много хора все още вярват, че лечението е било и е напълно безплатно, само защото при посещението си на лекар не получават сметка, за която да платят директно от джоба си, която да положат до сметката си за тока, да речем и по тоя повод не видях по-горе и дума за обществен контрол. Друго: При тази безработица, просто няма кой да финансира касите, а на тези, които работят им се налага

  2. Анонимен
    #21

    На мен ми удържат над 400лв на месец ДОО и ЗО. Не бих го нарекъл 30-40 лв...След като си плащам - имам право да искам и ще продължавам да го правя. Ако няма резултат - ще спра да плащам изобщо, така както правят много други тарикати. Ситемата в един момент ще се срине. Надявам се след това нещата да си дойдат на място.

  3. Анонимен
    #20

    Истината е следната и да допълня....нека критикуващите малко да се замислят! Месечните вноски за здр.осигуряване са между 10 до 30 лева.Месечните вноски в Германия са между 200 до 400 евро ! Извод..... не може да се иска да те обслуж ват като в Германия,когато плащаш като в България !

  4. Анонимен
    #19

    как да не работи ве. колко мангизи се сипят на докторята без система.

  5. Анонимен
    #18

    Герб я съдраха, разкъсаха, насилиха и ограбиха тази система, ние сега да я кърпим. Защо те да не върнат парите и да си я закърпят сами, а ние да използваме облагите?

  6. Анонимен
    #17

    В Холандия всички здравни заведения са частни, няма нито една болница или поликлиника, които са държавни. Някои имат спешни звена, други нямат. Има над 100 различни здравни фонда(също частни), към които отиват вноските за здравно осигуряване. Всеки от тях има различни пакети с различни здравни услуги. Ако отидете в тяхна болница например с европейска здравна карта от БГ - те учтиво ви информират, че картата е на основата на междудържавни споразумения, а те са частно заведение. Ако нямате договор

  7. Анонимен
    #16

    Автора е добре притоплил нашите тези от ЦЗПЗ и ги е представил за свои. Така не се прави. Казаното е просто вярно, но не е никакво откритие нито новина, а просто ПР на ИПИ- една от вредните менторски организации на кръга Кейто и Ричард Ран. Които по принцип са вредни икономисти. Поздрави Тодоров

  8. Анонимен
    #15

    14 май не ги разбираш много нещата.И не дай си боже съпругата ти заболее хронично щото и тя човек,и през ден обикаля по болници,за 20 дни тази сметка ща се стопи и тогава продаваш всичко и накрая пляскаш с ръце.

  9. Анонимен
    #14

    Лекарството на здравната каса е да се ликвидира здравната каса и с нейните пари да се учреди здравно застрахователно дружество. Така пациентът ще има индивидуална сметка, ще може да прелива от своята сметка примерно на съпруга или детето си, ако не им достига. Ценното на застрахователните полици е че могат да се наследяват за разлика от яловото наливане в бюджета. При заболяване се счита че е настъпило застрахователно събитие и застраховтелят плаща прегледа и лечението. Застрахователят ще е заинтересован

  10. Анонимен
    #13

    Още едно дете-идиотче от ИПИ. Акъл - море, глава - шамандура!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.