Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Здравните вноски все повече подпомагат държавата, а не осигурените

18 коментара
Здравните вноски все повече подпомагат държавата, а не осигурените

Вечно свършили направления за преглед при специалист, отказ на болници да приемат пациенти заради ограничения и лимити – това са само част от затрудненията, с които всекидневно се сблъскват хиляди българи. Затова и все повече хора се питат какъв е смисълът да плащат здравни вноски, щом всеки път, когато им се наложи да ползват помощ, тя им се отказва или ги насочват за “следващия месец“.

Дежурното обяснение за лимитите, които не позволяват всеки осигурен да се дореди до платени от касата здравни услуги, е недостатъчният бюджет на НЗОК. Ясно е, че с най-ниските доходи в Европа, които се облагат и с ниска ставка – 8 процента - няма как да се получи най-уредената здравна система. Но когато и тези пари от здравни вноски буквално се ограбват от държавата, това няма как да бъде подминато равнодушно.

Източването на здравната каса от държавата е факт от няколко години. То съвпада с мандата на финансовия министър Симеон Дянков, който като вицепремиер отговаря за здравеопазването.

Първата стъпка в тази посока бе в края на 2010 година. Тогава държавата сложи ръка върху 1.4 млрд. лева от резерва на НЗОК, трупани в продължение на десет години, за да гарантират финансовата стабилност на институцията и да подпомогнат бъдещи реформи. Парите преминаха по сметки на републиканския бюджет и станаха част от общия фискален резерв на държавата. За всички е ясно, че здравната система никога повече да може да разчита на тези средства, колкото и финансовият министър да обяснява, че те стоят по сметки в БНБ и не се харчат.

Следващото отклоняване на пари от здравни вноски стана с бюджета на касата за 2011 година, по силата на който НЗОК преведе 340 млн. лева на здравното министерство, за да може то да финансира редица медицински дейности. Това бе направено, тъй като бюджетът на здравното министерство беше драстично намален. Или иначе казано – държавата започна да дава по-малко пари за здравеопазване и прехвърли повече финансова тежест на здравно осигурените.

През 2012 година част от финансовите ангажиментите на здравното министерство бяха прехвърлени на НЗОК. И по тази причина трансферът, който касата прави към министерството, бе намален до 100 млн. лева. През тази година обаче депутати сезираха Конституционния съд и той се произнесе, че трансферът е противоконституционен. Вместо да се съобрази с решението на КС, обаче, държавата започна да крои нов план как бюджетът на касата да продължи да се товари с нови и нови дейности, а здравното министерство все повече да абдикира от отговорностите си.

В резултат на това беше решено, че от 2013 г. интензивните грижи, онкодиагностика с PET-скенери, ин витро процедурите и ваксинопрофилактиката вече ще се плащат от НЗОК, а не от здравното министерство.

Освен че постоянно товари НЗОК с нови и нови отговорности, държавата не се поколеба да прибере милиони левове от бюджета ѝ в края на годината

В края на 2011 година касата се е озовала с неподозиран от никого излишък от 9 млн. лева, който е потънал в републиканския бюджет. Това излезе на бял свят едва преди няколко месеца, когато парламентът разглеждаше изпълнението на бюджета на НЗОК за 2011 година.

В края на тази година обаче държавата е на път да прибере далеч по-внушителна сума. Първо, 41 млн. лева от неусвоения трансфер на касата към министерството, след произнасянето на Конституционния съд и второ – излишък от още 40 млн. лева от събрани в повече здравни вноски или общо 80 млн. лева.

Изненадващите излишъци в бюджета на здравната каса пък будят сериозни съмнения за това дали умишлено не се залагат по-ниски приходи, за да  може държавата да прибира в края на годината неусвоените остатъци.

Ако се направи сметка за всички усвоени от държавата през последните години пари от здравни вноски, сумата набъбва до 2 млрд. лева.

Източването на здравната каса се представя от управляващите като грижа за пациентите, а най-абсурдно е, че това безобразие се подкрепя и от някои  пациентски организации. Истинските пациенти, които всекидневно получават откази и биват отпращани, отлагани и тормозени, понеже се е изчерпал този или онзи лимит, едва ли са наясно как определени организации защитават интересите им.

 Подобни действия от страна на държавата тотално сриват основните на здравноосигурителния модел у нас и карат все повече хора да търсят начини да не се осигуряват. Може би това е една от причините през последните години броят на здравно неосигурените постоянно да расте. А връщането им в системата не минава през забраната да си продадат колата и апартамента, ако не са си платили вноските, както предлагаше здравният министър Десислава Атанасова, а през възстановяването на доверието в системата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Всичко се връща на този свят, рано или късно всеки ще плати за деянията си. Така ще бъде и с Дянков. Едно нищо, дошло от нищото по случайност благодарение на някой, се взело насериозно и си мисли, че е нещо. Това нищо много скоро ще бъде пак там в нищото откъдето е дошло и ще си остане нищо цял живат.

  2. Анонимен
    #17

    Някога Дянков ще бъде съден за геноцид на българския народ. Този човек няма ли милост поне към болните дечица?Или освен неговите деца други не съществуват.НО ИМА БОГ!!!!!!!!

  3. Анонимен
    #16

    Ми те хората които пишат са си прави.Не трябва да се плащат здравни осигуровки.Те хората имат правото и да си плащат кещ.Едно апендицитче например едно 3000 евра или едно инсултче около 2000 евра,счупено краче-без пироните 2-3000 евра.Който не плаща му пращат съдия изпълнител и му вземат апартаментчето или жигулката.Един мозъчен инсулт от приемането в болница да изписването в САЩ струва около 18 хиляди щатски долара например.

  4. Survivalist
    #15

    Както вече писах, ако искаме осигурителна здравна система, тогава трябва: 1. 100 % от населението да имат здравна застраховка, и осигурените лица или техните осигурители да си плащат вноските (и глобите за неплатени вноски); 2. вноските да се събират от касата, а не от НАП; 3. да няма монопол на една единствена каса, а да има конкуренция между значителен брой каси; 4. никакви вноски да не се плащат от държавния бюджет, т.е. събраните данъци; 5. всички основни (безусловно необходими) здравни услуги да се финансират от касата; 6. държавата да има само надзорни функции. Тогава държавата не може да взима средства от здравните каси.

  5. Анонимен
    #14

    То не само със здравните внски е така. В България всеки втори работи и плаща данъци, за да може Бойко да ходи на скъпи почивки, т. нар. "бизнес пътувания", и да вози "Бистрешките тигри" с правителствения самолет.

  6. Анонимен
    #13

    До-12 - Държавата плаща 941 млн. лева, НО това са здравни вноски на хора, които тя самата е решила, че ТЯ ще осигурява. Т.е. това са пак здравни вноски и това не променя факта, че тя няма право да се разпорежда с парите на останалите осигурени.

  7. Survivalist
    #12

    Здравните служби в Европейския съюз се финансират главно по два начина: или чрез плащането на данъци (Великобритания) или или чрез плащането на задължителни по закон здравно-осигурителни вноски (Германия). Системата в България е декларирана като система наподобявяща немската застрахователна система.
    Обаче в Германия, през 2011 г., само 0,2 % от населението не са били здравно осигурени, т.е. не са имали застраховател, който да покрива разходите за здравна помощ, или определена част от тях (https://www.destatis.de/DE/PresseService/Presse/Pressemitteilungen/2012/08/PD12_285_122.html;jsessionid=ABD2F01F9C8973769A1A73A96D1E0C41.cae2).

  8. Анонимен
    #11

    Абе, тия май излязоха дори по-големи крадци и от тройната коалиция с обръча?!?

  9. Анонимен
    #10

    Добър материал, кратко и систематизирано обяснява как ГЕРБ ни ограбва ежегодно. Това, може би е защото простите, които обичат Б. Борисов не се осигуряват ? Затова ще кажа извода, който повтарям многократно : Долу милиционерите-комунисти ! Наглецът Дянков - вън ! В. Здравков

  10. Анонимен
    #9

    6, ти шегуваш ли се или просто си лумпен? Аз съм двоен лумпен

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.