Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Зелената енергетика – поредният издишащ балон*

52 коментара
Зелената енергетика – поредният издишащ балон*

Надуването на балони в икономиката винаги започва по един и същи начин – с държавна политика, която определя някой сектор за приоритетен. На сектора се осигуряват специални условия, като например преференциални (над пазарните) цени за изкупуването на слънчева енергия през следващите 20 г.

При наличието на подобни условия инвестициите в примерния сектор изведнъж стават рентабилни и интересът към тях се увеличава. По една или друга причина, например грешни сметки или просто липса на пари, държавата намалява преференциите или ги преустановява напълно, а инвеститорите се чувстват излъгани и заклеймяват държавната политика за непредсказуема. Следва отлив на инвестиции от примерния сектор и неизбежното пукане на балона, или поне драматичното му спадане.

Изглежда това се случва в енергийния сектор в България. В момента ДКЕВР обмисля да намали преференциалните цени за електроенергията от ВЕИ, а през миналата година беше променен Законът за възобновяемите енергийни източници, което съответно :

- намали срока за изкупуване на енергията на преференциални цени,

- увеличи разходите на инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ),

- намали изкупната цена на енергия от ВЕИ.

Причина за тези стъпки са нарастващите финансови затруднения на държавата да купува електроенергия на преференциални цени и да продава на крайните потребители на регулирани цени. Сметките до такава степен не излизат, че НЕК отказа да изкупува цялото количество комбинирана енергия (още известна като кафява), която топлофикациите в страната произвеждат, защото компанията няма пари.

А резултатът от държавната политика да намали преференциите за производителите на електроенергия от ВЕИ не закъсня– през изминалата седмица производителят на соларни панели "Соларпро“ обяви, че тези промени са довели до решението компанията да преориентира производството си към Китай.

Същата седмица от Българо-китайската търговско-промишлена палата разкритикуваха плановете на ДКЕВР за ново намаляване на преференциалните изкупни цени и заплашиха, че ще изтеглят инвестициите си от страната.

Най-хубавото от цялата история, може би, е, че председателят на ДКЕВР най-накрая еднозначно обясни, че поскъпването на тока с 10% от юли се дължи основно на "екологизацията“ на отрасъла. Тук влизат:

- Увеличението на електроенергията, произведена от ВЕИ – през 2010 г. се произвежда 93 хил. тона нефтен еквивалент от вятърна, фотоволтаична и геотермична енергия, което е със 75% повече в сравнение с година по-рано. През 2010 също се отчита и 10 хил. тона топлинна слънчева енергия, каквато не е произвеждане през предходната година.

- Задължението от 2013 г. топло-електроцентралите да купуват 30% от правата за изхвърляне на въглеродни емисии във въздуха.

- Политиката на ДКЕВР за насърчаване на производството на комбинирана електроенергия от топлофикациите.

По-високите изкупни цени за ТЕЦ-овете "AES Гълъбово" и "КонтурГлобъл Марица Изток 3" заради инвестициите им в пречиствателни системи.

Като цяло решението да се намалят преференциалните изкупни цени за електроенергия от ВЕИ и сроковете, за които се изкупува, е малка победа.

За съжаление, тази победа не е в резултат на загрижеността на управляващите, че потребителите – домакинства и предприятия, плащат твърде много за енергия, която могат да получат и на по-ниска цена. Тя е резултат на чиста финансова сметка – източниците на ВЕИ енергия се множат твърде бързо, изкупните цени са твърде високи и ангажиментът за изкупуване е за твърде дълго време и в резултат на това държавната компания НЕК е на загуба.

Победата всъщност е изключително малка, тъй като дори и тези мерки няма да намалят цената, която плащаме за електроенергия - според ДКЕВР сегашната такса за енергия от ВЕИ ще се увеличи до 8.65 лв. на мегаватчас, което е ръст от 133%, но дори и това може да не осигури достатъчно приходи за НЕК. Което означава, че ще има и нови увеличения, но в резултат на предприетите мерки те може да са по-малки, отколкото, ако нямаше промени.

А какво ще стане с инвеститорите, ако това ги обезкуражи и искат да изнесат бизнеса си от страната?

Прав им път!

Ако тази инвестиция не улеснява живота и бизнеса в България и не е рентабилна, без да натовари допълнително потребителите, то последните могат и без нея. Това, разбира се, не означава да няма енергия от ВЕИ. Който иска – домакинство или бизнес, може да си направи такава инсталация и използва енергията от нея. Същото могат да направят и цели села и градове, стига всички в тях да са съгласни.

Но нека тази политика не се разпростира над всички в страната, тъй като някои не искат, а други не могат да плащат допълнително за зелена енергия.

Нека за нея плаща този, който иска.

______________________________________

*Заглавието е на Mediapool. Оригиналното заглавие е "Зелената енергия - поредният спадащ балон" 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #52

    Сеирът е още по-голям.Системният оператор е длъжен по закон да има 10% резерв, но ВЕИ и Слънца не стават и за резерв и те просто не ги влючват в паралел в мрежата а и с тяхното тука има тука няма само ще разлюлеят мрежата .По евтино е да се купува , но да не се използва.Ощв по-вече че по витрешни данни ЕКО нещата купуват ток от НЕК и и го препродават в зависимост от силата на вятъра или греенето

  2. Анонимен
    #51

    Вече обстреляха с РПГ слънчева централа, с нетърпение очакваме кога ще обстрелят и самото Слънце (ББ)?

  3. Анонимен
    #50

    Икономиката има нужда от по - малко , но качествено потребление .Качествените , издържливите стоки трябва да са по - скъпи, но по разпространени и географски (социално) по достъпни. А производството и търговита на некачествени продукти трябва да бъде ПРЕМАХНАТА .

  4. Анонимен
    #49

    А бе хора,някой знаели от къде се куоуват тези въглеродни емисии/кой демек взима парите и със ДДС ли са сделките/.

  5. Анонимен
    #48

    Манипулативна статия и тъпанарията веднага запали моторетките: "...ще отидем един отбор с бухалките ще им изпотрошим панелите.. " ! Връх на мисълта и програмен документ за действията на "матрияла" ! Само липсва един момент ,да се обвини Иван Костов ! Просто статията изглежда незъвршена без такъв намек за универсалния виновник за българското скудоумие! Не се съмнявам че ще се появи .

  6. Анонимен
    #47

    Възобновяеми енергийни източници не са проблема на България. Цял свят върви в тази посока както и ЕС имат за цел 20% от изто4ниците на енегия да са от ВЕИ до 2020. Страни като Германия отдавна са надхвърлили тези критерии. Проблема в България че хората нямат пари да си плащат сметките за тока, дори и цената да се запази. Кога ли българите ще почнат да виждат нещата такива каквито са? Бедни сме. Мафията ни управлява.

  7. Анонимен
    #46

    №28 Веднага да си вземе хапчетата, че такива бисери ги е натворил....

  8. Анонимен
    #45

    Много правилна статия. Крайно време беше някой да разобличи, макар и в мека форма "зелените" бандити, заради които цената на тока се повиши и тепърва ще се повишава.Да не говорим за чисто техническите им мошеничества, за които също трябва да се пише вече.

  9. Анонимен
    #44

    Не разбрахте ли, че от края на Втората световна война до сега е натрупана огромна потенцеална инфлация, която може да се ликвидира по 2 начина- мащабна война обхващаща поне 1 континент или бавно с постепенно увеличение на масовите стоки за всекидневно потребление,което е за предпочитане, защото оръжията днес са твърде силни опасни до степен да затрият и победителите. Изсборът е ваш!

  10. Анонимен
    #43

    "Същата седмица от Българо-китайската търговско-промишлена палата разкритикуваха плановете на ДКЕВР за ново намаляване на преференциалните изкупни цени и заплашиха, че ще изтеглят инвестициите си от страната." Тия малоумници какво искат ? Да плащаме все по-скъп ток ли ? Не осъзнават ли, че един ден като ни писне ще идем един отбор с бухалки и ще им опукаме всички слънчеви инсталации. Трябва да има равновесие, не може някакви си чужденци да печелят на наш гръб, а ние да живеем като кучета.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.