Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС вкара държавата в криза

Бунт в БСП срещу Станишев, който предупредил, че ако не подкрепят депутата от ДПС, "влиятелни групировки" ще свалят кабинета

972 коментара
БГНЕС

Държавата е разлюляна от невиждан скандал, след като Делян Пеевски, депутат от ДПС и управител на медийната империя, свързана с Корпоративна търговска банка (КТБ), изненадващо бе избран в петък за председател на Държавната агенция за "Национална сигурност" (ДАНС), към която вече е прехвърлена ключовата служба ГДБОП. Той бе подкрепен от БСП и ДПС след почти инфарктно заседание на червената парламентарна група, на което лидерът на социалистите Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски са представили кандидатурата, посрещната със съпротива от почти половината леви депутати.


Малко след избора президентът Росен Плевнелиев настоя парламентът спешно да преразгледа решението си и заяви, че кредитът му на доверие към сегашното правителство е изчерпан.

Представители на западни посолства, с които Mediapool разговаря, заявиха неофициално, че са стъписани от назначението на Пеевски и то ще има пагубни последици за сътрудничеството с партньорските служби.

Непрозрачните процедури (при кадруването), които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата (за сигурност), коментира говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

В социалните мрежи започна организация на безпрецедентен граждански протест срещу "повишението" на Пеевски, който е насрочен за петък вечерта пред Министерския съвет.

Депутатът от левицата Янаки Стоилов, който бе сред малцината от БСП, обявили се публично срещу кандидатурата на депутата от ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че не е гласувал за него и предупреди, че има опасност от предизвикване на размирици подобни на тези в Турция.

В същото време премиерът Орешарски внезапно предложи в правителството да има трети вицепремиер, който да отговаря за сигурността, и това да е вътрешният министър Цветлин Йовчев.


Или избираме Пеевски, или групировки свалят кабинета

"Или гласуваме за Пеевски като председател на ДАНС, или влиятелни икономически групировки свалят правителството със социални протести", е заявил Станишев пред депутатите си, според източници на Mediapool. Според тях това бил ясен знак, че мощната империя на Пеевски и КТБ е издала ултиматум.

Премиерът Орешарски е заплашил, че ще подаде оставка, ако депутатите от БСП не подкрепят решението му да предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

В петък следобед социалистите се събраха извънредно на "Позитано" да искат обяснения от Станишев за безропотното подчинение на искането на ДПС за Пеевски. Той казал, че това е единственият начин да се противопоставят на ГЕРБ, които се готвели да свалят правителството на Орешарски с протести, с участие на "престъпни групировки".

През целя ден сред управляващите вървеше мълва, че новият шеф на ДАНС ще предприеме светкавична офанзива с акции, обиски и арести на висши политици по подобие на тази в Чехия.

Червените нямаха обяснение сключена ли е сделка с ДПС, или просто решението им е наложено без право на възражения. Според източници на Mediapool Пеевски, който има силни позиции в бизнес структурите на Корпоративна търговска банка (КТБ) и вече е явен или скрит собственик на почти всички централни вестници, на разпространението им, както и на телевизии, е пожелал да оглави ДАНС. Дори в ДПС не могли да му възразят, защото "той е босът, той държи парите", твърдят депутати, пожелали анонимност.


Независимо че около 30 депутати от БСП са били категорично против избора на Пеевски, парламентарната група гласува почти единно в пленарната зала.

Новият шеф на ДАНС бе избран със 116 гласа "за" от Коалиция за България и ДПС. "Против" бяха всички народни представители от ГЕРБ. "Атака" не участваха във вота и напуснаха залата, а впоследствие обвиниха ГЕРБ, че с регистрирането си за заседанието са осигурили избора на Пеевски.


Петима народни представители от БСП, които също бяха против, напуснаха залата и не взеха участие във във вота. Един червен депутат гласува "въздържал се".

Пеевски бе предложен за поста от премиера Пламен Орешарски. Изборът беше посрещнат с освирквания и негативни възгласи от ГЕРБ.

Самият Пеевски обеща да работи за държавата, без да разчиства сметки, независимо, че пестеливите му парламентарни изяви от началото на това НС не съдържаха друго, освен закани в мутренски стил за разправа с бившия му доверен съюзник и настоящ враг Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър от ГЕРБ.


Изборът отне точно четвърт час и бе направен на момента, в който в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС, които натовариха агенцията с оперативни и разследващи функции, а не само с разузнавателни и аналитични, както бе при ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев обяви преди два дни, че няма да налага вето на силно оспорваните промени, като възрази единствено срещу отнетото му право да получава информация директно от шефа на ДАНС. БСП и ДПС му обещали този текст да бъде променен. Държавният глава не се възпротиви срещу отнетото му правомощие да има последна дума за избора на председателя на ДАНС и да го назначава със свой указ.


"Нестандартното решение" с "външния експерт" Пеевски

"Трудните ситуации изискват нестандартни решения", аргументира се лидерът на БСП Сергей Станишев в подкрепа на Пеевски. Той допълни, че със сигурност кандидатурата ще предизвика противоречиви коментари. Напомни, че лично той като премиер е уволнил Пеевски, който бе зам.-министър на извънредните ситуации, но съдът ясно е казал, че той е невинен и го е възстановил на работа.


Самият Орешарски коментира пред журналисти, че умишлено е търсен "външен специалист" и кандидатурата на Делян Певески надделяла именно с това. Целта била да се преструктурират някои активности, допълни премиерът, но отказа да съобщи кои са били другите обсъждани кандидатури.


“Казах, че сме обсъждали различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа, не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Обсъдена е с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна“, каза още министър-председателят.


Първите задачи на Пеевски са разписани в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число и пресичане на контрабандни канали, заяви Орешарски. В последните няколко седмици чухме много изказвания, които не бяха докрай премерени и от двете страни, допълни той и изрази надежда, че с течение на времето да се успокои парламентарната обстановка и нещата да тръгнат по-гладко.


Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми

"ДАНС вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото", каза след избора Делян Пеевски. "Със сигурност няма да има разчистване на сметки. Ще работя само за държавата и за нейните граждани. Ще съдите по действията ми", обеща още новият шеф на ДАНС.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е "сащисан" от избора и предрече "края на столетницата" БСП, за която предупреди, че е "брутално изнасилвана от ДПС".


Бунт в червените редици

Заседанието на парламента започна със 17 минути закъснение заради извънредната сбирка на ПГ на БСП с премиера Орешарски и част от министрите. Социалисти твърдят, че също били изненадани от номинацията, макар че гласуваха преди дни промяна на критериите, на които трябва да отговаря председателят на ДАНС и поправката бе скроена по мярката на Пеевски.

По информация на Mediapool в четвъртък следобед всички депутати от БСП са получили есемеси, че ще имат извънредно заседание на групата на следващата сутрин в 8.30 . Никой от тях не е знаел за какво точно става дума. Откритата съпротива срещу кандидатурата на Пеевски е дошла от "лобито" на Георги Първанов, като особено активен бил Кирил Добрев. Станишев и Орешарски заявили, Пеевски е най-добрата кандидатура сред разглежданите, но не казали кои са останалите. Освен това уточнили, че се ползва с подкрепата на партньорските служби - нещо, което бе опровергано по официални и неофициални канали веднага след вота.


Независимо, че на заседанието на ПГ на БСП около 30 депутати са били "против", след това в пленарна зала дисциплинирано са гласували "за".


Освен Янаки Стоилов, и Георги Кадиев заяви, че не е подкрепил кандидатурата на Пеевски. "На заседание на парламентарна група гласувах "против". В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал. Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата", се казва в изявление на Кадиев.

Евродепутатът от левицата Ивайло Калфин написа в профила си във Facebook, че изборът на Пеевски е "неразбираем и неприемлив" и управляващите "бързо изчерпват крехкия кредит на доверие на обществото към себе си".


"Изтъргуваха партията, изтъргуваха и собственото ни достойнство и това няма кой да му го прости на Станишев", коментираха пред Medoapool червени депутати.

Назначението беше предварително подготвено от БСП и ДПС

Назначаването му за шеф на ДАНС, която вече има най-големи правомощия в държавата, бе предварително подготвено с промените в Закона за ДАНС, прокарани набързо и без никакви обществени обсъждания от БСП и ДПС.

Досега шефът на агенцията трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж - точно, колкото има и Пеевски като следовател.

Освен това между първо и второ четене на законопроекта в парламента се появи текст, който създаде възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му службата да се брои за юридически. Привилегия, от която досега се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите избрани за депутати, министри и зам.-министри.
Безспорно най-запознатият с тази практика е именно медийният магнат Делян Пеевски, който е следовател от 2005 г., но е работил като такъв само няколко месеца, тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

След гласуването в НС лидерът на левицата Станишев не пожела да отговаря на никакви въпроси. Единствената му реакция бе на въпрос на Mediapool по повод критиките му, докато беше в опозиция, към концентрацията на медии и слагачеството им на властта. Станишев запита само: "Кога?" и не намери за нужно да коментира.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

972 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #972

    Според мен социализма и комунизма трябва да бъдат забранени със закон като нацизма и фашизма защото и трите са аналогични.Конкретно комунизма спира всякакво развитие живият пример е България! ВДИГАЙТЕ СИ ЧУКОВЕТЕ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!!!! Вън от България, България за българите !!!!!! България НАПРЕД И НАГОРЕ МАРШ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ! НО НАЛИ СТЕ КОМУНИСТИ СЪС СИЛА ВЗЕМАТЕ ВЛАСТТА СЪС СИЛА ЩЕ ВИ БЪДЕ ОТНЕТЕ НЕ ВИ СТИГНА ОТ 1944г. ДО ДНЕС А И ОЩЕ ИСКАТЕ ВВВВВВВВВВВВВВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪН !!!!!!!!!!!

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #971
  3. Анонимен
    #970

    Време е Дебелян Песнопеев да обясни откъде си е купил всичките телевизии,вестници и недвижими имоти.Лесно е да се каже той е олигарх!Къде бяха тези олигарси преди 30 години!?

  4. Анонимен
    #969

    Жалко,много бързо те осъдиха по делата ти!

  5. Анонимен
    #968

    Нова брънка от веригата на безпринципните назначения. Какъв е например Чавдар Георгиев - зам.министър на екологията? През 2003 г. е проведена процедура и е сключен договор за строителство на депо за твърди битови отпадъци в Златица на стойност 3 200 000 лв. Похарчени са двойно повече, а Ч.Георгиев е дал карт-бланш за още 4 милиона, в нарушение на всякакви закони, правила и норми. 10 години след започване на строителството депото е една дупка, която не става за нищо, а Георгиев и строителят са на свобода. За добрата кражба Орешарски пак го направи зам.министър. Докато не ги изгоним, това ще продължи.

  6. Анонимен
    #967

    Стига с тези руски сценарии. Ни виждате ли, че никой не ни иска. Ако поне една по-силна страна ни искаше нямаше да сме на това положение. Ще ни прилапа Русия? Какво ще ни прилапа? Тя ако ни поиска ще сме по-добре - погледнете Сърбия. Просто никой не ни иска.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #966
  8. Анонимен
    #965

    "Виждате ли как евреите се гаврят с България!?" Някои хора са много заблудени като гледат и търсят корена на проблема навън, а особено на Запад. Проблемите на България идват отвътре и от изток.

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #964
  10. Анонимен
    #963

    Все издания, които явно само той "чете" /срича/ и негови близки и приятели. Едва ли неговите издания са обект на голям интерес от страна на интелелигенцията. Тъй че какво толкова е станало, че избрали един дри"Ш"льо за шеф на голяма държавна структура. Той и Рейгън стана президент без юридически опит. От холивуд скочи в Белия дом. А тоз да си седи на трапезата до Фидосова и да си гледат агнешкото с имамбаялдъто.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.