Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Известни имена от прехода, свързани с ДС, излязоха от проверка в Булбанк

76 коментара
Известни имена от прехода, свързани с ДС, излязоха от проверка в Булбанк

Проверката на комисията по досиетата на ръководителите в най-голямата българска банка Уникредит Булбанк показа още веднъж, че с бившата Държавна сигурност са били свързани редица знакови фигури от прехода, някои от които и до днес заемат водещи позиции във финансови организации, а други имат значително икономическо присъствие, което е далеч от медийното внимание.

Сред банкерите с досиета са небезизвестният щатен служител на МВР и на ДС отпреди и след Десети ноември 1989 г. Ангел Стойчев, съветникът на бившия премиер Жан Виденов Владимир Жеглов, собственикът в телевизия Еврофутбол Веселин Ранков, чието име вече е излизало от други проверки на комисията, шефът на БЧК Христо Григоров, също осветяван като сътрудник на ДС, банкерът Чавдар Кънчев - една от сочените като крупни фигури на ранния банков бизнес у нас и вечно набедяван за кандидат за премиер, когато се заговори за експертно правителство. Друг осветен - Димитър Желев ръководи едно от големите застрахователни дружества - Алианц България.

Всеки от изброените е бил в ръководството на различни банкови и финансови структури, които тръгват с държавни средства, през годините многократно трансформират собствеността и в крайна сметка от тях се ражда банката с най-големи активи у нас Булбанк, собственост от 2000 година насам на италианската банкова група Уникредит.

Уникредит Булбанк е наследник на нароилите се и мимикрирали многократно през осемдесетте и през деветдесетте години на миналия век десетки малки и по-големи банки - Българска външнотърговска банка, Булбанк, Биохим, Хипоферайнсбанк Биохим, Хемус, Електроника, Казанлъшка банка, Банка "София", Софиябанк, ТБ "Средец", банка "Елин Пелин", Елинпелинска банка, Сирбанк, банка "Карлово", Карловска ТБ, ТБ "Сердика", Баваро-българска банка, Хипоферайнсбанк-България, ХВБ Банк България ЕАД, банка "Хеброс", Благоевградска ТБ, Пловдивска ТБ, ЗКБ - Пловдив, Първомайска ТБ, Асеновградска ТБ, Троянска ТБ, Чепеларска ТБ, Мездренска ТБ, ТБ "Витоша", Великотърновска ТБ и др.

Посочените като сътрудници на ДС лица са работили по различно време в тези съставни банки и са били на ръководни позиции в тях. Проверени са 196 лица, излезлите с досиета са 12, на проверка подлежат още 9 души, за които не са предоставени данни от архива на Уникредит Булбанк.

Ангел Стойчев е бил щатен служител на ДС, а освен това и директор на дирекцията на МВР в район Кремиковци. Между 1993 и 1995 г. е бил член на Съвета на директорите на Сирбанк.

Името на Стойчев се свързва с известни сенчести фигури от прехода. Неговата дъщеря Невена живее известно време с амфетаминовия трафикант Филип Найденов - Фатик, който е застрелян в София, а след неговата смърт става близка със сръбския наркотърговец Будимир Куйович.

Счита се, че Стойчев е близък до прословутия кръг "Монтерей", по името на ресторанта, където се събират пенсионирани лица от средните и високите етажи на бившата ДС, сочени за "кукловоди на прехода". Самият Стойчев дори е сочен за собственик на ресторанта "Монтерей".

Владимир Жеглов освен като съветник на Виденов е известен като съсобственик на портала Dir.bg. Той е бил председател на Надзорния съвет на Биохим АД от юли до септември 1995 г. или отново по времето на кабинета на Жан Виденов. В Държавна сигурност се е водел като секретен сътрудник на Първо главно управление и е бил вербуван през януари 1989 г.

Собственикът в телевизия "Еврофутбол" Веселин Ранков вече е осветяван в качеството си на притежател на медия. Сега обаче комисията по досиетата огласява името му в друго негово качество - председател на Изпълнителния съвет на Българска външнотърговска банка от май 1990 до юни 1991 г.

Ранков е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, вербуван през 1971 г. и снет от отчет две години по-късно.

Несменяемият от години председател на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров, за когото вече е известно, че е бил сътрудник на ДС към Първо главно управление и чието досие е било наредено да бъде унищожено през 1990 г., е работил в банковата система в началото на деветдесетте години. Той е бил член на Управителния съвет на ТБ "Средец" от октомври 1991 до април 1992 г.

Банкерът Чавдар Кънчев в течение на една година - 1991-1992 е председател на Българската външно-търговска банка (БВТБ) и на изпълнителния ѝ съвет. Той е типичен представител на кадрите на ДС, които се грижеха за българските капитали зад граница. През 1983 г. става зам.-директор на българо-ливанската банка Литексбанк в Бейрут, а две години по-късно става неин директор. Българският дял в банката достига по това време 87%.

Чавдар Кънчев оглавява Булбанк от създаването ѝ през 1991 г. на основата на Българската външно-търговска банка до приватизирането ѝ през 2000 г. Кънчев, който винаги е свързван с БСП, обявява приватизационната процедура, извършена по време на правителството на Иван Костов, за скандална и шумно напуска банката.

След това при всеки намек за създаване на експертно правителство името на Кънчев е сочено като "канен" за премиер. Самият Кънчев отбягва публичността, което е правил винаги в дългата си кариера на банкер.

Към ДС е привлечен през 1983 г., когато започва задграничната му кариера. Той се е водел като агент към Първо и Второ главно управление, а през 1990 г. е наредено досието му да бъде унищожено.

Членът на Надзорния съвет на Уникредит Булбанк от 2007 г. до момента Димитър Желев е бил привлечен за сътрудник на РУМНО - военното разузнаване вероятно по времето, когато е отбивал военната си служба. Няма данни кога е свален от отчет.

Димитър Желев започва професионалната си кариера като експерт по имуществено застраховане в Булстрад. От 1992 година е член на борда на директорите и изпълнителен директор на "България Холдинг", който по-късно става "Алианц България Холдинг".

Димитър Желев ръководи както холдинга "Алианц", така и едноименното застрахователно дружество и банка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #76

    Всичко е вярно, с изключение на едно. Иван Костов и Чавдар Кънчев бяха винаги в най-близки отношения. В тази банка бяха парите на българските външнотърговски дружества и от там изтекоха милиони в чужбина. забележете.Кънчев е силен, когато Костов е министър на финансите. Нима Костов изнесе някаква информация в обгществото за българските външнотърговски дружества? В политическите среди много добре се знае, че двамата - Кънчев и Костов бяха кадрите на Андрей Луканов.Факт!

  2. Анонимен
    #75

    И оня,на Червен кръст,дето Иван Костов го гласеше за президент и той там.Брей,в Бегето пълно с отверки и тарикати.Не мож си намери место некой скромен човек.

  3. Анонимен
    #74

    Do 55: Прощавай,ама Лустрацията в Западното общество се възприема за еволюция на Цивилизацията, а ти се чувстваш унизен, ами ходи в Дивия Изток, там няма да те унизят точно с Лустрация, може пък и да ти хареса повече, все пак, тамошните държавни сигурности, все още работят с манталитета на нашето ДС и с полагащата му се ерудиция и патриотизъм, присъщ единствено на тази политическа милиция!!!:)

  4. Анонимен
    #73

    Do 59: Искаш да кажеш безучастни свидетели, разбирай измекяри?!:) :) :)

  5. Анонимен
    #72

    Ko4ina

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #71
  7. Анонимен
    #70

    Спокойно! Всичко е все още под контрол. Под контрола на червената мафия.

  8. Анонимен
    #69

    53, a не 54 - С тази малка разлика, че докато Кънчев управляваше банката, тя фалира - т.е. - беше източена и паричките зачезнаха безвъзвратно, а след приватизацията банката стана най- сигурната банкова институция у нас! Ясно?!

  9. Анонимен
    #68

    54 - С тази малка разлика, че докато Кънчев управляваше банката, тя фалира - т.е. - беше източена и паричките зачезнаха безвъзвратно, а след приватизацията банката стана най- сигурната банкова институция у нас! Ясно?!

  10. Анонимен
    #67

    ЧАВДАР КЪНЧЕВ прикри и замете следите от Външния дълг от 10 милиарда долара !!! Ченге, а не банкер !!!! Дори ЗАПАЛИ архива на Булбанк, за да скрие кражбите на комунистите от ДС !!!! Затова сега сме пак в техни ръце......, мутренски, ДС, комунистически !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.