Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Икономист": Израел, Сирия, България - във въздуха се носи напрежение

11 коментара

Съобщавайки за нападението на атентатор самоубиец срещу израелски туристи в Бургас, при който загинаха 7 човека, британското списание "Икономист" отбелязва, че България е популярна дестинация за израелски младежи и израелски служители вече бяха изразили тревога, че тя може да стане мишена на терористично нападение.

Връзките в политиката и сигурността между двете страни станаха по-тесни през последните години, тъй като Израел се стреми да изгради нови съюзи в източното Средиземноморие след разрива с дългогодишния си съюзник Турция.

Премиерът Бенямин Нетаняху веднага обвини ливанската групировка Хизбула и поддръжниците ѝ в Иран за атентата. Освен че открои опасностите над бъдещите планове за пътуване, нападението в Бургас напомни на израелците в какво напрегнато време и район живеят.

Часове преди атентата в България в бомбено нападение в Дамаск бяха убити хора от най-тесния кръг на сирийския президент Башар Асад. Следващата сутрин в. "Ню Йорк таймс" писа, че Израел и САЩ обмислят възможността израелски самолети да бомбардират сирийски складове с химически оръжия, заради опасения, че такива оръжия може да попаднат в ръцете на Хизбула.

В летния зной внезапно във въздуха надвисна усещане за военно напрежение, пише сп. "Икономист", цитирано от БТА.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Време е да изхвърлите арабските магазини по улиците Екзарх Йосиф и Симеон Велики,които са окупирали Женския пазар.Там повече се чува арабска реч отколкото български.България няма нужда от такива хора.Фалшификациите на дипломи е също арабска, а Не турска работа.Самите турци са почтен народ;това показват и турските сериали.Защо телевизията не покаже някой арабски сериал.

  2. MorningStar
    #10

    Ислямският фундаментализъм доведе до културна и технологична пропаст между мюсюлманските страни и цивилизованите западни демокрации, към които, макар и не географски, принадлежи Израел. Естественото желание на варварите винаги е било да унищожат или поне да подчинят държавите, намиращи се на по-висока степен на развитие от тях, като им наложат собсвените си безумни правила и начин на живот. Поставени при равни условия, евреите успяха да изградят далеч по-богато и проспериращао общество в сравнение с тези, от които са заобиколени. Нормално е да бранят своята цялост и сигурност и никой не можа да ги осъжда за това.

  3. Анонимен
    #9

    "Уби ли Израел собствените си граждани в България, за да атакува Иран?" Това е въпросът!

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  5. Анонимен
    #7

    Опитът от арабските "революции" показва, че срещу бандите, въоръжавани, обучавани и подкрепяни отвън, редовната армия, жандармерия и полиция не може да се справи! Сирия се е готвила да воюва срещу самолети, кораби и танкове, а не срещу муджахиди! С тези "революции" "международната общност" во главе със САЩ създава международна армия от наемници - разбойници и тренира бъдещи действия срещу по-големи държави. И като Пилат Понтийски си измива ръцете с миротворческа риторика! И не се гнуси да използва похватите на най-радикалния ислям!

  6. Анонимен
    #6

    В резултат на мъдра държавна политика, България става част от бойното поле "Близък Изток"! Цяла плеяда външни министри работиха усърдно за това - Неински, Паси, Младенов.както и няколко премиера, начиная преди 20 години с Фил!

  7. Анонимен
    #5

    S takiva prosti, nagli i samozabravili se upravljavashti, nishto dobro ne ni chaka. Nikakav respekt ot nikogo - stanahme za posmeshishte na sveta, a sega i mjasto za terror attacks.... I ako sega ne se opomni tozi narod - jalni ni maika! A kakato vinagi - bravo na Kostov. Umen, kompetenten, inteligenten...

  8. Анонимен
    #4

    Аз не чувам някой на запад да подкрепя който и да било в Сирия, а да осъжда цивилните жертви. Да не мислиш, че на западните дипломати не им е ясно, че тези революции не завършват с демокрации а или с диктатура или с фундаментализъм. Сирия си е отговорност на арабите, те могат да поискат военна намеса от Русия или който и да е, а и да си я платят. Ако има опасност обаче ОМП да попаднат в терористи мисля, че трябва да се действа - нито на режима, нито на тия срещу тях тия работи им трябват.

  9. Анонимен
    #3

    Те изпратиха незабавна военна помощ на Афганистан в миналото. Да си спомниш как свърши това?!

  10. Siberian Mouse
    #2

    За Запада терористите все още биват "добри" и "лоши". Докато "международната общност" оревава орталъка за убитите евреи в България, зверовете на Ал-Кайда биват насърчавани да избиват стотици невинни сирийци! Острата словесна реакция на Русия не върши работа. Нужно е да се изпрати военна помощ на Сирия и то незабавно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.