Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Имигрантите създават работни места

Всяка година в София приииждат 20-30 хил. души от провинцията и градът не е загинал, дори обратното

29 коментара
Имигрантите създават работни места

Всяка година повече хора се стичат от страната в София, отколкото всички, които напускат страната и се заселват в чужбина. Статистиката е категорична, че миграцията към столицата е по-голяма от миграцията към чужбина – на година 20-30 хиляди граждани се заселват в София. Само за сравнение всички българи, които работят във Великобритания, са в рамките на 100-150 хиляди.

Ако Великобритания среща проблеми с имигрантите, то София би следвало отдавна да е в социален и икономически упадък. Защо ли това не е така?

Много хора биха счели за странно сравнението между преселването в столицата и заминаването за чужбина. Но смислова разлика почти няма. Миграцията е просто преместването на хора от една "среда” в друга – било то от Благоевград в София или от Русе в Лондон.

Ефектите от това движение на хора винаги са били едни и същи – икономическо и социално развитие за мястото, което привлича повече хора. Трудно ще се сетим за пример в историята, където хората са се втурнали да живеят някъде и това място е изпаднало в упадък. Не че развити общества не са се сривали, но причината съвсем не е била в притока на хора.

Интересно е, че това се разбира интуитивно, когато сме в рамките на една държава – никой не твърди сериозно, че притокът на хора в София вреди на местната икономиката или на заетостта в столицата. Не съм чул някой да се оплаква, че от провинцията са дошли "готови на всичко” водопроводчици и обущари, например, които са взели работата на местните "стари” софиянци.

Хората просто разбират, че подобна теза е тотално сбъркана. Данните също са категорични, че икономически столицата изпреварва с много всички останали – на практика, там където има най-голям приток на хора в страната, има и най-голяма заетост.

И на ниво столица обаче има мрънкане. Все ще се намери някой, който да говори за прииждащите "селяни” и т.н. Това е неизбежно, но то съвсем не е икономически аргумент, а просто някаква форма на местен шовинизъм или нетърпимост към различното, динамичното и въобще променящата се среда.

На национално ниво тези настроения са още по-силно изразени, като често биват прикривани през призмата на коректното политическо говорене и икономическите митове.

Изведнъж миграцията, която е от полза за развитието на всяко населено място, се превръща в проблем, когато идват чужденци.

Голямата разлика между миграцията към столицата и тази към чужбина е по същество миграцията между социалните системи. Тук вече наистина се крие проблем, но това е проблем на съответната социална система, а не на самите имигранти. Когато в едно общество се раздават "безплатни” облаги, то съвсем не е чудно, че чужденци се стичат да си вземат "своето”.

Класически пример за подобни облаги за местните и решение за чужденците имаме от тази година – в Талин вече си имат безплатен транспорт за местните, които се идентифицират със специална карта, а чужденците си плащат. Ето ви елегантно решение на подобен казус – чужденците не могат да се възползват от социалната система на местните. Забележете, че никой не забранява достъпа им до Талин или до автобусите, просто ограничава социалната придобивка и никой не тежи на другите.

Някои биха казали – да, но когато говорим за права на студенти, достъп до здравеопазване и социална и трудова защита, нещата са различни. Още повече, че в ЕС трябва да се спазват някакви общи правила и не можеш толкова лесно да отделиш облагите от потенциалните имигранти.

Отговорът е съвсем прост – има договор, уважаеми. Когато България се присъедини към ЕС, това стана с подписването на договор, а в него пише най-различни неща, касаещи правата ни (като да пътуваме и работим свободно) и задълженията ни (например да прилагаме разни безумни директиви). Така е и с другите страни. В ЕС има договорни отношения и според тях българите ще могат свободно да работят във Великобритания от следващата година. Общо взето вече не обсъждаме дали и на кого е изгодно, тъй като отдавна сме го подписали. Ако на някой не му харесва, има и алтернатива – референдум и напускане на съюза.

Така или иначе, като оставим настрана политическите дивиденти от темата, Великобритания няма от какво толкова да се вълнува – едва ли ще се наблюдава някакъв бум на имигрантите в идните години.

И сега има безброй възможности за учене и работа в чужбина (включително във Великобритания), така че потенциалът от имигранти в голямата си част вече е активизиран.

Рекордна в това отношение беше 2010 г., когато кризата засили движението към столицата и към чужбина, без това да доведе до някакви сътресения. След това се наблюдава затихване на миграционните процеси.

В крайна сметка миграцията се влияе от възможностите за работа, а трудовите пазари в Европа съвсем не са в цветущо състояние.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Политиката на прогонване на хората е пагубна за държавата. Затова все повече ще слушаме, че цигани пребиват и убиват възрастни хора. Един ден ще започнат да го правят и в големите градове, защото се насърчава политиката на емиграция на младите ,които отглеждат семействата си на спокойствие. Вулгарно е да се пише подобна статия .

  2. Анонимен
    #28

    МОЧА Има нещо верно. През 1944 некои имигранти били активирани, други слезли от Балкана, а трети - влезли през Дунава. Настъпили Промени. София растяла... младяла втора трета №та младост и... засега се държи "Имигрантите създават работни места" Всяка година в София приииждат 20-30 хил. души от провинцията и градът не е загинал, дори обратното Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

  3. Анонимен
    #27

    А,кой ще запълни работните места по плодородните полета? Няма ли финансова политика,която да заинтересува хората, да обработват земята?

  4. Анонимен
    #26

    Това е най тъпото писание за днес.Платено ли е що ли?

  5. Анонимен
    #25

    По-лоши от българите-селяци са циганите-копанари, които прииждат с катуните си в големия град и правят в него каквото си искат.

  6. Анонимен
    #24

    Абе истината е, че СОФИЯ наистина се напълни с тумби селяни. Долни, пробивни, лакеи, готови на всичико само и само да се сдобият със заветния софийски номер на таралясника си, та като се прибират на село да се надуват по мегдана, че вече са станали софиянци.

  7. Анонимен
    #23

    Q&A На лоши пришълци ли сте адвокат, или на страхливи, мързеливи и неспособни? 21 Смешната реакция на "кореняците" софиянци напомня начина, по който "развита" Европа реагира на заплахата, породена от очакваният висок брой на български и румънски емигранти. Причината е една - СТРАХ. Страх от конкуренцията, от това че трябва да се полагат повече усилия за да се задърржат на работа. Обикновено първи реагират мързеливите и неспособните - те мразят най-силно всички лоши пришълци.

  8. Анонимен
    #22

    Lapsus Имигранти, страши, кво да прайш ;) Работни места запълват, създават... кое по-напред 14 Обеден или убеден? Млади нещастници, вие не знаете да пишете на български! Срам!

  9. Анонимен
    #21

    Смешната реакция на "кореняците" софиянци напомня начина, по който "развита" Европа реагира на заплахата, породена от очакваният висок брой на български и румънски емигранти. Причината е една - СТРАХ. Страх от конкуренцията, от това че трябва да се полагат повече усилия за да се задърржат на работа. Обикновено първи реагират мързеливите и неспособните - те мразят най-силно всички лоши пришълци. Истината е, че умните и способните ще успяват винаги. Мързеливите винаги ще се оплакват и намират извинения за личните си неуспехи.

  10. Анонимен
    #20

    До 18: Стига лъга хората, като ти е толкова зле в Германия защо стоиш там. Хубавото е че като се върнат сега Станишко и Доган и малкото заблудени и останали в тази държава бързо ще се корихират.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.