Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Индустрията призова правителството да спре енергийния хаос

Единственото лечение е либерализация на пазара, смятат големите консуматори на ток

15 коментара
Индустрията призова правителството да спре енергийния хаос

Безпокойството си от дълго продължаващия институционален, законов, регулаторен, корпоративен и управленски хаос в българската енергетика изразиха индустриалните консуматори на електроенергия. В писмо до президента Росен Плевнелиев, служебния премиер Марин Райков, служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова, те ги призовават да положат максимални усилия за намаляване на хаоса и популизма и за успокояване на страстите в българската енергетика.

Единственото лечение за тресящия се от проблеми енергиен сектор е да се ускори стартът на борсата за ток и либерализацията на пазара, която да позволи свободни и конкурентни цени, коментира пред Mediapool Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Според него в момента енергийната система трябва да се оправи със сегашните цени. След всичките неразбории в отрасъла е неприемливо да се вдигат тарифите по веригата производство-пренос-доставка на ток, каквито са внесените заявления от държавните и частните дружества, смята Стаменов.

Всички енергийни фирми искат различно поскъпване и ако то бъде прието в заявения вид, ще доведе до 15-20 на сто повишение на цените за крайните потребители. Шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова заяви, че такова увеличение няма да бъде разрешено, но призна, че все някакво ще има.

Трябва да се върви само надолу при енергийните цени и предпоставка за това е единствено създаването на условия за пазарна конкуренция, посочи представителят на БФИЕК. Той даде за пример спорния проект за строеж на АЕЦ “Белене“. Ако се реализира при пазарни условия, бързо ще стане ясно дали има инвеститор, който да изгради ядрената централа и сам да решава къде и за колко ще продава произведената електроенергия.

Енергийната борса ще отсее онези електроцентрали, които са гъвкави и жизнеспособни, а не им се създават изкуствени условия за съществуване, смятат енергийните експерти. Нейният старт обаче продължава да се отлага години наред, макар да бе посочвана като приоритет и от правителството на тройната коалиция, и от това на ГЕРБ.

“С ясното разбиране, че политическият ни живот по време на парламентарни избори носи добри възможности за съпоставяне и дори за остър сблъсък на икономически и социални гледни точки и експертни тези, в икономиката има ключови области, които трябва да продължават да функционират стабилно и предвидимо. В пълна сила това се отнася за енергетиката и за индустрията“, пише в становището на федерацията.

Едрите консуматори на ток допълват, че предвид предстоящия избор на нов парламент и правителството, БФИЕК има готовност да участва със свои експерти и други ресурси във формирането на нови, прозрачни и устойчиви във времето политики на енергийна и индустриална стабилност, инвестиционен и бизнес климат, трудова заетост и икономически растеж.

В същото време обаче от думите на Стаменов стана ясно, че от назначаването на служебното правителството преди месец не е имало срещи на работната група с участието на представителите на енергийния бизнес в МИЕТ, която трябваше да разработи предложения за решаване на проблемите в енергетиката. Тази група бе сформирана от предишния министър Делян Добрев, но наследникът му Асен Василев все още не е насрочил заседание въпреки внесеното от БФИЕК заявление.

От федерацията на индустриалните консуматори на енергия се надяват и на бързи резултати от започналите в началото на тази седмица проверки на Европейската комисия и Световната банка, на които правителството се надява да дадат предложения за задържане на цените на тока. От чуждите експерти се очакват и рецепти за успокояване на положението в сектора, където производството на ток от месец е ограничено заради свитото потребление и слабия износ, но правителството признава, че ако вземе мерки за стимулирането на експорта чрез намаляване на някои тарифи, това ще доведе до поскъпване на цените за бита.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #15

    Коига най-после прокуратурата ще подгони енергийната мафия и ще вкара политическите и покровители в затвора?!

  2. Анонимен
    #14

    @12, maj si pove4e zagrizhen za toploto dyrzhavno mestence? 4astnite monopolisti sa IMENNO rezultat ot upravlenieto v momenta, zaspo. OTvoreniqt pazar pravi vyzmozhno da gi nqma, a ne shmenti kapeli ot pravitelstvenata strana. A ti oshte si stoj na nivo VINAGI GOTOVI, drug da ti reshava kolko da plashtash.

  3. Анонимен
    #13

    Ех другари! Само да знаете какво дърво ви чака само след 6-7 месеца. Яко ще се молите и яко ще плащате - само да е светло. Ваш Р. Овч.

  4. Анонимен
    #12

    Нека се опитат да повишат отново драстично цената на електроенергията и този път трябва да бъдат изгонени с камъни от националната баница,която си подариха,без да ни питат и без да проведат референдум! Търговията на едро с горивата,тока,парното,водата и лекарствата,трябва ли,да бъде поверено на частни монополисти,за да ни докарат до просешка тояга?

  5. Анонимен
    #11

    Стига с тази борса. Ние сме толкова малък пазар че няма място за никаква борса. Врели-некипели. С борса хауса ще се увеличи и няма да има никакъв добър резултат. Може да има борса ама с център във Виена.И ние нищо няма да спечелим може да си закрием половината централи

  6. Анонимен
    #10

    Писна ми от хора който говорят глупости пък се мислят за нещо. Обема на енргийната борса е 5 % от целялата разполагаемост ншма ликвидност. БГ разполага с 13 ГВт разполагаеми мощности от тях 4,3 ГВт са ВЕИ - върхови мощности. От останалите 0,7 са ко- генерации и около 7 ГВт са базови от тях 2,4 трябва да се изведат до 2015г. или БГ разполага реално с 5,6 ГВт базови мощности от които АЕЦ 2 ГВт, МИ 2 1,6 ГВт и амерканските МИ 1 и МИ 3 1,4 ГВт. В случай че държавните централи 3,6 ГВт се затворят до 2020 г. БГ става вносител и ето ти либерализация от 2000 г. до днес цената на ел. енергията е нараснала 206 % стига простотии стига "калинки" стига "ГЕРБ"

  7. Анонимен
    #9

    Либерализацията е равна на поскъпване на тока в пределите на 50 процента!!В Естония даже се стигна до бунтове вследствие на това действие при липсва на всякакви пазарни условия за това!!!Който въведа това чудо в РБ може да си замине от властта за нула време!!!

  8. Анонимен
    #8

    Намерили на кого да пишат писмо, на псевдо президента ни, който работи само по нареждания и цели лична облага от всяко едно нещо, надали е против хаоса в енергетиката, напротив, той може да печели от това положение, а да не забравяме, че Плевнелиев е егоцентрична личност.

  9. Анонимен
    #7

    Точно президентът не мисля, че би бил полезен в прекратяване на хаоса в енергетиката, още повече, че той работи за олигарсите и е пристрастен, не би помогнал на народа и не би се опълчил срещу Иво Прокопиев.

  10. Анонимен
    #6

    Много е важно този пазар да няма правото едностранно да вдига цените на тока, защото ще му се даде правото да злоупотребява и тогава пак ще има народно недоволство. Важно е далновидни хора да пишат наредбата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.