Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Инспекторатът на ВКП бе разформирован заради съмнения за поръчкова работа

37 коментара
Малена Филипова

Унищожаване на документи, образуване на проверки по анонимни сигнали и дисциплинарно преследване на прокурори заради решенията им по дела в съдебна фаза, са част от нарушенията, заради които инспекторатът към Върховната касационна прокуратура (ВКП) бе разформирован, а прокурорите, които работят в него, са прехвърлени в други отдели. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък.

Инспекторатът към ВКП е основният орган за вътрешен контрол в държавното обвинение. Неговият вече бивш ръководител Малена Филипова бе назначена на позицията през 2006 година от Борис Велчев. Работата на инспектората през последните седем години бе встрани от прожекторите, а Филипова много рядко обясняваше публично своята работа.

Въпросът защо е била избягвана публичност намира частично отговор в доклада от проверката на отдела във върховната прокуратура. Инспекторатът е образувал 36 проверки за последните 3 години по анонимни сигнали, което Цацаров определи като "недопустимо". По-голям проблем обаче изглежда навикът на проверяващите да образуват проверки срещу прокурори по жалби срещу техни постановления, които са предназначени за съда, а не за употреба от инспектората. Съмненията са, че проверяващите на своя глава са нарочвали определени прокурори и са обръщали техните задължения по делата срещу самите тях.

Инспекторатът е поддържал и електронен регистър на проверките, който не е бил част от общата информационна система на държавното обвинение. Дори и проверките да не установят вина за конкретния прокурор, то фактът, че те са били проверявани, остава и той се взима предвид при кадровото му израстване.

"Аз не желая такъв инспекторат. Сигурно 80 процента от прокурорите също не желаят", каза главният прокурор. Той обяви, че е разпоредил докладът за инспектората да бъде качен във вътрешната информационна система на прокуратурата, за да може всеки прокурор и следовател да прочете какво са правили инспекторите. Ходът на Цацаров да подложи Малена Филипова и хората ѝ, които и без това не са особено харесвани, на другарски съд, цели спечелването на доверие и симпатии в цялата система на прокуратурата.

Новият главен прокурор определи като най-голямо прегрешение на инспекторите, че сами са си разпределяли казусите, докато прокуратурата е била задължена да прави това чрез система за случаен подбор. Цацаров каза, че още се проверява и какви документи са унищожени по нареждане на Малена Филипова, малко преди проверяващите прокурори да се сдобият с тях.

Освен работата по реформиране на инспектората, Цацаров показа, че има желание да промени и поведението на заместник-градския прокурор на София Роман Василев. Главният прокурор даде да се разбере, че е недоволен от "медийните изяви" на Василев след покушението срещу Златомир Иванов - Баретата и ще проведе с него специален разговор. Роман Василев в продължение на два дни говори какво и как се разследва около атентата пред Съдебната палата и дори изкара своята версия, че срещу Баретата се стреля, защото се е опитал да се върне в бизнеса с наркотици.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #37

    г- н Цацаров,след толкова време разбрахте ли каква огромна корупция е т.н.прокуратура,на Ваше място ще ги оставя без заплати щото те нямат нужда от тях,знам прокурор които взе 500000 лв.така е като няма контрол....

  2. Анонимен
    #36

    Поздравления за г-н Цацаров.Крайно време беше някои да разрови това бунище .Редно е да се потърси отговорност на хората които са изпълнявали поръчки, на тези които са нарушили принципа на случайното разпределение на делата .Нека да се направят задължително проверки в окръжните прокуратури и дано констатираните нарушения не останат безнаказани.

  3. Анонимен
    #35

    Цацаров,защо ги разформироваш.Направо ги уволнявай.Защото деянията им са за затвора.

  4. Анонимен
    #34

    Въпросната гнусна Малена Филипова се издигна още по филчево време, защото му изпълняваше поръчките, а брадясалият идиот - наследникът на Филчев, я направи за награда за гнусотиите й шеф на инспектората. Браво на новия гл. прокурор - Малена Филипова е за подсъдимата скамейка, толкова злини е направила на хората.

  5. Анонимен
    #33

    Роман Василев печелел на фондовата борса! Аз скоро разбрах, че и ние имаме такава! Бил залагал на къси пасове, а топките му ги подавал Васил Божков по прякор - Черепа! Страшно елегентен и замаскиран начин да "легализираш" рушветите, нали?

  6. Анонимен
    #32

    Май началството ще проверява скоро на коя дупка са коланите на Кокинов и Василев, а?

  7. Анонимен
    #31

    ПРЕДУСЕЩАМ КАК СКОРО В СГП ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДКА - ДИЕТКА!

  8. Анонимен
    #30

    Сега наред са Рапон Василев и неговия началник К-о-о-о-киноFF! Крайно време беше лошите да победят добрите пред камерите, нали? Вършат, вършат 27, ако знаеш какви поръчки изпълняват свет че ти се извие! А този Рапон Василев такива имотчета е завъдил в полите на Витоша, та те от какво са - от заплата или от спестени закуски, а?

  9. Анонимен
    #29

    Инспекторат ли? Въздух под налягане - няколко жалби срещу прокурор в досъдебно,отговора им беше, че нямат забележки и всичко е наред.Познайте обвинението дали не падна в съда? И познайте този поръчков прокурор дали не беше повишен?

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #28

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.