Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Интерпол: Липсата на напредък е аномалия. Европол: Много сме впечатлени от напредъка

14 коментара

Европейската полицейска служба Европол и Международната организация на криминалната полиция Интерпол дадоха полярни оценки за хода на разследването на атентата в Бургас. Докато европейската организация похвали българските служби за работата им по разкриването на извършителите на атентата, от международната организация не скриха недоумението си защото досега няма реален напредък в разследването. И двата противоположни коментара бяха дадени в един ден.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл обяви, че определя липсата на напредък в разследването на атентата като аномалия, въпреки общите усилия на много държави. Това предаде бТВ, като цитира думи на Ноубъл.

Българското правителство не посочва никой с пръст без ясни доказателства

Българското правителство не посочва никой с пръст, преди да има ясни доказателства за това, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция в София с ливанския си колега Наджиб Микати.

Двамата премиери отклониха въпрос за евентуалната роля на Хизбулла при атентата в Бургас, за която говори Израел.

"Ливан е категорично против убийството на мирни граждани, категорично осъждаме това, което стана на летището в България и всякакви други терористични актове, извършени, от когото и да е. Смятам, че българското правителство и неговите органи извършват всичко необходимо като разследване", коментира Микати.

Още

"За Интерпол е необяснимо как след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност", каза той, но все пак добави, че и ръководената от него организация е ударила на камък в събирането на сведения по случая.

Интерпол е използвала своята мрежа за информация срещу заплащане, но отново не е стигнала до резултат.

Обратното каза директорът на Европол Роб Уейнрайт. Той обяви, че има "стесняване на кръга около атентата в Бургас, но информацията не може да бъде обявена публично”. Според него от службата му били "много впечатлени" от постигнатото от българските власти в разследването.

"Тази сутрин говорих с министър Цветанов за някои наши актуални операции срещу големи организирани престъпни групи в цяла Европа. Разгледахме текущото разследване на терористичната атака в Бургас през лятото. Европол предостави значителен принос в разследването и съм много впечатлен от напредъка на българските власти, който те са постигнали в разследването на този значителен инцидент. Така че България се оказва един от нашите най-близки партньори и дори приятели в Европа, и съм много щастлив, че мога да се срещна отново с министър Цветанов”, заяви Роб Уейнрайт, цитиран от агенция "Фокус".

Българските власти все още не са обявили резултати от разследването. На този етап София официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката, при която загинаха петима израелски туристи, един българин и самият атентатор, стоят Иран и Хизбула. Президентът Росен Плевнелиев лично се ангажира до 15 септември да има публичен отчет как върви разследването, но това не се случи.

"Имаше експертизи, които бяха направени от Европол, които дадоха съществен прогрес на разследването, което тече в момента. И смятам, че в тази посока Европол може да бъде много съществен и значим фактор, както в това разследване, така също и в предотвратяването за подготовката на други терористични актове в Европа и в света", заяви още Цветанов.

Той предупреди, че в следващите шест месеца ще има мащабни съвместни операции с Европол, засягащи български криминални организации.

В понеделник Интерпол откри в Рим 81-та си генерална асамблея с министерска среща.

Срещата на тема "Предизвикателства за полицията, изправена пред съвременното насилие", събра в Рим 113 министри на вътрешните работи, правосъдието и сигурността, сред които и Цветан Цветанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    С мутренско правителство и шуробаджанашки служби - толкоз. Интерпол и в бъдеще ще продължи да смята за аномално липсата на напредък по разследването на атентата в Сарафово.За Интерпол е необяснимо как няма информация за самоличността на атентатора самоубиец, предвид наличието на снимка и видео, което означава, че просто не знае с какви "власти" у нас си има работа.

  2. Анонимен
    #13

    palen zirk! A tova.c he Bg e bermudski triagalnik, v koito vsichko izchezva, mi haresa mnogo! Nekompetentnoto i mafiotskoto pravitelstvo nai-setne trjabva da si hodi dobrovolno( dokato ne izritano!!! ), ako pone malko misli za tazi darjava. vsashtnost, te dostatachno ja unijiha, smachkaha i okradoha...

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #12
  4. Анонимен
    #11

    Цялото сегашно правителство е аномалия

  5. Анонимен
    #10

    В българската полиция има все още толкова стари кадри и техните роднини, че нищо не се е променило. Те се изживяват като господари на обикновените граждани, а слугуват и се подмазват на новобогаташите, даже им "работят" частно - т.е. срещу заплащане.Така наречените патрули висят с часове край закусъчни, а нощем и по баровете на хотелите вместо да обикалят по улиците. Даже на големите кръстовища няма полицаи и стават страшни неща. Бях свидетел пред халите как един разпра корема на човека до него

  6. Анонимен
    #9

    За Който не знае, началника на ОД на МВР Бургас- Милен Димитров под прякор "подлогата" е меа корумпиран. Цветанов го е оставил да си кощунства над който си реши в Бургас само и само да му е вярно куче. Той и затова изтърва терористите. Беше много зает да рекетира хората и бизнеса в Бургас, ама бургаските "журналисти" си траят както им е наредено.

  7. Анонимен
    #8

    какво е европол и що за сарказъм е това? Много сме "впечатлени" от напредъка! неприлично е така да се подиграват с нашите себеотдадени милиционери, които отделиха от ценното си време като крайпътни намалители на скоростта и от времето си за следобеден отдих, за да разследват, изследват, проверяват и изкопават улики и улички по този проблем на световния заговор срещу честа и достойнството на българския пазител на реда и спокойствието.

  8. Анонимен
    #7

    секи 4ти км ДИЛЕМИ: Кому да вэрваш по-малко? Интернационал vs Евронационал Интерционал vs Eвроционал ПЕС: Партия за Европейски Социализми "Разнобой във водещи полицейски служби за атентата в Бургас Интерпол: Липсата на напредък е аномалия. Европол: Много сме впечатлени от напредъка" Никола Лалов

  9. Анонимен
    #6

    Има нещо, което хората от Интрепол не разбират а то е, че в БГ няма хора а има "матрял" и такива случаи касаещи "матряла" не се разглеждат сериозно а само се шуми по медиите известно време и всичко потъва. Да ама Цецко явно не е отчел, че някои държави се интересуват за съдбините на своите си граждани и те търсят сметка, какво се случва с тях. Тука няма как да баламосаме евреите и ще трябва някой да отговаря

  10. Анонимен
    #5

    В момента в Бг има два горещи картофа. Единият е АЕЦ Белене а другият е атентата на летище Сарафово. По първия въпрос правителството ще си измие ръцете с "референдума" а втория ще го прехвърли на следващото правителство. Иначе БГ е като бермудски триъгълник тук всичко изчезва - пари, доказателства, хора, свидетели, деца и т.н.т. Просто хората са попаднали на неподходящото място в неподходящия момент.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.