Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС

37 коментара
Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС

Комисията по досиетата освети историка и преподавател проф. Христо Матанов като сътрудник на структурите на бившата Държавна сигурност. Матанов е проверен в рамките на проверката на кандидатите за евродепутати. Комисията по досиетата установи, че във всички листи има само осем бивши сътрудници на тайните служби.

Матанов, който е кандидат на коалиция "Напред", е бил агент на ДС, шесто управление с псевдоним Петър. Вербуван е през 1983 г. и няма данни да е снет от действащ оперативен отчет. Документите, въз основа на които е установена принадлежността му, са рег. дневник; картони – обр. 4 и обр. 6; писмо вх. № 1035/ 28.02.1990 г. с предложение за унищожаване материалите на агент "Петър".

Матанов беше директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет в периода април 1993 г. – октомври 1996 година, когато бе разгромен така наречения алтернативен синод на Българската православна църква. Специалист е по история на балканските народи.

Проф. Христо Мермерски, кандидат за депутат в Европейския парламент, издигнат от ПП "Съюз на патриотичните сили "ЗАЩИТА", е бил агент, секретен сътрудник на ДС, ПГУ с псевдоним Чавдар. Вербуван е през 1973 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1985 година. Проф. Мермерски учи и доста години работи в САЩ, изявява се като аграрен специалист.

Николай Захариев, също кандидат на "ЗАЩИТА", е бил агент към ДС, второ управление с псевдоним Борисов. Вербуван е през 1981 година и е снет от действащ оперативен отчет през 1990 година.

Комисията по досиетата обяви още имената на Александър Маринов, ПП "Българска социалдемокрация", Евгени Кирилов, Коалиция за България, Йордан Величков, "ЗАЩИТА", Станислав Станилов, "Атака", Юнал Лютфи, ДПС. Техните имена обаче вече са известни от предишни проверки на комисията.

Комисията по досиетата е проверила 126 лица. Осемдесет и девет лица не подлежат на проверка.

Малкият брой на агентите на ДС в кандидатските листи може да се обясни и с факта, че част от политическите партии направиха предварителна проверка за принадлежност към ДС на своите кандидати, преди да регистрират в ЦИК листите си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #37

    личи му на мазника антибългарин

  2. Dilqna
    #38

    Prof.Matanov e strahoten prepodavatel.Mnogo inteligenten i erudiran chovek.Dori da e slujil na DS kakvo ot tova?!Che te nai-inteligentnite hora v Bulgaria sa bili agenti na DS.

  3. Индиана
    #36

    Едно време ДС са принуждавали хората да стават агенти. Те не са имали избор. Нали е трябвало да оцеляват! Да изхранват семействата си! Да им осигурят спокоен живот! Вместо да се занимавате с тези досиета хванете да оправите държавата, да влезе в правия път. Много е лесно само да отчиташ дейност като петниш името на доказали се личности от нашето общество, отколкото да мислиш и да действаш за благополучието на нацията.

  4. brazilia
    #35

    аз съм била студентка на Матанов. Той е интелигентен и свестен човек. Не вярвам да е бил агент на ДС!

  5. sam
    #34

    rasteshe v karierata!

  6. Петров
    #32

    Хайде стига глупости! Естествено, че е бил. Кой не е бил - по тези нива?! Ако за това им плащаме - егати разхищението е и закона и комисията.

  7. Казасов
    #31

    Да,сега комисията ви виновна.Браво на тази комисия,това правителство,това мнозинство,което отвори всички досиета.Излизат всякакви-сини,червени,зелени,жълти-значи комисията е обективна.За предни години струва ли си да тговорим-щом сега ги отварят

  8. Петров
    #30

    Няма никакъв смисъл от тази комисия! Само клюки! Естествено, че хората на нива от средно нагоре (и не само) по онова време бяха длъжни да са КДС. Можеше ли да бъде иначе??????

  9. Казасов
    #29

    Питай,де-или няма да те излъжат,или ще те проветрят,ха,ха,20 години стигат.

  10. Казасов
    #28

    Ама защо чак сега го научаваме,нали по митингите друго се говореше,и отгоре на всичко-знаели са ги и си траеха.Браво на Станишев за това,кураж се иска.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.