Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И двамата "победители" се стягат за предсрочни избори

Борисов се готвел сега да отбие номера с кабинет на "националното спасение", който "новата тройна коалиция" да отхвърли

198 коментара
И двамата "победители" се стягат за предсрочни избори

И ГЕРБ, които взеха най-много гласове на изборите, но недостатъчни за правителство, и БСП, които са втори, но се обявиха за "морални победители" и поеха отговорността да съставят кабинет с ДПС и евентуално с "Атака", разглеждат като по-реалистичен варианта за предсрочни избори. Такива са нагласите и в двата лагера, показа проучване на Mediapool.

Влизането само на четири партии в парламента, при това без нито ГЕРБ, нито БСП да има ясен числов превес, в комбинация с взаимно блокиращите се политически позиции на четирите, минират възможностите за стабилно управление с ясен мандат. Независимо от това, на този етап и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, са решени да демонстрират пред обществото, че са готови да поемат отговорност и да предложат правителства, които ще "спасяват" страната.

Борисов, чиято партия се очертава да остане в изолация от БСП, ДПС и "Атака", подрежда правителство на "националното спасение". Това научи Mediapool от източници в ГЕРБ, докато обществото очаква чуе официално намеренията на победителите, които се отказаха от пресконференция в изборната нощ и обещаха такава едва след оповестяване на официалните резултати от ЦИК. Това ще стане в четвъртък, но не било изключено дотогава лидерът на ГЕРБ да реши да "проговори" и по-рано.

Очакванията са той да обяви готовност за съставяне на правителство на малцинството. Сметките показват, че ГЕРБ ще разполага с по-малко от 100 депутати при необходимост от поне 121, за да бъде избран кабинет.

"Няма как да влезем в никакви явни коалиции. Затова единственият вариант е да представим наш кабинет и да поискаме подкрепа, която няма да получим. Подобно поведение може да бъде отиграно като национално отговорно и после можем да минем в опозиция", обясниха пред Mediapool членове на партията. Според тях обаче ГЕРБ ще работи за предсрочни парламентарни избори още тази есен. "По-реалистичният вариант е правителство на нова тройна коалиция между ДПС, БСП и "Атака" да остане максимум до евроизборите през 2014-та, когато направим избори "2 в 1" и ние ще работим активно за това", твърдят от ГЕРБ.

Източните на Mediapool потвърдиха информацията на в. "Труд" от вторник, че Бойко Борисов ще представи кабинет сходен на предсрочно подалия оставка през февруари. Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Делян Добрев и Владислав Горанов, които имаха активно участие в предизборната кампания, ще бъдат сред основните фигури в проекто- правителството, което ще е на "националното спасение", защото ще трябва да избави България от новата тройна коалиция на БСП, ДПС и "Атака".

Борисов ще изтъкне големите заслуги и успехи на бившите си министри в предходния мандат, които са били оценени и от избирателите, дали гласа си за нов мандат на ГЕРБ.

"Като бъдем отхвърлени от БСП, ДПС и "Атака", ще можем спокойно да сме силна опозиция и едновременно с това да стартираме нова предизборна кампания", смятат от ГЕРБ.

БСП пробва да събере ДПС и "Атака" в общ кабинет, но без да си личи

БСП, чийто лидер Сергей Станишев още в изборната нощ обяви, че ГЕРБ няма да могат да съставят правителство и социалистите поемат тази отговорност, вече е сформира преговорен екип за свой кабинет. Източници от БСП казаха пред Mediapool, че Изпълнителното бюро ще започне в следващите 2-3 дни преговори както с "Атака", така и с ДПС.

Идеята е това правителство да бъде представено като "програмно", а не "коалиционно" и "съглашателско". Засега не е ясно каква точно програмна цел и конкретни задачи ще бъдат формулирани, за да се оправдае "програмният" характер на този кабинет.

"Много трудно ще ни е да обясним нещата така, правим хем коалиционно правителство, хем не е коалиция", казват от БСП. Социалистите също се надявали да "сближат" позициите си с Волен Сидеров, като се надяват той да смекчи националистическия си "План за избавление от колониалното робство".

Корнелия Нинова от Националния съвет на БСП коментира във вторник пред бТВ, че сходствата между двете партии са по отношение на политиката към бизнеса.

"Ако направим кабинет, трите мерки, които смятаме веднага да предприемем: осигуряване на кредитен ресурс в Банката за развитие, намаляване драстично на регулационни и лицензионни режими, чрез промени в закони и чрез промени на подзаконови и нормативни наредби и държавата да стане най-изрядният платец към бизнеса. По тези мерки в икономиката с "Атака" нямаме противоречия", каза Нинова.

Социалисти коментираха пред Mediapool, че залегналите в тяхната програма антимонополни мерки съвпадат до голяма степен с позициите на "Атака", като БСП били готови да приемат и част от мерките в сидеровия план.

За да отговорят на изискванията на ДПС, които са против строителството на АЕЦ "Белене", БСП ще замразят темата. Лансираният за премиер Пламен Орешарски заяви още по време на предизборната кампания, че проектът трябва да бъде анализиран отново с оглед сегашните огромни проблеми в българската енергетика и свръхроизводството на ток.

Игра "тука има-тука няма" в пленарната зала ще разделя ДПС и "Атака"

Идеята е между трите партии да бъде сключено формално споразумение с пет приоритета, което да бъде подписано от лидерите. Социалистите дори обмислят рецепта как да "балансират" между ДПС и "Атака", чието присъствие в общ кабинет би изглеждало абсурдно и компрометиращо ги пред избирателите им. Това трябвало да стане чрез математическа игра с мнозинството в пленарната зала.

"Има варианти, след като са един срещу друг и не искат да отблъскват електората си, да гласуваме веднъж с едните, веднъж с другите, за да няма в пленарна зала практически гласове на ДПС и "Атака" по една тема", обясниха социалисти пред Mediapool.

Съзнавайки, че държи ключа към следващото правителство, Волен Сидеров засега го играе недостъпен и принципен.

"Оставили сме се да ни ухажват", твърдят негови съпартийци. "Нека видим какво ще е разпределението на гласовете и тогава можем да мислим какво да правим", обясняват функционери, близки до Сидеров. "Няма как да кажем отсега, че няма да преговаряме с ГЕРБ, защото може и такива разговори да се проведат", казват от партията.

Напълно възможно е нито един от така очерталите се почти абсурдни сценарии за ново правителство да не се реализира. Но за да не бъдат обвинени от опонентите си в бягство от отговорност, ГЕРБ и БСП възнамеряват да изпълнят целия "ритуал" по връчване на мандат от страна на президента за съставяне на правителство на кандидат-премиер от първата, след това от втората и след това евентуално от третата парламентарна сила. Превъртането на рулетката би отнело поне един-два месеца. Ако всички опити пропаднат, държавният глава ще трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори.

Представители на БСП казаха пред Mediapool, че предпочитаният за партията вариант са предсрочни парламентарни избори, но не тази есен, а догодина, заедно с вота за Европейски парламент.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

198 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #198

    194 много си прав ! тоя Станишев е много злобен и отвратителен и грозен и УЖАС УЖАС УЖАС !

  2. Анонимен
    #197

    сваляиите гащите братя бугари

  3. Анонимен
    #196

    Гласувалите за герб, бсп, дпс и атака не са гласували да ги управляват лица или други части от тялото от невлезлите в народното събрание партии - кунева, скатовете, яне бело гърло, македонстващият вайвода от русенско от Шесто, командири, пастори, хиподили, флейти, солджъри и тям подобни измислени и анимационни герои. Достатъчно са бившите активисти на СДС и сега представители на БСП Пламен О., Корнелия и др. Разбира се, че за новоизбраните депутати, сънуващи се като министри и народни представители

  4. КОСТОВИСТ
    #195

    Борисов се готвел сега да отбие номера с кабинет на "националното спасение" E от какво ще спсява и кого ще спасява? от собственото си управление ли? Няма нужда, избирателите очевидно са доволни.

  5. Анонимен
    #194

    Ето още едно категорично доказателство, че станишев е гей - вижте къде гледа на снимката!

  6. Анонимен
    #193

    Кратун бил, Тиква бил незнам какво си бил. Ей сега като ви почнат цоциалистите заедно с турците и тия на Болен от 4 км. тогава ще видите кон боб яде ли? Ама да няма ревове, ще ви измъкват паричките по фин и префин начин.Няма да ива хашлашки език. Най учтиво ще ви казват- ако обичате да си дадете паричкие веднага , зщото се опасяваме, че ако се забавите може необяднимо защо да срещнете асфалта с фейса си - нали си спомняте миньора дето го биха по времето на БСП-културен бой беше, Гейчо ги владее тези работи, в Москва е учил и за боя знае и за капутите и за партенките в съветките униформи. Здраствуйте братушки - ще благоволите ли да ни вземете паричките или да ти дадем на Гей Геич?

  7. Анонимен
    #192

    БСП постигна своя максимум с бясната кампания от компромати. Нови избори не са им изгодни, защото може да няма този вакуум вдясно. Дмитриевич ще трябва да си ходи, неговите лупинги са по-отвратителни от игрите на Гоце. А и Бойко ще е по-внимателен с плюенето на традиционната десница и с флирта с турците. Циганите не му трябват. Какво да кажем за Сидеров - нещастна ни майка българска.

  8. Анонимен
    #191

    Абе кога червено-турската мафия, заедно с всичките им малоумни привърженици ще си омете крушите от България/мафиотска Русия е баш за тях среда/ и ще остави държавата да се развива нормално?

  9. Анонимен
    #190

    Ами то се видя зад кого е народа ако искат пак избори пак ще е същото, нека да се пробват. А тези 5 000-10 000 протестиращи се видя че не са страната. А щом искат комунисти пак да управляват нека го допуснат от Атака. Това ще е краят им. В коалиция с ДПС.

  10. Анонимен
    #189

    Тия клоуни в ЦИК, дето се разписват всеки месец под министерски заплати, ще благоволят ли най-сетне да натъкмят "окончателния" резултат поне като бройка на избраните депутати. Излиза, че къде и кого точно избират турските секции е най-голямата тайна на държавата. Нищо че после го и избраните от там ги издържаме пак ние от тук.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам