Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И премиерът потърпевш от “законно” строителство

"Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял"

56 коментара
И Бойко Борисов е лично засегнат от "законно" строителство. Снимка: БГНЕС

И премиерът Бойко Борисов се оказа потърпевш от строежи появили се от нищото, но напълно законни по документи. Това стана ясно от публикуваната стенограма след срещата му с природозащитници по повод скандалния случай с 29-те дка дюни край Несебър.

“Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десет етажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял на времето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега като изляза на терасата пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”, разказва премиерът Бойко Борисов. Поводът е, че не се знае от обществеността какви ги вършат главните архитекти в градовете.

“Това е един прекрасен пример”, констатира адвокатът Свилен Овчаров.

“И аз разбрах, когато почнаха да го строят”, уточнява Борисов.

Главните архитекти- над премиера

По време на дискусията става ясно, че актове на главните архитекти не могат да се обжалват, докато всеки акт на премиера подлежи на съдебен контрол. Темата подхващат природозащитниците, които настояват да се разширят възможностите за обжалване на подробни устройствени планове, общи устройствени планове и разрешения за строеж.

“В момента като премиер Вашите актове по принцип могат да се обжалват всичките, но съгласно Закона за устройство на територията актовете на главния архитект не подлежат на обжалване. Мога да цитирам текстове”, казва природозащитникът Тома Белев, който сигнализира за скандалната сделка във Фейсбук на 29 декември 2012 г.

“Това е въпросът, защото законът ги защитава. Законът защитава архитектът да се чувства всевластен”, подкрепя го Свилен Овчаров. “И мен ме защитава…”, вметва премиерът. “Не, не Ви защитава Вас, Вашият акт може да се обжалва, разберете го”, продължава Свилен Овчаров. “Вашият може, на кмета не може. Това е парадоксът в ЗУТ. Законът за устройство на територията създава крайно стабилни актове, които не могат да се обжалват по никакъв начин”, допълва го Тома Белев.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и директорът на ДНСК Милка Гечева обаче твърдят, че това не е точно така. Според тях в закона е търсен баланса между обществения и частния интерес.

“Гражданите имат право да обжалват съответно издадените и ОУП, както в момента се обжалва ОУП на Варна, знаете че приехме общия устройствен план на Варна и той се обжалва, обжалват се и ПУП-вете, обжалват се и разрешенията за строеж, така че няма акт, който да не се обжалва. Включително това, че е лимитирано да не може да обжалва всеки, да не може някой във Видин да обжалва примерно ПУП-а на Столична община. Няма логика .... Давам пример, защото той не е заинтересована страна, той живее във Видин и не може да обжалва акт, който не го касае. Именно затова кръгът на лицата, които могат да обжалват е лимитиран и изреден кои лица могат да обжалват, а не че е изобщо необжалваем, обжалваем е”, обяснява министър Лиляна Павлова.

“Както ви чух, мисля, че огромният обем работа е свършен. Тук с адвоката Овчаров ако седнете и може би само малко в текстовете да се добавя в списъка на заинтересуваните лица, и още от първия етап да се публикува – това, което ще се прави – дали ще е проект, това, което в случая казват. Ако правилно съм обобщил, това са двете критични места. Затова ни е днес проблемът. Ако това е излязло на времето, то просто няма да се случи, няма да дойде до нас. Всичко кова – единият казал какво могат да ме глобят – 3000 лева. Подписал го е. Другият: колко ще ви глобим, примерно, 1000 лева. Подписал го е. Няма наказателна отговорност да го е страх от прокурора. Платих, глобиха ме, сгреших. Така ми се видяха тогава, не са дюни. И вече нататък всичко друго се надбавя и стигаме до багерите. И вече назад трудно се променя”, обобщава премиерът Борисов.

И аз не мога да огрея навсякъде

Премиерът укорява природозащитниците, защо не са били толкова активни, когато братът на Сергей Станишев купува 707 дка фантастична земя за по 7 лв. декара през 2008 г.

“Зная какво ще ми кажете: не можем да огреем навсякъде. И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата, защото имаме прекрасно Черноморие. Те не могат да разберат, че това прави ценността на Черноморието. Там може да се направи една велоалея, може да се направи път, за да ходят туристи, т.е. да се направят пътеки за разходка на туристите. Това ще доведе до увеличаване на цената, а няма да я свали. Виждате колко много пари даваме за археология. Вие сте много близки с археолозите. Страхотна история имаме. Всичко това, което води до там и правим, е да излезе това на преден план. Като има и красиви дюни, по Черноморието има предостатъчно хотели и то много хубави хотели. Ето ти туризъм, ето ти екология, ето ти една нова туристическа дестинация в България”, обобщава Борисов.

Бели рози от инвеститорите

Природозащитниците предлагат примерът на София с обявяването на всички планове и разрешения за строеж в интернет да бъде последван и от другите общини.

“......благодаря, че за София даваш добър пример, помниш какво направихме и ни пращаха бели рози! Нали помниш? Оставих ги всичките със скъпи паркове. Имат много скъпи паркове. Всичко щеше да е молове! Но сега пак са си техни, но са много скъпи паркове. И с Диков ни пратиха белите рози, защото казахме “Може да се садят рози, карамфили” и те ни пратиха – знаете какво значат белите рози да ти дойдат.

И спряхме като почнеш тук “София-сити къмпани”, “Мария Луиза”. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И в края на краищата аз благодаря, че вие го оценявате. И сега виждате, че пак по всяка една тема – това е бъдещите поколения ще дойде ден, ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни оставили “Камчийски пясъци”, че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки.

Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда”, казва премиерът Борисов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

56 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #56

    Да 35-ти лумпените отново искат Доган и Станишев на власт , ако са леви Доган да им е отзад , а ако са десни Станишев им е отпред .

  2. Анонимен
    #55

    "...че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки..." Червенкондовчета също така .....

  3. АЗ СЪМ ПРОСТАК И ВИЙ СТЕ ПРОСТАЦИ

  4. Анонимен
    #53

    Тоз олиго.... се мисли за краля-слънце.

  5. Анонимен
    #52

    na moshenizi pozvoliavat vsichko,no razumnost i logika za obiknovenia chovek niama-obratna,antichoveshka administrazia,mrazeshta normalnoto chestnoto i vidimo pravilnoto,a za rushvetchiata i zadnizite sa si raztvorili ot DNSK

  6. Анонимен
    #51

    На вниманието на г-н Премиера "Кратък курс по отношения с хората" Ето какво беше написано там: Шестте най-важни думи : Аз си признавам, че направих грешка Петте най-важни думи: Ти наистина свърши страхотна работа Четирите най-важни думи: Кажи ми какво мислиш Трите най-важни думи: Бъди така добър... Двете най-важни думи: Благодаря ти Едната най-важна дума: Ние Едната най-маловажна дума: Аз

  7. Анонимен
    #50

    As,k olsun, asfalt efendi!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #49
  9. Анонимен
    #48

    Милиардерите Цветелина (Пачаврата) и Бойко (Тиквата) трябваше отдавна да са в затвора! Няма ли кой да им потърси отговорност в тази държава!?

  10. Анонимен
    #47

    Не, не искам БСП пак да ме краде! Искам ПАК ГЕРБ да ме краде! Те са доказани професионалисти! За онези аматьори хич не ми и споменавайте!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам