Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И след разговора Борисов-Путин решението за АЕЦ "Белене" остана неясно

Според говорителя на руското правителство двамата се разбрали за визита на Делян Добрев в Москва

200 коментара
И след разговора Борисов-Путин решението за АЕЦ "Белене" остана неясно

Решението на премиера Бойко Борисов за съдбата на АЕЦ "Белене" остава неясно за обществеността дори и след проведения в понеделник телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин.

След като в неделя Борисов каза, че лично ще съобщи на следващия ден решението за ядрения проект в телефонен разговор с Путин, в понеделник от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха само, че "министър-председателят Бойко Борисов разговаря днес по телефона с премиера на Руската федерация Владимир Путин".

"Двамата са обсъдили икономическите и политическите отношения между двете държави. В удобно за него време Бойко Борисов ще информира българския президент Росен Плевнелиев и депутатите от Народното събрание за резултатите от разговора", се посочва лаконично в съобщението, без никакви детайли за разговора.

Ден по-рано Борисов заяви, че ще каже на Путин "това, което сме взели като решение за АЕЦ "Белене", за да не научава от медиите". "Дали ще го отрежа, или не – нека да не правим изводи", допълни той относно евентуален отказ от ядрения строеж.

По информация на Mediapool премиерът смята да разговаря с Плевнелиев относно разговора си с Путин в сряда, а парламентът ще бъде информиран в четвъртък.

В същото време прессекретарят на руското правителство Дмитрий Песков съобщи, цитиран от РИА Новости, че Путин и Борисов са се договорили в най-скоро време българският министър на икономиката, енергетиката и туризма да посети Москва, за да обсъди съвместните проекти и всички актуални въпроси. Сайтът на руския премиер Владимир Путин информира, че при посещението на българския енергиен министър с делегация ще бъдат "детайлно обсъдени всички актуални въпроси". По думите на Песков двамата са се спрели по-подробно на двустранните търговски отношения и международните проекти в сферата на енергетиката.

 

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че още не са информирани за разговора между Борисов и Путин и не могат да коментира евентуалната визита на Делян Добрев в Москва.

 

Очакванията от разговора Борисов-Путин бяха или да се обяви отказ от ядрения проект, или да се иска още отсрочка за решението на България.

 

Миналата седмица президентът на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че руската страна все още не знае политическото решение на българското правителство за по-нататъшната съдба на АЕЦ "Белене" и посъветва такова да бъде направено колкото се може по-бързо, тъй като в "Росатом" са уморени от безкрайната промяна в позициите на различни български чиновници.

 

Тогава Кириенко обясни, че еднакво спокойно ще приеме решението както за продължаване, така и за спиране на ядрения проект. По-късно той заяви, че "Росатом" е готов да обсъжда продължаване на преговорите за строежа на АЕЦ "Белене", но при определени условия.



Има три варианта на решение за АЕЦ "Белене", а най-малко вероятното е премиерът Бойко Борисов да каже "да" на този проект, коментира в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че ако това се случи, то министър-председателят ще извърши исторически геополитически завой към Русия без държавата да има необходимите пари. Костов напомни, че централата ще струва около 27 милиарда лева, а България ще плаща тези средства през следващите 15 години.

Според него най-вероятно е Борисов да откаже на руския президент Владимир Путин построяването на "Белене" или да се стигне до нова отсрочка от 3-4 месеца по настояване на Кремъл.

"Срокът 31 март за взимане на решение за АЕЦ "Белене" е поставен от руския премиер Владимир Путин по време на неговата предизборна кампания. С цел да поддържа мъжкарския си образ той е накарал цялата администрация да работи за постигане на това решение", коментира Костов. С оглед на прогнозата му, че реализацията на проекта е малко вероятна, той заяви, че има вариант Путин "да се откаже от този мъжкарски образ" и да предложи "продължаването на агонията на АЕЦ "Белене" с 3-4 месеца.

Лидерът на ДСБ заяви, че най-добрият вариант е Бойко Борисов да каже "не" на атомната електроцентралата и да се премине към реализирането на проекта от началото на 1990-те години – построяване на паро-газова централа на площадката край Белене.

"Това би било голям успех за ДСБ и "Синята коалиция", които отстояваме неизменно тази позиция през годините. Това би върнало България към пространството на северноатлантическата общност. Едва ли някой може да прогнозира какво ще е реши Борисов", допълни Костов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

200 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #200

    Спомням си двама министри на енергетиката уволнени под натиска на Златев - Тр.Трайков и Р. Овчаров, зам. М.Косев /няма да говоря за журналисти, за Коритаров знаете, за шефове на агенции/. За АЕЦ Беляне Златев има и личен интерес, в качеството на консултант на Росатом, мислите ли, че по поръчение на рашките няма да "отфудболи" тиквата?

  2. Анонимен
    #199

    Ами така е по-лесно - вместо да направиш нещо, да си оплюеш брадата да обясняваш, как комунистите не го били направили като хората! То ако икономика се правеше от адвокати, щяхме да сме първа икономическа сила. Аз познавам доста изучени и отгледани при комунизма инженери, архитекти, лекари, агрономи, които доста добре си печелят от Щатите, през ЮАР до Нова Зеландия. Никой никъде не ги попита били ли са членове на БКП. А тук останаха адвокатите да ни лекуват от заводите и едрото земеделие... хаха

  3. Анонимен
    #198

    Е,как да не е ясно!?Това се нарича "маневриране в обсада"!И двамата имат една цел-ДА СЕ СТРОИ БЕЛЕНЕ!А маневрата е-да се намери благовиден предлог,за да се излъже българския народ,че това е изгоден за него проект!Защо и двамата имат една цел,ли?Ами,това е лесно уравнение!Ако приемем за сигурно,че Путин иска да построи Белене на всяка цена(защото е стратегическа за Русия в Европа),то Борисов,ако наистина искаше да спре строителството й,имаше само една опция-да го заяви открито!Това,че не го направи,означава,че....няма да го направи и в бъдеще!Което означава,че и той иска да я построи,но търси удобен повод,да обърне палачинката!Което пък означава,че Трайчо ,наистина му е пречел!!!

  4. Анонимен
    #197

    196-ти, стой си вкъщи и си чопли носа.
    Наистина, има бол платени клакьори- разни българо-руски дружества (да не ги изброявам, сигурно са повече от 50!), които подобно на движението "Че Гевара", редовно лъскат паметника на Съветската армия в София. Явно си техен поклонник.

    Движението за енергийна независимост се ръководи от експерти в енергетиката, създадено е само преди месец и това е първата му изява:

    "На 14 февруари 20112 г. от 12 часа в прес-клуба на БТА бе обявено създаването на Движение

  5. Анонимен
    #196

    195-ти КАКВО ДВИЖЕНИЕ,КАКЪВ МИТИНГ.НАЛИ ВИ ВИДЯХМЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ-ДЕСЕТИНА ПЛАТЕНИ КЛАКЬОРИ.СЪЩОТО БЕШЕ И В СВИЩОВ И АЕЦ-ЦА МИНАЛАТА ГОДИНА.

  6. Анонимен
    #195

    ДА ЗАЩИТИМ БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕНЕРГЕТИКАТА! Движение за Енергийна независимост „ДЕН“ организира шествие и митинг на 30 март 2012г. / петък / сборен пункт: 17, 00 ч. при пилоните на НДК маршрут: бул. “Витоша“ митинг: 18, 00 ч. на площад„Независимост“ ЕВРОПЕЙСКО БЪДЕЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! БЪЛГАРО-РУСКАТА МАФИЯ - В ГЬОЛА БЕЛЕНЕ!

  7. Анонимен
    #194

    :))))) http://www.playcast.ru/uploads/2012/01/10/2992814.swf

  8. Анонимен
    #193

    Запознат: Всъщност Бойко само е питал Владик как дела със псето-каракачанче, а он отвечал "хорошо" и, ... толкоз!

  9. Анонимен
    #192

    Иван Костов изпусна рушвета от "Шеврон". Колкото и да се мъчи да наложи строителството на шевроно-газова централа, няма да има ефект. Връщай парите, Иване!

  10. Анонимен
    #191

    Разговорът вероятно е протекъл така: - Альо? - Ало, господин Преимер? Владимир Владимирович? - Да, скажи, Борисов. - Ами.. за Белене.. - Да? - Ами, ...такова, ... мрън-мрън, ... мрън-мрън-мрън... - Не понял. - А-а.. ъ-ъ ..ами всъщност... нищо, нищо. - Ну хорошо. Пока. (разговорът е прекъснат откъм Москва)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.