Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Казашка паравоенна организация в София ще брани Отечеството, но не казва кое

72 коментара
Казашка паравоенна организация в София ще брани Отечеството, но не казва кое

В криптата на Руската църква в столицата е била учредена казашка организация с център София. Гласност на събитието даде преподавателят по философия в СУ "Св. Климент Охридски" и специалист по християнската етика и религия, както и енориаш в църквата проф. Калин Янакиев пред Нова телевизия.

Според проф. Янакиев в устава на организацията било записано, че "тя организира донаборна подготовка на младежи, шефство на подразделения на руската армия, политическа и обществена дейност в страната".

Членовете на организацията, сред които имало и български граждани, се заклевали да служат на отечеството, но проф. Янакиев запита за кое отечество става дума.

Като още по-скандално той определи изказването на преднастоятеля на църквата игумен Филип на събиране на 8 септември, на което е присъствал и лидерът на БСП Сергей Станишев. Тогава отец Филип Василцев прогласил, че има една единна православна държава. Това е теза, която никак не е чужда на църковния клир в Москва, особено след като начело на Руската православна църква застана патриарх Кирил.

Ние, енориашите - и българи, и руснаци, настояваме българските институции да си свършат работата и да бъде отзован този човек (отец Филип - бел. ред.), който нарушава конституцията и законите на нашата страна, призова проф. Калин Янакиев.

Впрочем подробности за странната организация съобщава сайтът за православна култура "Двери на православието" още на 20 септември, като се позовава на известие на самата Руска църква.

След Русия и Украйна казачеството се настанява и в България

Новата организация ще е част от Всевеликата Донска войска (Всевеликое войско донское), едно от многобройните руски казашки общества, действащи в Русия, Украйна и други места.

Българският филиал на организацията ще носи името на св. Пантелеймон. Инициатор за създаването на казашката група е предстоятелят на руската църква игумен Филип, който е изпратил молба за това до Московска патриаршия.

Пристигането на отец Филип, който смени предишния настоятел, опъна отношенията между църквата и енориашите българи поради явното желание на игумена да затвори църквата за православни, които не са в лоното на Руската православна църква (РПЦ).

За учредяването на казашката организация от Русия са пристигнали представителите на Синодалния комитет на РПЦ за взаимодействие с казачеството: протойерей Игор Покровски, зам.-председател на комитета, и свещеник Тимофей Чайкин, ръководител на отдела по взаимодействие с казашките общества и обществени обединения, пише още Двери на православието.

На специална церемония желаещите да влязат в казашката организация мъже са дали клетва с вяра и истина да служат на Отечеството, на Православната църква, на честното казачество, свято да пазят добрите казашки традиции и обичаи. В криптата на руската църква тържествено е било внесено българското знаме и е прозвучал българският химн.

На церемонията е бил избран есаул (заместник), който ще ръководи местната организация, докато бъде избран атаман.

За духовен наставник на софийската казашка организация е избран игумен Филип.

Казаците като руски "масони"

Двери на православието пояснява, че инициативата за създаване на казашката организация е руска "реплика" на модерната тенденция у нас да се създават различни общества с религиозен и военен привкус като тамплиери, архонти, рицари от различни ордени и др., които претендират да са "пазители на Църквата, вярата, традициите".

В редовете на софийските казаци са влезли вече печално известните охранители на предстоятеля отец Филип, които пазят духовника от енориашите на храма.

Самият проф. Янакиев коментира пред Нова телевизия, че "произведените" казаци приличат на обикновени мутри и разказа, като показа и снимки, как на службите напоследък зад него или зад други от българите демонстративно заставал някой доста едър младеж от тях.

В Русия в момента има голям разцвет на казашки организации - това са военизирани граждански обединения, които претендират за връзка с казаците от досъветска Русия и Украйна. Съществуват различни казашки организации, част от които си оспорват взаимно легитимността, а други са тясно свързани с руското правителство.

Организацията Всевелика Донска войска е създадена през 1996 г. и уставът ѝ е утвърден от президента на Русия. В нея влизат 135 000 казаци. Има представителства на организацията и в други страни, като в редиците ѝ влизат потомци на казаците от Русия и Украйна.

Основната дейност на организацията е насочена към "възраждане на казачеството, духовното и патриотичното възпитание на младите казаци, работа "за благото на Велика Русия“.

Двери на православието продължава, че учредяването на казашка организация към храма в София е поставило нащрек енориашите към църквата, "тъй като е известно, че казаците са военизирана организация (както показва и името на конкретното обединение)".

"Не е ясно, защо се налага в столицата на България да се създава структура, която ще работи за благото на "Велика Русия“. Досега казаците в руската църква в София служеха за охрана и респектиране на богомолците, сега, след като те са се заклели във вярност да служат на Отечеството (не се казва кое), на честното казачество и да отстояват интересите на Велика Русия, не е чудно, че българите, посещаващи руския храм, се чувстват некомфортно", посочва Двери на православието.

"Учредяването на военизирана структура към руската църква в София може да се приеме като пореден знак към богомолците с български произход, че са нежелани в този храм и игумен Филип няма да се спре пред нищо, за да прочисти повереното му подворие не само на етнически принцип, но и от всички инакомислещи руснаци", посочва сайтът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

72 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. doctus
    #72

    казаците като антикомунисти са избити на 90% от комунистите още при ленин, а тия са предрешени путинки

  2. alcom4
    #71

    Цитат от текста,НА ТАЗИ ТЯГОСТНА СТАТИЯ:
    ""Учредяването на военизирана структура към руската църква в София може да се приеме като пореден знак към богомолците с български произход, че са нежелани в този храм и игумен Филип няма да се спре пред нищо, за да прочисти повереното му подворие не само на етнически принцип, но и от всички инакомислещи руснаци", посочва сайтът."
    Значи този свещенник ,руснак както се вижда ,ще определя ,кой може и кой не ,да влиза и се моли в този "руски"/??/ христиански

  3. alcom4
    #70

    Тук е мястото ,да се само-призовем ,към ВСЕОБЩА БОРБА , с всички възможни и дори и не-възможни средства с РУСКИЯ ИМПЕРСКИ ЕКСПАНЗИОНИЗЪМ..! Да им покажем ,че и ние можем да постъпваме смело и твърдо..!

  4. alcom4
    #69

    Срам и позор!! НЕ БИВА ДА ПОЗВОЛЯВАМЕ ТАЗИ "РУСКА ГАВРА" ..с независимостта ,на страната ни ..!Защо не идат в Полша или в Унгария и "там" да направят .."казашки" батаьони?Нека и там да "опитат"..да видим ,как щве им се "отрази"!!Нали са много мощни ,смели ,силни..? Ако видят това ,нашите възрожденци ,ще се обърнат от мъка в гробовете си..!Те ДОБРЕ СА ЗНАЕЛИ ,за руското коварство и подлост..!

  5. Анонимен
    #68

    На бас се хващам, че психиатриите скоро ще се напълнят с пребоядисани комунисти - то стискаш, стискаш, но накрая все избива на някъде! Сигурно е страшно да разбереш, че цял живот си мамил хората и от това си се изхранвал, а си ги мамил страхотно, служейки на Москва! Просто ужасно!

  6. Анонимен
    #67

    Доживяхме малограмотни кумуноиди да ни говорят за вяра и демокрация!

  7. Анонимен
    #66

    ЕС При Демокрация е Така. Демократична Законова Регулация на Свобода. Имате Конституционни Права. Длъжни сте да уважавате своите човешки права, както и правата на всеки друг човек. Ако не сте разбрали горното досега, значи сте невеж роб и лумпен залагащ на анархия, хазарт, тиранизъм и "руска" рулетка. Какво робство предпочиташ, поганчо: фашистко, турско, какво? Дизориентиран си. Ако не щеш в Европа, може. Ориентирай се, примерно, към Ориента. Към Йерусалим. Но не към суетни меркантилъци. Нещо Свято имало там. Свети неща. Сети се. ПРОСВЕТИ СЕ В ХРИСТА. Анонимен 18:29 | 06.10.2012 Етническа толерантност към руското робство. Браво!

  8. Анонимен
    #65

    Етническа толерантност към руското робство. Браво!

  9. Анонимен
    #64

    ДПС Бай Доганю, ти ли си? Европа ще ни мъмри, ако сме етнически нетолерантни. Искаме ли в ЕС, или не искаме? Анонимен 13:12 | 06.10.2012 Как кое отечество - тяхното отечество, на червените безродници - Русия! Всичко руско и всички руснаци, както и тяхните червени еничари - вън от Родината! От кризата ще излезем, след като празнуваме освобождението от руско робство един ден.

  10. Анонимен
    #63

    Как кое отечество - тяхното отечество, на червените безродници - Русия! Всичко руско и всички руснаци, както и тяхните червени еничари - вън от Родината! От кризата ще излезем, след като празнуваме освобождението от руско робство един ден. Но за да се случи това, трябва да се активизираме! Подписахте ли двете петициите, които ще ни приближат към завета на Левски за свята и чиста република ___ http://www.change.org/petitions/-26 ___ и ___ http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.