Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Казионни полицейски синдикати скочиха на медиите

Денонощният труд на МВР "твърде недостойно и непочтено" бил подлаган под съмнение

95 коментара
Казионни полицейски синдикати скочиха на медиите

Две от общо четирите синдикални организации на полицаите разпространиха в понеделник обща декларация, остро критикуваща "медийното принизяване на същността и резултатите от полицейската дейност" в разследването на убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник.

Така профсъюзите се присъединиха към общия тон, подхванат от премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров, които вкупом вече няколко дни твърдят, че разследването е "успешно", макар че Мирослава бе намерена мъртва, основният заподозрян се самоуби пред очите на няколко антимафиоти, а вторият задържан се оказа със съмнения за шизофрения.

Едва в понеделник Цветанов допусна, че за серията от груби гафове и пропуски в работата на подчинените му ще има "един-двама" наказани. От думите му обаче стана ясно, че санкциите едва ли ще са твърде тежки и едва ли ще засегнат ръководството на ГДБОП, което в лицето на зам.-шефа на службата Валентин Цоновски, лично присъстваше на самоубийството на арестанта Стойчо Стоев.

Малко повече от час след изявлението на министъра за предстоящи наказания на служители от пернишкия сектор на антимафиотите, Националният полицейски синдикат (НПС) и Синдикатът на служителите в МВР (ССМВР), разпратиха до медиите гневната си позиция.

Критиките формирали погрешно обществено мнение за МВР

В нея е посочено, че "твърде недостойно и непочтено" се неглижирала напоследък успешната и ефективна работа на полицията, което "действа негативно както върху отношението на гражданското общество, така и демотивиращо на всички полицейски служители, даващи денонощно своя дял в разкриването и предотвратяването на престъпността и нарушенията на обществения ред в нашата демократична държава".

Синдикалистите "алармират", че с "неоснователната критика", на която е подложена полицията, се създава невярна представа за професионализма на разследващите. Посочено е и, че медиите тенденциозно фокусират вниманието единствено върху допуснатите в случая с 18-годишната Мирослава пропуски, а не отчитат по достойнство "действията на полицейските служители, които в крайна сметка са довели до разкриването на посоченото тежко престъпно деяние, установяване и задържане на извършителите на убийството".

НПС е най-старият и същевременно най-компрометираният профсъюз в силовото ведомство, след като в продължение на около пет години председателят му Емил Рашев упражняваше формалните си задължения в пряко нарушение на закона. Той бе уволнен още през 2006 г. заради причинена от него катастрофа със служебния си автомобил след употреба на алкохол. Въпреки че синдикалисти в МВР могат да бъдат само действащи служители, той така и не бе отзован, тъй като реши да се възползва от натрупания си през годините отпуск.

Рашев дори бе на косъм да пострада от "доверието и уважението", с което се ползва сред униформените, когато в края на 2008 г. се появи на първия от серията полицейски протести, които тогава бяха организирани от новопоявилата се Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), натрупала впоследствие най-сериозна членска маса. Именно бившият шеф на тази организация Иван Павлов сега предвожда профсъюзът ССМВР, появил се в края на 2010 г. след подписано споразумение за сътрудничество между Павлов и министър Цветанов.

"От името на нашите колеги, изразяваме своето дълбоко възмущение и несъгласие с елементаризма с който се подхожда и меко казано нетолерантното отношение, на което се подлагат служителите в системата на МВР, въпреки постигнатите положителни резултати в борбата с престъпността през последните няколко години", заявяват още близките до ведомственото ръководство синдикалисти.

В декларацията им обаче изобщо не се коментира пълният блокаж, пред който ще бъдат изправени разследващите, ако действително се окаже, че единственият жив заподозрян Марио Любенов е болен от шизофрения и не подлежи на наказателна отговорност. След мистериозната смърт на Стойчо Стоев, който се самозастреля в четвъртък, МВР и прокуратурата разполагат единствено със самопризнанията му, за които обаче все още не се знае дали са оформени според изискванията на НПК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

95 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #95

    Хора спрете се! Остана ли нещо непорогано? Ако разберете една малка истина,че всяка държава се крепи на полицията,всеки ще спазва закона такъв,какъвто е! Не можеш да хвърляш по полицая каквото си искаш и да очакваш той да те почерпи с бонбон.Уважавай,ако искаш да бъдеш уважаван!

  2. Анонимен
    #94

    от всички на снимката поне 1 дали има 2 грама мозък.

  3. Анонимен
    #93

    не само в перник,навсякъде полицай значи тъпак.

  4. Анонимен
    #92

    Скочили са и показват какво представляват т.н. полицейски синдикати.. Перник...Цялата полиция там е за почистване.

  5. Анонимен
    #91

    A nai dobre e da zastreliat tezi koito pishat srestu vlasta na mutrite. Taka, po navik!

  6. Анонимен
    #90

    5% професионалисти и преди и сега.Милиционерите винаги са стояли в основата на престъпността както преди така и сега.Всички на възраст над 40 г. са ком възпитаници и днес обслужват червената мафия, която ръководи търговията с наркотици, цигари, проституция,"охрана".

  7. Анонимен
    #89

    До 81 ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОЙТО ПИШЕ ГЛУПОСТИ СИ ТИ. ИЛИ СИ ЛУД ИЛИ ОБРЕМЕНЕН ПОЛИТИЧЕСКИ. ПРЕДИ 1989 Г. В МВР И СЛУЖБИТЕ РАБОТЕХА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ТЕ НЕ СА БИЛИ 100 ПРОЦЕНТА, НО СЕГА СА 0 ПРОЦЕНТА. ЗАБРАВЯШ, ЧЕ НЕ СМЕ ИЗМРЕЛИ И ОЩЕ МНОГО ИМАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ТЕЗИ, КОИТО ПОМНЯТ КАКВА Е БИЛА КРИМИНОГЕННАТА ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 1989 Г. ТАКА ЧЕ НАИСТИНА СИ ГЛЕДАЙ РАБОТАТА. ТАКИВА НЕЩАСТНИЦИ КАТО ТЕБ, КОИТО САМО МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ И ТО ПО ТЕМАТА ДА ПРЕСТЪПНОСТТА, НЕ СА НИЩО ДРУГО ОСВЕН БОЛНИ ФЕНОВЕ НА БОКО И ЦЕЦО.

  8. Анонимен
    #88

    Синдикатите са прави - професионалистите трябва да се уважават! Но какви професионалисти имаме тук? Пожарникар, физкултурник и някакъв Флоров,които само плямпат, но за работа не стават. Затова техните подчинени не знаят, че арестуваният има законен пистолет и не са го иззели веднага! Лаици и безхаберници. Но кой и да ги учи!

  9. поп Грую
    #87

    Стойчо се е самозастрелял с вързани с белезници ръце "отпред" защото ръцете на присъстващите на самозастрелвнаето служители на БОП ,са им били завряни "отзад".

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #86

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.