Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Какво правим при ръст на икономиката под 1%?

Трябва бързо да се премине към балансиран бюджет, предлагат икономисти

42 коментара
Какво правим при ръст на икономиката под 1%?

Няма никаква яснота какво правим при ръст на икономиката под един процент за тази година, при условие, че разчетите в бюджета са направени при един процент и повече. Това попитаха в неделя независими икономисти, обединени в проекта за макроикономически изследвания "Макроуоч", създаден по идея на Институт "Отворено общество".

По думите на Десислава Николова от Института за пазарна икономика започналата рецесия в ЕС се отразява на българския износ и индустрията у нас. Именно при това положение не е ясно какво ще се прави при евентуален растеж в България под един процент. Икономистите поискаха да се публикува публично план за действия при растеж от под един процент.

Три милиарда лева трябва да бъдат платени в следващите 8-9 месеца от Министерството на финансите по дългови плащания за облигации и дефицит. Според икономистите половината от планирания дефицит за годината вече е изпълнен през първите два месеца, което основно се дължи на сезонността на плащанията. Въпреки това е възможно надхвърлянето на планирания дефицит за тази година. Риск има и от изпълнението на "предизборните обещания" още от тази година.

Според Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" българското правителство трябва много бързо да премине на балансиран бюджет. Дълг може да се плаща с парите от приватизация и с излишъци, а не с нови задължения, посочи още той.

Фискалният резерв на страната ни е 4.5 млрд. лв. и ако парите от фонда за подпомагане на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд бъдат изведени от резерва, той ще се снижи до 2-2.5 млрд. лв., посочи Георги Ангелов от "Отворено общество".

Ако се реализира идеята за изкарването на "Сребърния фонд" от резерва, България ще се окаже с най-ниския фискален резерв сред страните на Европейския съюз.

Икономистът поиска да има публичен регистър на държавните компании, за да е ясно какви са натрупаните задължения. Той посочи, че по данни от края на януари държавният дълг е 11.68 млрд. лв., от които 4.92 млрд. лева е вътрешният дълг.

По думите му други 10.3 млрд. лв. необслужени задължения са далеч от фокуса на вниманието, но те също имат значение - държавните необслужени задължения са 7.2 млрд. лв., общинските - 0.94 млрд лв., а на финансовите институции - близо 2.2 млрд. лв.

Според официални данни от третото тримесечие на миналата година необслужени задължения за над 2 млрд. лв. има НЕК. Следват БДЖ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток-2", "Топлофикация - София". Пасиви за над 0.94 млрд. лв. има "Общинска банка", както и за 1.2 млрд. лв. - Банката за развитие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

42 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #42

    12, напълно съм съгласен с Вас, но първо трябва да се отървем от тези, които активно пречат. Нетрябва да се занимаваме с червените боклуци един по един - трябва да ги изчистим вкупом чрез закон за пълна лустрация на червените и тяхното ДС, както направиха румънците! Гласуването на този закон е задължително, защото у нас жив фашист не е влизал /фашистите са италианска организация/, а сме на първо место по брой "антифашисти" на глава от население; както разбрахме /http://frognews. bg/news_43209/Vapreki_BKP/BSP_sotsializam_nikoga_ne_e_sashtestvuval//

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #41
  3. Анонимен
    #40

    Отговорът на това тъпо заглавие е "теглим си ножа".

  4. Анонимен
    #39

    Всичко е ясно, само като в стария виц да запитам: А въжето ние ли да си носим?

  5. Анонимен
    #38

    То ръст от 1% при инфлация от 7-8% не се ли наричаше спад?

  6. Анонимен
    #37

    До №10-При правителството на И.Костов заплати,пенсии и БВП се увеличиха два пъти.Остави в резерва 3.7млд,а в здравната каса 700млн.Сега също имаме Валутен борд-защо Тиквата не ни управлява така,а изядоха всички резерви?!И пак продължава да се оплаква от предишните.Проблемът е в това,че герберското правителство е много некомпетентно,но за сметка на това злобно ,просто и никога не вижда грешките си и интелектуалната си немощ.

  7. Анонимен
    #36

    1.Към почитателите на Мавъра:Да излезнеш от финасова криза разпродавайки значителна част от активите, но не инвестирайки в нови не иска да си много умен,а да безотговорен към бъдещето. Това направи Костов. От тогава практически БГ-то не произвежда нищо съществено. В съвременния свят поне един експортен продукт, освен мургави непълнолетни поститутки е крайно необходим. След костовата стабилизация бих се радвал някой да ми посочи такъв. При сегашната ситуация, когато няма нищо за продън, осигуряващо

  8. Анонимен
    #35

    Как какво правим-закриваме държавата

  9. Анонимен
    #34

    BLUE: Когато заглавието стане реалност-тогава Бойко открива нови газови находища-има газ у нас, не само г-ъзове!

  10. Анонимен
    #33

    Медияпул, спрете да ги цитирате тия пишман икономисти!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.