Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как са си подарявали държавни имоти в Слънчев бряг

21 коментара
Как са си подарявали държавни имоти в Слънчев бряг

Скандални сделки, сключени от предишното ръководство на дружество ″Слънчев бряг″ АД, продължават да излизат на светло, след като смененият борд на директорите реши да освети какво е правено в предишните години и защо един от най-посещаваните ни морски курорти е с толкова нерешени проблеми и в тежко финансово състояние.

В четвъртък от изнесеното от ръководството на дружеството стана ясно, че лица от туристическия и бизнеселита, както и работещи в дружеството с преобладаващо държавно участие са придобили на безценица терени от комплекса.

Преди седмица стана ясно, че ″Слънчев бряг″ АД е източвано чрез неизгодни договори, като особено фрапиращи се оказаха сделки, облагодетелствали доскорошния председател на борда на директорите в продължение на 8 години Младен Мутафчийски.

В четвъртък стана ясно, че в края на 2009 година, без разрешение от Агенцията за приватизация ″Слънчев бряг" АД продава сградата на известния базар ″Палма", както и урегулирания имот, върху който е изграден базарът, за сумата от 827 000 лв., без ДДС. Купувач на базара и на терена е фирмата ″Рейнхам - България" ЕООД.

Кой е купувачът на базар ″Палма”?

Справка в Търговския регистър свърза името на купувача с това на бившия председател на борда на директорите Младен Мутафчийски, отбеляза бургаското издание ″Фактор″. ″Рейнхам - България" е съдружник и на футболната звезда Христо Стоичков в неговата фирма ″Метагаз”.

От 2003 година фирмата на Мутафчийски е съдружник в ″Метагаз″ под името ″Тадо България”. През 2007 се преименува на ″Рейнхам - България" ЕООД, а останалите двама съдружници – Христо Стоичков и Веселин Веселинов ѝ отстъпват по още 8 от дружествените си дялове. Управител на ″Рейнхам - България" ЕООД е Орлин Милев. Веднага след това собствеността е прехвърлена на кипърска офшорка.

От февруари 2010 година за собственици на ″Рейнхам - България" ЕООД се сочат четири фирми. От три от тях изплува името на Младен Мутафчийски. Така например ″Гусберг България” ЕООД е регистрирана в Панама и свързва в съдружие Калин Тихолов и Младен Мутафчийски чрез ″Слънчев бряг консултинг и инженеринг”.

Втората фирма ″Головин риъл естейтс” ЕООД, регистрирана във Великобритания, се управлява от Станислав Караданов, който е и управител на ″Селена холдинг” заедно с Младен Мутафчийски.

Третата фирма собственик на ″Рейнхам - България" е ″Леонардс Пропърти България” на бившия депутат от СДС допреди петнайсетина години Асен Мичковски, който е един от съдружниците на Младен Мутафчийски.

Четвъртата фирма е ЕТ ″ПЕМИ – Петя Йорданова”, която фигурира като собственик в Издателска къща ″Сиела” на адвоката Иван Тодоров и в управлението на ″ЕмДжи Ер” на покойния Илия Павлов.

Частна търговска улица на крайбрежна алея

Името на Младен Мутафчийски излиза отново и при следващите сделки, посочени в съобщението на борда на директорите до медиите като сделки със съмнителна полза за "Слънчев бряг" АД, открити в архивите на дружеството, продължава ″Фактор онлайн″.

Така е станало ясно, че част от крайбрежната алея в идеалния център на Слънчев бряг е била продадена на три фирми, а сумите, които те са платили за територия на първа линия от морето са символични. В момента на тези места се помещават търговци.

От ръководството на дружеството обявиха още, че проверката е показала, че първият парцел от алеята е продаден на 30-годишната служителка на "Слънчев бряг" АД Петя Бакалова. В качеството си на управител на фирма "Майтрил Маркетинг" ЕООД тя купува от дружеството 120 кв. м. идеални части от поземлен имот за продажна цена от 42 000 лв. с ДДС.

Според Търговския регистър Петя Бакалова е съсобственик с Мирослава Шопова - Дамянова и Златомира Карагеоргиева - Мострова в консултантската фирма ″Проект консулт” ООД. Трите имат и фондация ″„Слънчев бряг 2004”

Купувач на съседния парцел от 120 кв. м. за същата сума – 42 000 лв. с ДДС, е софийската фирма "Гусберг България" ЕООД с управител Антоанела Емилова Костадинова. А собственици на ″Гусберг България” ЕООД към днешна дата са офшорка в Панама и вече споменатата ″Рейнхам България" ЕООД, за която доказахме, че е свързана с Младен Мутафчийски.

Третата част от алеята е продадена на "Корона Екс" ЕООД. За 240 кв. м. тя заплаща на дружеството 84 000 лв. без ДДС. Оттук нататък името на последната фирма излиза във всички следващи сделки, твърдят от новото ръководство на курортното дружество.

Кой стои зад "Корона Екс"?

"Корона Екс" е регистрирана в Свети Влас. Като адрес за връзка е посочена вилна зона ″Инцараки”, като място на извършване на дейността си фирмата е посочила пристанището в Несебър. Едноличен собственик на капитала се води Румен Илиев Кусев. В Търговския регистър неговото име се среща в съдружие с имената на други местни хора, сред които и бившият директор на курорта Георги Николов. Той пък е в управата на Съюза на собствениците на Слънчев бряг с председател Елена Иванова и на Съюз на българската туристическа индустрия с председател Петя Славова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ---
    #21

    и по пет-шест шамара за "учредителите".

  2. xxx
    #20

    От тия мутрогени може да се спасим само по един начин - дисцоплинарно уволнение и пълна конфискация на имуществото до 9-то коляно!

  3. наблюдател
    #19

    Бързо и лесно.Само национализация

  4. От ЕС
    #18

    знае ли го прокуратурата?Това , което вълнув и притеснява народа дали вълнува и притесява главния прокурор?

  5. bulgarin
    #17

    otvratitelna korupcia tochno na granicatan dvata kurorta.i tja se znae i organite mulchat i taka se razvrashtavat i decata i vnucite na prestupnicite "nagradeni" s "kupuvane"na imoti na bezcenica v tezi mesta.i tova e mnogo predi Carevo i Primorsko,daje predi Sinemorec...

  6. читател
    #16

    Защото става дума за крадливо мутренско племе, държава където всеки краде според възможностите си, народ който реагира на корупцията от завист а не от чувство за морал...Защото става дума за население което има за президент член на престъпна партия и доказан доносник на "службите" на тая партия...Струва ли си да изброявам?

  7. тихата стъпка
    #15

    Като сте тръгнали по следата Мутафчийски, елате и в Лозенец!

  8. БPАВО!
    #14

    по 66-годишна българска традиция - Бойко кво се чудиш, НО НЕ СЕ ПОМАЙВАЙ !!!!!!

  9. Ух
    #13

    Преплетени свински черва...Вмирисани, гнусни...

  10. Дедо Тошо
    #12

    дори повече и от отвратителното презастрояване с хотели и кооперации по вкуса на собствениците, дори повече и от унищожената растителност и природа, е това, че се е случвало при всички управления досега.Значи няма надежда никаква. Не някоя, отделно взета корумпирана партия е виновна, такова ни е обществото, такъв ни е бизнесът, такива са ни нравите. Алчност, алчност, алчност...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.